Bento 10 uurtje Yumbox miniNa de “Mommy Wars” onderwerpen als borstvoeding en dragen van je kindje waar wordt gesproken over borstvoedingsmaffia en draagdoeken brigade is er iets kennelijk iets nieuws! De laatste dagen kom ik nogal wat ‘heftige’ reacties tegen als het gaat om de lunches en tussendoortjes die kinderen mee naar school krijgen. Woorden als “Lunch-oorlog” en “Bentomaffia” vliegen door de lucht, de negatieve toon in een groot aantal reacties is echt bizar.

Als moeder van twee meiden ben ik nu in de nieuwste ‘Mommy Wars’ terecht gekomen, de lunch discussie. Dit overigens nadat ik ook lang borstvoeding heb gegeven en mijn meiden in een draagdoek heb gedragen, daarbij ben ik ook altijd wel duidelijk in mijn mening. Wat overigens niet zegt dat ik “de andere ouders” af zou snauwen of op een negatieve toon zou reageren.

Moeders en lunch

Als ik de balans op maak nadat ik een aantal dagen allerlei berichtjes op sites, facebook en forums heb gelezen kom ik tot een aantal ‘type’ lunches voor de kinderen. Misschien is mijn beschrijving wat kort door de bocht, ik bedoel het niet vervelend maar hieronder even hoe ik ze zie en typeer:

De ‘Gewone’ lunch en tussendoortje, bestaande uit belegd brood, fruit, fruitreep, knijpfruit, sultana en/of liga met wat te drinken.

De ‘Bento’ lunch en tussendoortje, gevarieerd aanbod meestal wat minder brood als de ‘gewone’ lunch en wat meer andere producten. In de meeste gevallen geen ‘kant-en-klare’ koek om 10 uur maar ook hier een wat groter gevarieerd aanbod van verschillende producten in één trommel. Waarbij dan zo  hier en daar etenswaren in een leuk vormpje en vrolijke prikkertjes en dergelijke.

De ‘Bento Plus’ lunch en tussendoortje, het gevarieerde aanbod van de Bento variant maar dan ook nog heel kunstig verwerkt. Zeg maar het type ‘schilderijtjes’ in de lunchbox, zeg een boterham in de vorm van een olifant, knakworstjes in model of beestjes van rijst met boontjes of strookjes komkommer als gras.

En geen van deze ‘soorten’ zijn goed of fout, er valt namelijk voor alles wel iets te zeggen! En toch ontstaat er soms een ware discussie die op sommige punten echt wel hard is. Van alle kanten is dit overigens het geval, dus niet vanuit één groep.

Wat doen wij?

Als ik naar mijn eigen ‘creaties’ kijk ben ik al een aantal jaren een ‘Bento’ moeder, wel variatie en gezond maar ik maak geen kunstwerkjes van de trommels. Om extra tijd te maken voor het vullen van de yumboxen van de meiden vind ik geen probleem, maar de echte kunstwerkjes laat ik liever aan andere over… zoveel geduld heb ik niet!

Waarom?

De reden dat ik ooit ben begonnen met het meegeven van een gevarieerd 10 uurtje is dat onze dochter niet zo goed at. Alleen een banaan of appel werkte niet zo goed, op het moment dat we meer variatie aanboden at ze wel op school!

Toen het continurooster werd geïntroduceerd wist ik niet zo goed hoe ik de lunch vorm moest geven, van Bento had ik toen nog nooit gehoord! Intuïtief gaven we brood mee, met daarnaast diverse andere producten. Dat alles stopte we in een trommeltje van mepal met bakjes erin, dat werkte maar was niet ideaal omdat alles na wat geschud door elkaar lag.

Bento Lunch Bento Lunch Bento Lunch
Yumbox

In 2016 kocht ik daarom de Yumbox voor de meiden, zowel de Yumbox mini als de Yumox original voor de meiden en voor mezelf de Yumbox Panino. Fijne trommels die lekvrij zijn, dus je kan ook yoghurt meegeven en daarnaast plakjes komkommer zonder dat alles door elkaar zit als het lunchtijd is!

Bento 10 uurtje Yumbox mini Bento 10 uurtje Yumbox mini Bento 10 uurtje Yumbox mini
Naast het feit dat deze trommels lekvrij zijn blijft ook alles in zijn eigen plekje, is het makkelijk open en dicht te maken en kan de binnenkant in de vaatwasser! De buitenkant kan je beter met de hand afwassen, de vaatwasser zou ik niet gokken… de kans dat die niet meer lekvrij is daarna bestaat.

Bento Lunch Yumbox Bento Lunch Yumbox Bento Lunch Yumbox
Wij gebruiken dus eigenlijk nu altijd deze lunchtrommels voor school, werk en een dagje uit!

De reactie’s die ik las…

Sinds de scholen weer zijn begonnen blijkt het een ‘hot item’ te zijn het hele lunch gebeuren, ik reageerde uit enthousiasme op een oproepje op Facebook van Famme.nl. De reacties op mijn foto waren eigenlijk gewoon prima, geen vervelende reacties.

De volgende dag dacht ik, ik ga het eens opzoeken en de reacties lezen, soms waren die leuk, grappig maar soms ook wat ‘bot’.

Femme.nl

Femme vraagt om foto’s van wat lunches die mee naar school gaan, hier komen als reactie veelal bento lunches voorbij. De reacties zijn sterk wisselend, wat fragmenten van reacties op een rijtje:

“Wat knap dat die moeders hier tijd voor willen en kunnen maken! Maar ik houd het lekker makkelijk op gewoon brood en een banaan oid”

“Jezus het lijkt wel een wedstrijd net zoals met traktaties en kinder feestjes.
Ik donder gewoon alles bij elkaar in als het moet een vleeswaren bak ( als de trommeltjes in de afwasmachine zitten) wat heb je te bewijzen als je er een theatervoorstelling van maakt?

“Wat een onzin zeg. Ik geef m’n kinderen s’morgens liever de broodnodige aandacht en begeleiding die ze nodig hebben, dan dat ik zoveel tijd aan hun broodtrommel besteed.”

“Lichtelijk overdreven 😂😂😂…gewoon kansloos…ze krijgen hier gewoon 2 boterhammen mee, een koekje,pakje drinken en een beker drinkyoghurt.”

“Wat een prachtige lunchboxen. Hier altijd een “saaie” met 4 boterhammen en apart een bakje fruit.”

Online, op diverse sites

Bij wat gebruik van Google en het klikken van linkjes kom ik op verschillende sites, fora en Facebookpagina’s terecht. Daar zijn (uiteraard) ook een schat aan reacties die van het ene naar het andere uiterste gaan. Persoonlijk schrik ik er wat van, de negativiteit die ik erin voel en de ‘verdediging’ van sommige ouders het gaat er soms best pittig aan toe!

Niet alleen de mama’s van de ‘gewone’ lunch reageren heftig op de ‘bento’ liefhebbers, maar andersom wordt er ook zo nu en en dan wel eens  stevig gereageerd

Waarom laat iedereen elkaar niet in hun waarde? Hoe moeilijk kan het zijn om mensen gewoon zelf te laten doen wat voor hun goed voelt en haalbaar is?

Mijn mening

Ja uiteraard heb ik ook een mening… en dat is dat gevarieerd en gezond eten beter is als alleen een boterham mee. Maar het belangrijkste, geef mee wat het kind eet! Eet een kindje liever brood, hup brood mee! Eet een kind liever groente en fruit, ook prima doe je dat!

Dat ik deze mening heb wil niet zeggen dat iemand anders het met me eens moet zijn en dat iedereen het dan op mijn manier moet doen. Ik zal dan ook de laatste zijn die zegt dat iemand dan ‘idioot’ of niet wijs is. Helaas zijn er genoeg andere die wel op die manier reageren.

Ben jij nog op zoek naar informatie?

Er zijn op internet tal van leuke en fijne, met name Facebookpagina’s waar je informatie op kan doen en voorbeelden kan zien. Waar mensen elkaar ook helpen en antwoord geven op vragen! De volgende twee Facebookpagina’s kom ik graag!

Bento ideeën – Yumbox Benelux

Yumbox Lunch Ideeën

Als laatste nog een boekentip, de boeken van Easy Peasy zijn leuk, informatief en bruikbaar voor bento achtige lunches!

Wat vindt jij van de nieuwe ‘Mommy Wars” als het gaat om lunches die mee naar school gaan? Uiteraard ben ik ook benieuwd wat jij mee geeft aan de kinderen, vertel!

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

3 comments

  1. Ik zie er als een beer tegenop. Mijn zoontje gaat over een maand voor het eerst naar de basisschool (met continuerooster) en ik weet nog helemaal niet wat er van mij verwacht word. Thuis krijgt hij ‘gewoon’ s ochtends een bakje met gesneden fruit en tussen de middag twee boterhammen. Dus dat was ik ook van plan om mee te geven. Nu zie ik bij jou al tijden die prachtige trommels langskomen, dat straalt wel aandacht en liefde uit. Als hij gewoon die twee botenhammen opeet, vind ik het prima 🙂 Maar als hij ziet dat zijn klasgenootjes ook van die mooie trommels meehebben, tsja, dan zal ik ook zwichten 😉
    Maar die negatieve reacties snap ik echt niet, dat ik het niet doe, wilt niet zeggen dat het onzin, of zelfs kansloos, is dat een ander het wel doet. Of dat die moeder haar kids niet genoeg aandacht zou geven. Zucht, weer een oorlog (je was de werkende moeders vs thuisblijfmoeders nog vergeten 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge