Lunch op schoolDe laatste dagen of eigenlijk weken kom ik op de één of andere manier elke keer discussies tegen over de lunch die mee gaat naar school bij overblijven of door het continurooster. Al dik vijf jaar maak ik broodtrommels zoals ik dat doe, niet alleen brood maar van alles iets… kortom variatie!

Nu zijn hier verschillende meningen over, bij ouders maar ook bij scholen en leerkrachten. Onze ervaring is dat de klasgenootjes van onze kinderen het wel leuk vinden en dat ook wel zouden willen. Soms komt één van de meiden terug met een gekregen opmerking, zowel positief als negatief maar wij gaan er gewoon mee door!

Onze meiden en hun 10 uurtje en lunch

Laat ik beginnen met het feit dat onze oudste dochter standaard meer van bepaalde voedingsstoffen nodig heeft als de gemiddelde mens. Zij krijgt dus producten mee waar dat (extra) in zit, dit geeft nog wel eens wat discussie.

Als we een (hartige) cupcake maken met extra waldkorn of als ze yoghurt mee naar school krijgt, maar ook als ze voor 10 uur naast fruit ook wat soepstengeltjes met smeerkaas mee hebben wil het nog wel eens tot een ‘opmerking’ of discussie komen.

Ons 10 uurtje

Lunch op schoolEr is op school een ‘fruitbeleid’, dat snap ik en dat vind ik ook prima… sterker nog ik zou koek (zoetigheid) en pakjes drinken liever verbieden. Maar een combinatie van fruit en wat anders (relatief gezonds) is in mijn ogen ook prima.

Onze meiden krijgen altijd fruit mee, ze krijgen naast het fruit regelmatig ook wat anders mee zoals een aantal (mini)soepsteltjes met smeerkaas of kaas/babybel. Waarom? Omdat die (smeer)kaas goed is voor onze oudste dochter! En ja, ik wil geen onderscheid maken en daarom krijgt onze jongste dat ook mee.

Lunch op school

Alleen boterhammen mee naar school? Saai!! Daar doen we niet aan.. behalve dat het gewoon saai is, eten de meiden dat erg langzaam. We ontdekte een jaar of vijf geleden dat als we variatie aanbieden het eten beter gaat.

Lunch op schoolDus niet alleen die boterham, maar er dingen naast leggen! Een tomaatje, stukje appel, nootjes of iets doet wonderen. Daarnaast raken ze minder snel afgeleid van hun lunch door de variatie en keuzes die ze moeten maken over de volgorde van eten.

Onze dochters krijgen standaard één snee waldkorn brood met hartig beleg, daarnaast variëren we met van alles en nog wat. Gemiddeld zitten er vier tot vijf verschillende producten in hun lunchbox en er komt zelden weer iets mee terug naar huis.

Kortom een 10 uurtje en lunch die past bij onze meiden en goed voor ze is!

De reacties

Onze meiden komen soms thuis met verhalen, geweldig! Van kinderen die hun lunch wel willen ruilen tot iemand die er een foto van wil maken om het thuis te laten zien. De reacties zijn wel wisselend, kinderen vinden het eigenlijk allemaal erg leuk en lekker… eigenlijk willen zij ook wel zo’n lunch.

Lunch op schoolOuders vragen zich hardop af of het niet teveel is dat de kinderen meekrijgen, waarop ik vaak reageer “Zelden eten ze het niet op en anders komt het mee terug, ook prima”. Ook veel gehoord is dat het (te) veel werk is en ze geen idee hebben wat ze erin moeten stoppen, in zo’n broodtrommel. Ik zou zeggen… probeer het gewoon  uit, voor de kinderen is het echt een feestje!

Zeg nu zelf, alleen maar sneetjes brood moeten wegwerken tijdens je lunch of kunnen variëren? Geef mij het laatste maar!

Wat stop je erin?

Wat je mee geeft voor 10 uur en voor de lunch is natuurlijk erg afhankelijk van wat je kind lust en graag eet. Als ik alles op een rijtje zet is het niet eens echt héél veel verschillende producten maar door de wisselende samenstellingen blijft het leuk en verrassend.

Wat geven wij zoal mee?

 • Brood
 • Wrap (in rolletjes of kleine rolletjes aan een saté prikker)
 • Komkommer (in schijfjes, ‘patatjes’ of gevuld met bijv. Paturain)
 • Ongezouten nootjes
 • Rozijntjes
 • Paprika (zo of met wat kruidenkaas in een bakje erbij om te dippen)
 • Mini babybel
 • Kaas (in blokjes, ‘patatjes’ of op een prikkertje met stukje druif of augurk)
 • Worst (in schijfjes)
 • Augurk (al dan niet in boterhamworst gerold)
 • Griekse Yoghurt (met vers fruit)
 • Vruchten yoghurt of kwark
 • Groenten en fruit (tomaatjes, wortel, meloen, framboos, banaan, appel, peer, druiven, aardbeien, sinaasappel, kiwi, kersen, perzik, pruimen etc. etc.)
 • Mini soepstengeltjes (met kruidenkaas of smeerkaas om te dippen)
 • Rijstwafel
 • Pastasalade
 • Eierkoek (leuk in een vormpje uitgesneden of doorsnijden en boter er tussen)
 • Koude pannenkoek
 • Ontbijtkoek

Lunch op schoolEn echt geloof me… het is niet zoveel werk als het lijkt! Er zijn ouders die inderdaad hele beestjes maken en daar veel tijd en energie in stoppen, dat doe ik niet. Ik snij het in stukjes of gebruik een (koek/bak)vormpje om het in een leuke vorm te maken, daarna maak ik het leuk met lunch prikkertjes. Je gaat mij geen beestjes zien maken van rijst of zo, dat gaat me toch iets te ver en ja, dat kost ook (veel) meer tijd.

 

 

Vinden ze het wel goed?

Bij ‘onze’ school

Een vraag die ik toch wel regelmatig krijg is, vinden ze het op school wel goed dat je kind dat allemaal mee neemt voor het eten? Tot op heden heb ik er weinig van gehoord, feit is dat het gezond is al dan niet volgens de aangepaste voeding van onze dochter. Ze kunnen mij als moeder niet verplichten mijn kind alleen een boterham of een appel mee te geven.

School geeft aan dat ze bij voorkeur gezonde voedingsmiddelen zien tijdens het 10 uur moment en de lunch, volgens mij is daar weinig op aan te merken bij onze meiden.

Helaas…

Lunch op schoolHelaas hoor en lees ik ook andere verhalen, dat kinderen slechts één soort fruit of een liga mee mogen nemen voor 10 uur en één of twee sneetjes brood voor de lunch, verder niet. Ik hoop dat deze scholen zich snel eens achter de oren krabben en na gaan denken over wat nu eigenlijk ‘gezond’ is.

Het argument “alle kinderen gelijk” is volgens mij ook allang achterhaald! Kinderen zien elkaars kleding, zien wat voor een feestjes er gegeven worden en wat er aan speelgoed is.

 

Mocht je iets willen weten, willen meekijken of iets anders te vragen hebben… laat het maar weten!! Ook andere leuke en lekkere lunch/fruit ideeën zijn welkom!

Ben wel benieuwd wat jij je kindje mee geeft naar school voor het 10 uurtje en de lunch, zou je het me willen laten weten?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

15 comments

 1. Claire krijgt ook variatie mee met het 10 uurtje. Maar dan iets simpeler. Een knijp fruit of verse fruit of cherry tomaten/ komkommer. Een muesli achtige koek of crackers of plakje bananen brood. En ook een babybel of nootjes. Ik was ook erg verbaast dat ik hoorde dat heel veel kinderen alleen een muesli reep of appel mee naar school krijgen. Als ik er minder in doe krijg ik een klacht van de jonge dame dat het niet genoeg was. Ze lunch nu nog bij mij ouders thuis maar kijk al uit als ze ook een lunch trommel nodig heeft. Vind het erg leuk om te zien wat jij er allemaal in stopt. En lekker eigenwijs door gaan zou ik zeggen

 2. Ik geef mijn zoontje voor het 10 uurtje een bak druiven en een klein koekje mee. Voor het middageten heb ik ook de yumbox broodtrommel en daar doe ik weer wat druiven in (wil hij graag). Daarnaast wat soepstengeltjes met soms wat chocoladepasta of tapenade of yoghurt. Dan nog 4 boterhammen met kipfilet en de lekkerste cranberry tapenade ooit (van de markt). Ik heb ook figuurtjes voor het brood e.d., maar daar geeft hij niet zo om. De trommel is echt altijd leeg of hij moet zich niet lekker voelen. Mijn dochter is een slechte eter, als zij overblijft probeer ik wel leuke figuurtjes van haar boterhammen te maken en de brootrommel wat aan te kleden. Ik vind zelf dat het door de vakjes broodtrommel het er al heel erg aantrekkelijk uit ziet.

  1. Mee eens!! Klinkt lekker die tapenade dat is nkg wel een idee!! En een keer chocolade pasta ipv kruidenkaas of smeerkaas is ook leuk!! Dank je wel!

 3. Hoi,

  Ziet er allemaal heerlijk uit, ook ik kies graag voor gezonde variatie in de broodtrommel.
  Maar wat ik mij nou af vraag, hoe hou je zo’n trommel met worst en zuivelproducten lekker koel?

  1. De avond ervoor maak ik het meeste klaar en dan de koelkast in. Mee naar school gaat het in een koeltastje met koelelement erin, werkt goed!

    1. Wij hebben er eentje van de action, simpel en betaalbaar. Deze gaat dan weer in de rugtas.

     Denk dat er genoeg te vinden is als je leukere wilt. Bij http:// deleukstelunch.nl hebben ze ook tasjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge