Brood, ik ben er dol op. Vooral een hard broodje met roomkaas, sla en zalm of een pistoletje met ham, kaas en ei. Zalig! Sinds ik geopereerd ben bijna zes jaar geleden en ik Myasthenia heb zijn brood en ik niet meer zo’n goede combi. Ik word er benauwd van en heb de hele dag het gevoel dat er een steen op mijn maag ligt. Niet zo fijn. En dus beperk ik mijn brood inname tot één keer per week bij het zondagse ontbijt en eet ik de rest van de week als ontbijt kwark of maiswafels. De lunches zijn daarentegen altijd uitgebreid, maar wel lunchen zonder brood. Het kost even wat snijwerk, maar dan heb je ook wat. Een heerlijk vullende lunch zonder brood, ik word er blij van.
Lunchen zonder brood
Lunchsalades
Eigenlijk bestaat mijn lunch meestal uit een salade. Gewoon omdat ik het heel erg lekker vind, het gezond is en goed vult. Mijn basis is over het algemeen altijd een ijsbergsla en ik ben dan wel zo’n luie huisvrouw die dat dan koopt in een zakje. Ik vind ijsbergsla uit elkaar trekken, snijden en wassen maar niets, dus een perfecte oplossing zo’n zakje.
Er gaat ook standaard komkommer, tomaat, paprika en rode ui in. De ene keer maak ik het met chili kaas (die van de Lidl is echt overheerlijk) en de andere keer met brandnetel of feta kaas. Ligt er maar net aan wat ik in huis heb en waar ik zin in heb.
Nootjes ben ik nooit zo’n fan van maar cashewnootjes die vind ik nog wel te doen, dus daar gaat ook altijd een klein handje van in de salade. Verder vul ik hem geregeld aan met rozijntjes, tonijn, gerookte kip of ossenworst.
Soms neem ik een honing mosterd dressing erover, maar niet altijd heb ik zin in een dressing en dan eet ik de salade gewoon zonder sausje. Wel doe ik altijd een gekookt of een gebakken ei over de salade. Goed voor de spieren en vullend.
Groente omelet met topping
Eerlijk is eerlijk soms komt de sla mij de neus uit en heb ik zin in wat warms tussen de middag. Dan maak ik deze lekkere groente omelet.
Ik doe dan meestal een rondje door de koelkast op zoek naar groente. Tomaatjes, ui, paprika, champignons alles snij ik in stukjes en bak ik even aan in de pan.
Dan het vuur zacht en even drie eitjes klutsen in een glas. Bij de groente gooien en zachtjes laten bakken. Wanneer het ei bovenaan al wat droog wordt draai je hem om met een deksel. Dan wat Philadelphia erop en wat sla en aftoppen met kipfilet of ook een grote hit, gerookte zalm.
Bananenpannekoekjes
Zo simpel maar super lekker, vullend en snel gemaakt. Ook als ontbijt een topper. Prak één rijpe banaan en kluts er twee eitjes door heen. Doe wat olie of boter in de pan en schep het beslag met een jus lepel in de pan. Bak ze aan beide kanten in ongeveer twee minuten goudbruin.
In een koekenpan kun je ongeveer drie pannenkoekjes bakken. Als topping kun je lekker variëren met bijvoorbeeld aardbeien en frambozen, of gebakken appeltjes en rozijnen met wat kaneel. Maar ook zonder topping zijn ze heerlijk.
Zoals je ziet kun je heerlijk lunchen zonder brood. Gezond maar ook gevarieerd. Maar eerlijk is eerlijk elke zondagochtend verheug ik me weer op dat heerlijke warme broodje. Tja ik blijf een Hollander hè!
Hoi! Ik ben Maureen, ik woon samen met mijn man en onze tweeling en zoals je weet… alle wijzen komen uit het oosten ;)! Ik ben dol op lezen, schrijven, bakken, koken, winkelen, zwemmen en dan het liefst met nagellak op (dan voel ik me net een zeemeermin).
Een leuk weetje, ik heb een grote voorliefde voor vintage jurkjes met petticoat. Voor ik ziek werd 2,5 jaar geleden werkte ik vol overgave en passie als pedagogisch en beleidsmedewerkster in de kinderopvang. We zijn dan hier thuis ook graag creatief bezig en knutselen er gezellig op los.
Geef een reactie