Keek op de week, Aeres vmbo we gingen eens een kijkje nemen!Inmiddels is het al weer zo’n drie weken geleden dat ik een blog schreef over de middelbare scholen, in die tijd zijn we bij drie scholen geweest. Afgelopen vrijdag gingen we naar de laatste school die we gaan bekijken. Wat is er nu het beste voor je kind? Wat past het beste en waar wil onze dochter zelf het liefste naar toe? Ze zit nu in groep zeven, maar omdat er wat extra dingen zijn die geregeld moeten worden gaan we nu al aan de slag en verder kijken als onze neus lang is! Maar wat vindt zij er van? En wat vinden wij ervan?

De eerste school bezochten we een kleine twee weken geleden, het was indrukwekkend. Je zag haar verbaasd rondkijken en zich afvragen ‘wat moet ik hier?’

In Wageningen, vmbo het Pantarijn

Onder ouders heeft deze school, met name het vmbo gedeelte niet zo’n positieve naam. Ergens snap ik het wel, we wonen er namelijk heel erg dichtbij en horen en zien genoeg. Maar is die ‘slechte naam’ terecht? Of is het ontstaan uit het verleden?

Ooit waren er hier in Wageningen meerdere scholen, onder andere de LTS, de Haverlander en het Wagenings Lyceum. De LTS had niet zo’n goede naam, als kind hoorde ik daar van leeftijdsgenootjes niet veel goed over. Tegenwoordig zit er nog maar één middelbare school in Wageningen, het Pantarijn. Eén scholengemeenschap die onderverdeeld is in drie stukken, te weten PRO, VMBO en MHV. Pro is praktijkonderwijs, VMBO en MHV is mavo, havo & vwo… je kan dus eigenlijk wel voor alle niveaus op het Pantarijn terecht!

En die slechte naam, tja ik hoor en ken de verhalen maar ik hoop gewoon dat het anders is.

Onze dochter naar het Pantarijn?

Wij gaan er voor nu vanuit dat onze dochter VMBO basis of kader zal gaan volgen, dit is niet 100% gebaseerd op wat ze leertechnisch zou kunnen maar ook op alle andere vlakken. Hierbij bedoelen we onder andere haar algemene ontwikkeling en taal/spraak en dyslexie problematiek.

Op het Pantarijn werken de eerste twee klassen standaard met een laptop, hierdoor zijn er wat meer mogelijkheden als het gaat om individueel maatwerk voor de leerlingen. Daarnaast zijn er maximaal zes lesuren per dag en zal ze uiterlijk 15.30 uur klaar zijn, dit is goed om te weten in verband met haar lage energieniveau.

Ook fijn aan deze school is dat het dicht bij huis is, daarmee gaat er geen energie verloren in het heen en weer fietsen. Energie die ze kan gebruiken voor haar huiswerk en het doen van niet schoolgerelateerde activiteiten.

Als je het haar zelf vraagt zegt ze, “het was wel leuk… ”

AERES vmbo, Ede

Afgelopen zaterdag reden we naar Ede voor een bezoekje aan het AERES in Ede. De sfeer was meteen goed, dat komt vooral omdat er veel te doen is. Je hebt, net als op de meeste vmbo scholen heel wat praktijkvakken. Maar bij het AERES heb je alles in ‘groen’ dat wil zeggen werken met planten, bloemen, dieren en voeding. Ook zijn er nog vakken te volgen als fotografie, robotica en etaleren (dit zijn al dan niet vakken voor een bepaalde periode).

Het voelde bijna als ‘mijn’ oude school, toen was het ‘t Groenhorst College op een andere locatie in Ede. Er waren zelfs nog leerkrachten van toen!

Onze dochter naar AERES?

Wat korte gesprekjes met verschillende mensen, leerkrachten, leerling en zorgcoördinator gaven me niet altijd een heel fijn gevoel. Vooraf hadden we door alle informatie een heel ander gevoel, helaas was dat voor ons als ouders wat teleurstellend.

Neem bij dat gevoel het feit dat de (onderwijs)belasting wat hoger lijkt te liggen en het heen en weer fietsen naar Ede en je kan je voorstellen dat ons enthousiasme wat minder is.

En onze dochter? Die zegt over het AERES “Mam, deze school is wel leuk met bloemen enzo”.

Het Streek in Ede!

Afgelopen vrijdag gingen we naar het Streek in Ede, ook dat is een vmbo opleiding. Net als op de voorgaande scholen komen leerlingen in aanraking met veel praktijk onderwijs, dus veel doen en ervaren.

De school voelt een stuk groter als de voorgaande twee scholen, ik denk dat het ook wel zo is. Hier profileren ze zich ook als school die het beste zoeken voor een leerling, ook als het niet ‘standaard’ is. Het gebouw is opgedeeld in verschillende stukken, dat wil zeggen dat er een apart gedeelte is voor de brugklas bijvoorbeeld. Alle brugklassers vmbo zitten op één verdieping bij elkaar, dat lijkt me mooi… vooral voor kinderen die op de één of andere manier onzeker en nog relatief jong zijn. Ook hebben ze een plusklas, een extra jaar school.

Deze school biedt overigens ook héél veel opties in het verkennend onderwijs, veel vakken en veel opties. Dat blijft echt bijzonder.

Onze dochter naar het Streek?

Wij als ouders hebben het ‘okay’ gevoel, niet negatief maar ook niet dat het dé school is voor onze dochter. Ze bieden ook best goede opties voor kinderen die ondersteuning nodig hebben, het voelde in ieder geval wel goed. Ook tijdens gesprekken met docenten en zorgcoördinator voelde het wel okay, tegen mijn verwachting in overigens.

We weten het niet, het blijft wat lastig! Maar deze school komt voor ons als ouders op een tweede plek na het Pantarijn. Dit is puur gebaseerd op bezoek van de opendag, gesprek met wat mensen en ons gevoel.

Wat vindt ze zelf?

Na vandaag maakte we de balans op toen we in de auto zaten, ze was heel resoluut. Het streek was echt te groot en druk, dat ervoer ze nu al zo terwijl het (in onze beleving) rustig was.

Als ze nu zou moeten kiezen gaat het dus tussen het Pantarijn en AERES vmbo, gelukkig hoeft ze nog niet perse nu te kiezen! We wachten voor nu even rustig af wat straks het uitstroomadvies is zodat we daar mee aan de slag kunnen met elkaar en ook wat gerichter in gesprek kunnen met scholen.

Wanneer ben jij met je kind naar scholen gaan kijken? Op basis waarvan maakte jullie de keuze voor het voortgezet onderwijs?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge