Psoriasis & ikHet is veel langer geleden als dat het voor mijn gevoel is… ik zat op het voortgezet onderwijs toen we er achter kwamen dat ik Psoriasis heb. Over een algemene een hele rustige en relatief milde variant Psoriasis guttata, het is een variant die ontstaat door prikkels, bijvoorbeeld stress. Als ik het me goed herinner zat ik in een tijd met tentamens toen het ‘mis’ ging, een periode met stress!

Psoriasis…

In de tijd had ik er echt flink last van. Mijn ouders zorgde er voor dat ik in een bad met zeezout of olie kon en er werden speciale lampen aangeschaft voor in een zonnebank. Gelukkig loste het op en heb ik het daarna nooit meer in die mate terug gekregen en dat hoop ik ook niet meer te krijgen! Al zit het in je lijf en kan je het dus nooit uitsluiten dat het weer eens in alle heftigheid terug zou kunnen komen.

Doorgaans gaat het prima, maar soms!

Het gaat over het algemeen prima. Als er plekjes komen, zitten ze in mijn zij of op mijn hoofd onder mijn haren. Door de jeuk die het veroorzaakt heb ik ze snel in de gaten, in de meeste gevallen blijft het bij een paar plekjes en verdwijnen ze weer zodra de stress verminderd. Soms als ik echt ziek wordt of de stress blijft, blijven de plekken langer en worden het er ook meer, maar gelukkig heb ik niet te klagen en valt het allemaal reuze mee!

Afgelopen zomer kreeg ik een staartje van de infectie van onze jongste dochter, hadden we behoorlijk wat stress en dus kreeg ik mijn altijd gezellige maatje Psoriasis weer een poosje op visite.

Nu heb ik dus een, in mijn ogen, een over het algemeen makkelijke en milde variant van Psoriasis. Maar er zijn mensen die er veel meer last van hebben, zowel lichamelijk als geestelijk.

Ik schreef dit blogje omdat ik op de site van de PVN (Psoriasis Vereniging Nederland) las dat zij op 31 oktober (Wereld Psoriasis Dag) onder de noemer Wereld Psoriasis Dag een congres organiseert voor mensen met psoriasis. De Psoriasis Vereniging Nederland (PVN) behartigt de belangen van mensen met psoriasis. De PVN speelt ook een actieve rol in het bevorderen van onderzoek in de hoop dat er op termijn een effectieve behandeling voorhanden is. Ze verstrekken informatie over de huidaandoening via de website, magazine, bijeenkomsten en brochures. 

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge