Moeizame maandag, monday blues
Foto: Shutterstock

Standaard voelt de maandag als een onprettige dag, geen idee wat het is maar het is een moeizame dag. Week na week is dat ‘gewoon’ zo, het zal ongetwijfeld te maken hebben met de opstart van een nieuwe week zo na het weekend en toch vraag ik me af waarom? Die maandag is toch niet anders als de andere dagen van de (werk)week… behalve dat het de eerste dag van de werkweek is. 

Als ik op maandag vrij ben en pas op dinsdag moet gaan werken heb ik dat maandag gevoel ook, dus het ligt niet aan wel of niet werken op maandag. Echt uit het slaapritme raken we ook niet en ik drink geen alcohol… wel ben ik altijd bezig, ook in het weekend.

Wetenschap

Als het om de wetenschap gaat dan zijn de meningen uiteenlopend, er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de monday blues. Er zijn wetenschappers die zeggen dat het niet bestaat, maar dat het lijkt alsof je op maandag minder gelukkig bent en minder goed in je vel zit. Wat wel gezegd wordt is dat je in het weekend meer positieve emoties ervaart waardoor je de maandag als minder prettig kan ervaren (Helliwell, J.F., & Wang, S).

Een ander onderzoek heeft het over een ‘sociale jetlag’, deze ontstaat omdat je (sociale) leven en je
biologische ritme niet goed op elkaar zijn afgestemd. In het weekend heb je een ander ritme als op de
dagen dat je vroeg op moet staan om aan het werk te gaan. Hierdoor zou je dan cognitief gezien niet op
je best zijn (Wittmann, M., Dinich, J., Merrow, M., & Roenneberg, T.)

Andere onderzoekers zijn van mening dat er wel iets staat zoals monday blues. De reden zou volgens hen zijn dat het komt omdat je in het weekend langer uitslaapt, je slaapritme is uit balans en als je dan weer moet opstarten op maandag. Dat kan het gevoel geven dat de maandag moeizaam is (Taylor, A., Wright, H.R., & Lack, L.C.).

Collega’s, bekende en ik

Steeds vaker hoor ik mensen over die verhipte maandag… mijn gedachte is dan meestal “gelukkig, ik ben niet de enigste!”.

Afgelopen maandag stonden twee collega’s bij het koffieapparaat te kletsen, ze hadden het over het feit dat zij de maandag als een lastige dag ervaren.

De ene gaf aan dat ze het weekend gebruikt om bij te slapen en met vrienden af te spreken, de andere collega gaf aan dat hij zoveel mogelijk in het ‘gewone’ ritme blijft. Hij stond vroeg op en in plaats van werken ging hij sporten in het weekend. Het is dat ik het wat ongepast vond om erbij te gaan staan, maar ik was erg benieuwd haar hun verdere verhaal.

Ook in onze omgeving hoor ik wel mensen die het begin van de week lastig vinden, met name de maandag. Waarom dat nu zo is? Ik weet het niet, maar het is herkenbaar voor me! Het zal ongetwijfeld komen door zaken die in de wetenschap ook al onderzocht en benoemd zijn. Uit je ‘werkritme’ raken, langer of juist korter slapen, meer of andere emoties… dus in het kort het ‘uit balans’ zijn.

Ik!

Hoe verlopen die maandagen dan bij mij? Ik sta op de gewone tijd op, ga douchen, aankleden en maak het eten voor de meiden klaar. Als het dan tijd is breng ik de meiden naar school en ik ga werken. Kortom, precies zoals alle andere doordeweekse dagen.

Eind van de ochtend begin ik weer wat in mijn ritme te komen en mijn balans te vinden, dan kan ik ook weer wat positiever de dag en de week bekijken. Bij mij is het echt wel een kwestie van weer in mijn ritme komen en wennen. Dit is trouwens niet alleen zo als ik moet werken, ook als ik vrij ben op maandag heb ik het wat lastiger met de maandag.

Op mijn werk heb ik het nu zo ingedeeld dat ik op maandag wat relaxter kan opstarten, niet meer op maandag de meest vervelende klusjes of de intensieve klussen. Vanuit het werk haal ik de meiden op en gaan we naar huis, standaard is het mopperen en zeuren over speelafspraakjes, huiswerk maken, naar de winkels willen of ik mag horen dat ze zich vervelen.

‘s Avonds net na het eten heb ik tegenwoordig dansles, heerlijk… even mijn hoofd bij andere dingen als de ‘dagelijkse’ dingen! Het is dus de hele maandag last heb van de monday blues, maar ik zou toch blij zijn als de maandagen wat minder ‘monday blues’ bevatten.

Tips tegen monday blues

Op zoek naar ideeën of mogelijkheden om de monday blues tegen te gaan kwam ik onder andere onderstaande tips tegen:

 • Leuke dingen lijst, schrijf fijne en leuke gebeurtenissen op.
 • Schrijf op wat voor een fijne en leuke dingen je deze week gaat doen.
 • Zorg dat je voldoende slaapt.
 • Sla geen maaltijd over, eet regelmatig.
 • Zet muziek op waar je blij van wordt.
 • Ga sporten!
 • Neem de tijd om op te starten.
 • Spreek iets leuks af.
 • Probeer een leuke of gezellig persoon te vinden om even mee bij te praten.
 • Zorg dat je alles op zondag al klaar hebt liggen en hebt voorbereid.
 • Gun jezelf rust en ruimte.

Natuurlijk las, zag en hoorde ik nog veel meer tips… maar alles komt op het zelfde neer. Doe wat rustiger aan, maak het jezelf wat gemakkelijker en geef jezelf de ruimte. Kijk vooral ook naar de positieve en leuke dingen is iets dat telkens terugkomt.

Heb jij last van ‘monday blues’? Of helemaal niet? En heb je tips om die maandag nog sneller ‘gewoon’ te laten zijn?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge