Mommy War tagSinds eind december gaat  de Mommy Wars tag van Betty en Esther over internet, veel persoonlijke lifestyle en mama bloggers vulde hem in. Er best wat dingen in staan die ik interessant vind en het feit dat mensen mij destijds in sommige dingen wat vreemd aankeken heeft mij er toe gezet hem ook in te vullen. 

In de afgelopen jaren heb ik al zoveel discussies voorbij zien komen over dragen en dan met name over ergonomische vs de Stokke/babybjorn/kipling draagzakken. Om maar te zwijgen over de discussies wat betreft borstvoeding vs flesvoeding!

Dus ja, ik ga de Mommy Wars tag invullen! Ondanks dat mijn meiden al wat ouder zijn en de leeftijd waar dit betrekking op heeft al lang zijn gepasseerd!

De vragen heb ik laten staan zoals ze zijn gesteld in de originele versie, onze meiden zijn inmiddels 8 en 5 jaar oud. Hier komen de antwoorden van de Mommy Wars tag!

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
Mijn meiden hebben uiteindelijk beide borstvoeding gehad gedurende langere tijd! Het ging helaas niet zo soepel, onze oudste dochter is geboren na meerdere inleidingen. Daarnaast was ik lichamelijk niet helemaal op orde, maar ik moest en zou borstvoeding geven!

Mommy War tagHet kwam niet op gang, ik ging kolven en onze dochter bleek te zwak om de voeding uit mijn borst te halen. Gedurende een aantal weken heb ik gekolfd en kreeg ze dat gecombineerd met flesvoeding met een spuitje door middel van fingerfeeding. Na verloopt van tijd lukt het haar wel om zelf de borst te drinken. Het was een lange weg maar het is gelukt!

De jongste is geboren met een keizersnede, helaas wat te vroeg waardoor ook bij haar geboorte de borstvoeding niet goed op gang kwam. Zij was ondanks haar wat vroege geboorte wel sterk genoeg om te drinken. Helaas gooide een tweede operatie roet in het eten en moest ze een aantal dagen flesvoeding. Na enkele dagen mocht ze weer de borstvoeding hebben en kwam het ook goed op gang!

Beide dames hebben twee jaar borstvoeding gehad, in het begin volledig. Bij zes maanden zijn we begonnen met bijvoeding.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
Beide hebben ze veel op onze kamer geslapen, de jongste meer en langer als de oudste. In 2007 was in alles onze eerste keer en ergens heb ik me (te veel achteraf gezien) laten leiden door mensen die ervaring en kennis hebben.

De oudste heeft een poosje in een ledikantje bij ons op de kamer geslapen. De jongste heeft heel lang in een wiegje op onze kamer geslapen maar ook in een co-sleeper. Echt dat had ik in 2007 moeten weten! Niet in ons eigen bed, maar haar eigen (open) bedje naast mij.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
Wij gingen voor de (in onze ogen) makkelijkste variant, de wegwerpluier! Wasbare vind ik gewoon vies…. dan nog echt goed schoon zien te krijgen, nee ben achteraf blij met mijn keuze voor wegwerp luiers.

Mommy wars tagUitsluitend houten speelgoed of V-tech?
Gecombineerd! In het begin hadden we vooral houten speelgoed, echter op een gegeven moment keken de meiden alleen nog maar om naar het plastic speelgoed met veel kleuren, geluid en lampjes.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
Bij de eerste maakte ik het meeste zelf… de fruithapjes en warme hap, maar best wel behoorlijk wat werk! Maar ook toen volgde ik het advies van de mensen die er verstand van hebben volgens de boekjes en de mensen met ervaring, ik gaf dus inderdaad gepureerde en later geprakte hap.

Bij de jongste pakte ik het anders aan, via de Rapley methode! Dat werkte als een trein! Vanaf zes maanden geen potjes of wat gepureerde producten maar gewoon onder andere wortel, aardappel, komkommer, meloen, banaan en appel. Dat werkte zo goed en fijn, geen gedoe met potjes opwarmen of wat dan ook.

Als we ergens waren en mee zouden eten vroeg ik wel wat we gingen eten, als het geen bijzondere dingen waren at ze gewoon met de pot mee. Was het iets dat ze niet lust of waar we nog niet aan toe waren gekomen nam ik zelf wat mee of er ging er incidenteel een potje mee.

Mommy War tagDragen of wagen?
Met stip op één dragen!! Zelf had ik een behoorlijke stapel draagdoeken, voor de man in huis was er een ergonomische drager. Zelf gebruikte ik altijd doeken, vanaf vrij jong droeg ik ook al op mijn rug. Geen gedoe met te smalle paden in de winkel, de wagen niet door de sneeuw of het zand van het strand te hoeven duwen. Ideaal als je het mij vraagt!!

Daarnaast hadden we wel een kinderwagen, bij de oudste hebben we die ook vaak gebruikt. Bij de jongste zelden, toen ze goed kon zitten hebben we hem verkocht en gebruikte we indien nodig de Quinny Zapp.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
Doordat bij de oudste de prioriteit op andere ontwikkelingen was gericht was het advies haar te laten, die zindelijkheid zou wel komen. Echt een grote sport hebben we er dus nooit van gemaakt, rond 3,5 jaar was ze zindelijk.

De jongste was wat sneller zindelijk, ik denk rond de 3 jaar. Die wilde dat zelf allemaal, die had ook een voorbeeld in deze. Haar ‘grote’ zus die geen luier meer had en gewoon naar de wc ging.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind? 
Overal en nergens kopen wij kleding voor de kinderen, van Wibra en Zeeman tot Duimelotje of Broertje & Zusje (twee kleine zelfstandige in het centrum van Wageningen). Broeken bijvoorbeeld kopen we altijd bij Duimelotje van het merk Name-it, dat zit gewoon goed en mooi daarnaast blijft het ook mooi. Verder kopen we de merkkleding die we mooi vinden in de aanbieding, voor de normale bedragen is het voor ons niet haalbaar.

Daar heb je meteen ook de reden te pakken van het niet kopen van eerlijke kleding, het is gewoon te kostbaar.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drilsergeant?
Er is (beperkt) ruimte voor onderhandeling, als er iets moet gebeuren gaan we dat ook zeker wel doen. Waar over te onderhandelen valt is wie wat doet, wanneer en hoe snel.

Verder ben ik behoorlijk duidelijk, ik vraag iets… krijg ik geen actie of reactie vraag ik het nog eens, maar dan ben ik er wel klaar mee en geef ik aan dat er iets van ze verwacht wordt.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
De jongste laat ik wel eens huilen, in het verleden ook… achteraf gezien misschien wel eens onterecht. Ze bleek het regelmatig zuur te hebben wat natuurlijk niet prettig is en ja, ik had haar dan beter op kunnen pakken.

Bij de oudste was het anders, die huilde op één bepaalde periode na eigenlijk nooit. Je hoorde haar ook niet, niet huilen, niet brabbelen helemaal niets of zelden. Als ze dan wel huilde dan wist je er moest iets zijn.

Dit waren mijn antwoorden op de Mommy Wars tag. Hoe denk jij over deze onderwerpen? Vul je ook de Mommy Wars tag in of heb je dat al gedaan?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

8 comments

  1. De kinderen houden zich niet bepaald aan de voorkeur van de ouders in dat opzicht, denk dat de meeste kinderen ervoor kiezen.

   We zien dat ook op de speelgoedbank, het houten speelgoed blijft achter terwijl het plastic spul met licht en geluid gretig meegenomen wordt.

  1. In december had ik hem al ingevuld en als concept staan, maar toch weer weggegooid… dacht laat maar.

   Nu toch besloten het te doen!

  1. Het is ook een erg leuke tag! Ondanks dat het voor mij al eventjes geleden is al deze onderwerpen. Ik lees ook altijd met enige fascinatie hoe een dergelijk onderwerp een heus issue kan worden, daarom gewoon gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge