Onlangs kwam ik er achter dat er best veel gezocht is naar informatie over de Onbag. Dit is een draagtas die je zelf kan maken en uitermate geschikt als je, je kindje in bijvoorbeeld een draagdoek draagt. Mijn oude blogjes hierover waren zeer gedateerd en lieten vooral zien wat ik er van had gemaakt… ik dacht dat moet anders, dus even een samen voeging van al die oude berichtjes van een jaar of tien geleden zodat mocht je deze tas willen maken je bij de juiste informatie terecht komt!
Het originele patroon van de Onbag
Het enige originele patroon is van Sarah Dickinson, helaas kan ik niet meer linken naar de originele werkbeschrijving… deze link bestaat niet meer! Mocht iemand een nieuwe, verbeterde link hebben laat het gerust weten.
Het patroon is en was bedoeld om je eigen onbag te maken en niet bedoeld voor commerciële doeleinden.
Benodigdheden Onbag Classic
- 350 cm stof van zware kwaliteit (draagdoek stof, een ribstof of jeans)
- 350 cm voering, katoen of linnen
- Breed klittenband
- Breed elastiek
- Rits van ± 25 cm
Wat moet je knippen voor de Onbag Classic?
- 1x 35×35 cm – voorpand
- 1x 35×70 cm – achterpand en flap
- 1x 22×350 cm – banden, onderkant en zijkant
- 3x 20×25 cm – voor en achterzakken
- 2x 20×35 cm – zijzakken
- 2x 30×10 cm – lussen
Benodigheden Onbag Baby
- 300 cm stof van zware kwaliteit (draagdoek stof, een ribstof of jeans)
- 300 cm voering, katoen of linnen
- Breed klittenband
- Breed elastiek
- Rits van ± 20cm
Wat moet je knippen voor de Onbag Baby?
- 1x 30×30 cm – voorpand
- 1x 30x 5 cm – achterpand en flap
- 1x 17×300 cm – banden, onderkant en zijkant
- 3x 18×25 cm – voor en achterzakken
- 2x 15×25 cm – zijzakken
- 2x 30x10cm – lussen
Voor de Baby variant is het zo dat er afgeronde hoeken aan de bodem zitten. Als je dit ook zo wilt maken kan je het beste een malletje maken om ervoor te zorgen dat alle hoeken gelijk worden. Aan het eind maak je een zoom rond de tas, de afgeronde hoeken zijn lastiger als rechte hoeken. Mocht je het lastig vinden, kies dan voor rechte hoeken.
Voor een mooie, duidelijk een getailleerde uitleg verwijs ik je graag naar de uitleg van Judith, deze vind je HIER.
Variaties!
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik al snel van het originele patroon af begon te wijken. Als je de eerste hebt gemaakt dan krijg je er al snel je eigen idee bij, dus hoe je dingen anders zou willen.
Al heel snel merkte ik dat ik klittenband niets vond bijvoorbeeld. Het beschadigd kleding, dragers en draagdoeken! Dus ging ik over op andere sluitingen. Of wat dacht je van een slingring eraan in plaats van alleen twee lange banden zodat je de tas makkelijk korter en langer kan maken?
Maar ook alle zakken en extra vakjes, al snel werden de extra vakjes aan de buitenkant allemaal net zo breed als het pand en stikte ik ze mee. Voor de extra vakken aan de voorkant zijn ook veel varianties gemaakt in de loop van de jaren, van vakjes voor pennen en telefoons tot een groot vak met rits.
Aan de binnenkant kan je natuurlijk ook van alles maken! Van lusjes en vakjes tot touwtjes voor sleutels en speentjes. Al dan niet met rits of andere verdeling. Of wat dacht je van een vak aan de achterkant van de tas?
Showtime…
Kortom, wees creatief en geef er je eigen draai aan! Ik zal hier een aantal tassen en variaties laten zien, wie weet krijg je er wat meer inspiratie van!
Onbag van een spijkerstof met printje en een roze katoenen voering.
voorkant voorkant, ringsling binnenkant
Deze tas, van een prachtige regenboog draagdoek met een paarse katoenen voering was mijn eigen draagtas.
voorkant groot vak voorzijde binnenkant, vak met rits en kleine vakjes
Een prachtige draagtas van paarse draagdoekstof met een leuke groene katoenen voering.
Voorzijde groot vak voorzijde groot vak met rits aan de achterzijde
Verder nog wat tassen alleen even van de voorkant, een “Papa Onbag”, in het midden een tas van de (toen) populaire Girasol Amitola en rechts een tas van een lichte jeans stof die ik maakte als cadeautje.
Papa Onbag Tas van Girasol Amitola Cadeautje van Jeans stof
Hopelijk heb ik je iets kunnen inspireren zodat je zelf lekker aan de slag kunt gaan met het maken van deze handige draagtas. De basis heb je, verder is het aan je eigen creativiteit om er iets van te maken dat echt bij jouw past!
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een antwoord