Hamster in winterslaap, wij zijn slaapverwekkend!Als je het aan onze hamster vraagt! Een aantal maanden geleden kwam er een nieuwe huisgenoot bij, Snuffie. Snuffie is een zwart met witte, Syrische hamster. De laatste dagen was die nog gewoon door zijn hok aan het racen, alles aan het verhuizen, eten en drinken. Maar gister was het in eens wel erg stil in dat grote blauwe hok…

Is die nu al dood?

Hij of misschien wel zij lag buiten zijn vaste slaapplek, helemaal opgerold en doodstil… verdacht dus! Oeps, nu al einde hamster? Onze hamsters houden het doorgaans altijd lang bij ons uit, onze vorige goudhamster werd een jaar of vijf en de dwerghamsters halen dat ook wel een jaar of vier.

Ik tikte de hamster even aan en hij viel zo om, niets voor Snuffie… die hoeft niet zo nodig aangeraakt te worden. We besloten het beestje toch maar even uit het hok in plaats van meteen met bak en al richting de kliko te gaan. Het beestje was behoorlijk koud en echt een hartslag kon ik niet voelen! Ships dacht ik nog even!

Na een paar tellen begon hij te rillen, mooi! Niet dood dus, gelukkig! Dat zou ik de meiden even niet zo goed kunnen verkopen op het moment. Ik hield hem in mijn handen en langszaam maar zeker kwam die weer bij, werd het even een soort van Parkinson hamster en na een 40 minuten was het net of hij nooit weg was geweest!

Winterslaap.. heel slaapverwekkend!

Hamster in winterslaap, wij zijn slaapverwekkend!Tja ik wist dat ‘gewone’ hamsters zomaar in winterslaap kunnen gaan, maar eerlijk is eerlijk niet verwacht! In ons appartement met de net langer geworden dagen en meer als genoeg eten en drinken had ik het niet verwacht! Dit is de eerste hamster die het slaapverwekkend vindt in ons huishouden en ‘gewoon’ in winterslaap is gegaan.

Op de site kleineknaagdieren.nl vind ik na het slaapverwekkende gedeelte een verhaal over het hoe en wat…

In het artikel staat staat:

Het is tijdens de donkere, koude wintermaanden waarschijnlijk de nachtmerrie van iedere hamster: in een lange, diepe slaap vallen en een baasje hebben dat denkt dat je dood bent. Het wil inderdaad nog wel eens gebeuren dat mensen een hamster in winterslaap voor dood aanzien. Maar niets is minder waar!

Temperatuur speelt een belangrijke rol bij de winterslaap van de hamster. Een hamster kan, als het weer buiten of in zijn omgeving te koud wordt, in een soort coma raken waarbij zijn hartslag en ademhaling sterk teruglopen. Het is trouwens alleen de Syrische hamster (goudhamster) die gevoelig is voor winterslaap. Dwerghamsters hebben er voor zover bekend geen last van.

Meestal wordt een hamster in zijn nest overvallen door een winterslaap, maar het kan ook gebeuren dat hij elders in zijn verblijf in een diepe slaap valt. De meeste hamsters nemen daarbij een typische houding aan: half opgerold op hun zij met uitgestoken voorpootjes. Een hamster in winterslaap voelt opvallend koud aan en zijn eten blijft onaangeroerd. Hij beweegt en eet niet meer, dus hij zal wel dood zijn, is dan de conclusie die veel hamstereigenaren ten onrechte trekken.

Hoe weet je nu zeker of je hamster diep in slaap of echt dood is? Allereerst wordt het lichaam van een hamster in winterslaap niet stijf en hard zoals bij een dood dier het geval is. Er is dus geen sprake van zogeheten lijkstijfheid en evenmin van een vieze lijklucht. Als je de slaper heel voorzichtig iets probeert uit te rollen’ of zachtjes aan een poot of snorhaar trekt, zal hij hele trage reflexen vertonen.

Als je hamster onverhoopt door een lange slaap overvallen wordt, kun je hem het beste voorzichtig wakker maken door hem langzaam op temperatuur te laten komen, bijvoorbeeld in je handen of in een iets warmere omgeving. Soms is het al voldoende om de hamster toe te dekken met extra nestmateriaal. De kans is groot dat de hamster dan na een paar uurtjes weer helemaal fit rondloopt. Probeer nooit om een hamster met geweld te wekken en plaats hem niet bij een directe hittebron, zoals een kachel. De overgang is dan veel te abrupt en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het dier.

Hopen dat het echt dit was… 

Nu is het hopen dat hij gewoon echt alleen maar in de winterslaap was beland. Hoop niet dat die niet toch alsnog ziek is of was. We hebben ons best gedaan en hem niet per ongeluk levend en wel richting kliko gebracht. Toch wel een beetje blij om!

We hebben een leuke hamster, vlug als water en stront eigenwijs… maar wel lief! Hij (of zij) moet nog wel een poosje gezellig bij ons blijven.

Heb jij een huisdier? Of huisdieren? 
Als je een hamster hebt of hebt gehad, is die wel eens in winterslaap gegaan?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

10 comments

    1. Wij hebben ook een Russische die is inmiddels een jaar of vier.. maar nog nooit in winterslaap, deze gekke hamster wel op dit rare moment van het jaar.

  1. Oh ik zou mij ook rot schrikken. Ik heb vroeger ook een hamster gehad en die heeft dit nog nooit gedaan gelukkig. Ik zou ook denken dat hij dood of ziek was!

    1. Moet eerlijk zeggen dat het ook was dat ik goed keek en dacht hé… iets klopt er niet, anders was die ook zo richting de kliko gegaan!

    1. In de lente is ook wel ongebruikelijk begreep ik… dan zou het door eten te kort komen, maar hij had nog een hele voorraad. Geen idee, misschien had hij het toch te koud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge