Sinds een aantal maanden heeft onze, nu nog negen jarige dochter een telefoon! Maar of ik er nu blij mee ben? We hebben duidelijke afspraken gemaakt en dat werkt tot op heden goed. Zelf foto’s of vragen aan papa of mama stellen als één van ons niet thuis is, via whatsapp is natuurlijk heel handig! Tegen onze ideeën in heeft ze nu dus al een smartphone, maar hoe kwam het nu zover?
Tegen ons plan in…
Geheel tegen onze plannen in heeft onze dochter sinds een aantal maanden een mobiele telefoon. Wij waren voornemens een telefoon in haar leven te brengen als ook de middelbare school zijn of haar intrede zou doen. Maar niets is minderwaar, onze ‘groep 6 leerling’ heeft er nu al ééntje.
Hoe kwam het zo?
Enkele maanden geleden viel de brief voor het schoolreisje in de (digitale) brievenbus. De leerlingen van groep zes zouden zelf rondlopen in Hellendoorn. Op het moment dat de schoolreis zou plaatsvinden ging het niet echt geweldig met onze dochter. Maar hoe ga je dat als ouders oplossen?
We, eigenlijk ik overlegde met de leerkracht… er kwam ter sprake om haar een telefoon mee te geven en als er iets zou zijn kon de juf gebeld worden. Onze dochter niet mee laten gaan was geen optie, na er een paar dagen over nagedacht te hebben zagen we geen andere optie als dat dit de meest ‘passende’ was.
Daarnaast speelde het ‘groepsproces’ een rol, in die zin dat veel van haar vriendinnetjes een telefoon hebben. Ze spreken met elkaar af via de telefoon, delen foto’s en hebben plezier. Onze dochter kon daar dus niet aan meedoen en ze voelde zich een buitenbeentje. Nu heb k daar normaal gesproken niet zo’n zwak voor en we hebben dus een jaar het voorkomen… tot het schoolreisje er was.
Dé telefoon…
We doken onze kast in op zoek naar één van onze oude telefoons, er kwam een Samsung S4 uit de lade rollen. Prima ding nog en goed genoeg voor het doel. Bij KPN bestelde ik een prepaid simkaart en in Veenedaal kocht ik een hoesje van rubber. We waren er klaar voor, nou ja de telefoon ik wis het nog niet zo goed.
En toen!
Kwam er een nog veel beter plan van de juf! Een dag voor het schoolreisje heeft school besloten dat het verstandiger was om een aantal kinderen samen met de juf het park in te sturen. Er waren een aantal kinderen met medicijnen en wat extra zorg waar toch wat meer op gelet moest worden, prima voor ons!
Wat mij, als moeder betreft het beste besluit dat ze konden nemen! Gedurende de dag kreeg ik via de juf berichtjes dat het goed ging en op foto’s zag ik een heel blij meisje, gelukkig!
En dat zonder telefoon, die lag lekker uit te rusten in huis op het kastje.
Telefoon en het gebruik
Onze dochter van (nog net) negen jaar heeft dus een telefoon, veel doet ze er niet mee en er zijn duidelijke afspraken over. Afspraken waar ze zich heel erg goed aan houdt en waar we dus ook echt geen discussie over hebben. Haar telefoon is ook niet dagelijks in gebruik en ligt altijd in de woonkamer.
Ze belt niet aangezien er altijd een volwassenen in de buurt is. Maar ze maakt wel dankbaar gebruik van whatsapp. Ze maakt foto’s en stuurt die naar vriendinnetjes, opa, oma, tante Mimi, papa of mama en af en toe als ik of Peter van huis is stuurt ze een berichtje als ze iets wil weten of wil zeggen. Ook zit ze in een groepje met dansers van haar breakdance groep.
We laten haar maar aan de ‘moderne’ technologie wennen, eerder als gepland. Naast whatsapp of indien nodig wordt er niets gedaan, er is geen facebook, twitter, snaptchat, instagram of spelletjes. Op de eerste plaats omdat aan het meeste minimum leeftijden zijn verbonden, maar daarnaast vinden we het niet nodig. Verder checken we haar telefoon regelmatig, je weet maar nooit…
Hebben jou kinderen een mobiele telefoon? Zo ja, hoe oud zijn ze? Zo nee, wanneer verwacht jij dat het wel zo zal zijn?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Die van mij kregen er eentje in groep 8. Op een gegeven moment kun je er gewoon niet meer onderuit. En op de middelbare school zijn ze zelf echt nodig omdat leraren bijvoorbeeld ook groeps apps aanmaken.
Ik heb nog geen idee… Ze kijkt nu al wel vaak op onze telefoons (ze is 4) naar filmpjes op ze speelt spelletjes. Op de middelbare school sowieso… Als ze het daarvoor gaat vragen kijk ik denk ik ook een beetje naar klasgenootjes en vriendjes/vriendinnetjes.
Daisy Dingen onlangs geplaatst…Mijn leven als mama tag.
Mijn oudste kreeg er één in groep 8. Mijn jongste is nu 10, maar heeft er nog niet zoveel behoefte aan. Alhoewel ze wel een mini ipad heeft gekocht van haar spaargeld… Maar de telefoon wil ik wel tot groep 8 uitstellen.
Jacqueline onlangs geplaatst…Tips voor een beter leerklimaat in het mbo