Openbaar toilet, openbare toilettenWat voor ons, met name voor mij zo opvallend was tijdens onze reis naar Frankrijk is dat de openbare toiletten overal kosteloos te bezoeken waren. Dan zou je denken bah… dan zullen ze wel vies zijn! Nou, nee! Zo schoon zie je ze hier zelden!

Er liepen eigenlijk altijd mensen schoon te maken, er was altijd toilet papier en viezigheid kwam je zelden tegen.

Openbare toiletten

De definitie van een openbaar toilet volgens Wikipedia:

“Een openbaar toilet is een toilet dat bestemd is voor algemeen gebruik en dat zich bevindt in de openbare ruimte of op een locatie met veel passanten, zoals in trein- of benzinestations, of op een evenemententerrein.

Het gebruik van een openbaar toilet is soms gratis, maar meestal wordt een vergoeding gevraagd. Meestal 50 eurocent, maar goedkoper of duurder komt ook voor. Het geld is dan voor de toiletjuffrouw die de toiletten pacht en zorgt voor de hygiëne. Ook zijn er zelfreinigende openbare toiletten die tegen inworp van muntgeld toegankelijk zijn. Ook worden wel urinoirs geplaatst, die soms verzinkbaar zijn en alleen tijdens uitgaansavonden en evenementen gebruikt kunnen worden.”
*Bron:Wikipedia

Volgens mij is dit een behoorlijk op Nederland gerichte definitie, aangezien we alle dagen dat we in Frankrijk zijn geweest nog geen cent hebben hoeven uitgeven voor het gebruik van een toilet. Niet in Disney, niet bij het openbaar vervoer, niet bij de Eiffeltoren, niet in de winkelcentra of ik de grotere winkels waar toiletten aanwezig waren.

Schone openbare toiletten

Zijn openbare toiletten schoon? Inmiddels weet ik aardig de schone toiletten te vinden op plekken waar we regelmatig komen. Onze jongste dochter moet best vaak plassen en ik zelf helaas ook, dus je wordt er ‘handig’ in zeg maar.

Maar eerlijk is eerlijk de echte openbare toiletten zijn vaak niet echt fijn om naar toe te gaan. Regelmatig is er zelfs personeel voor het toilet, je betaald er voor en dan nog ontbreekt het aan toiletpapier of een schone bril.

Openbare toiletten, openbaar toilet
Bron: Unsplash.com – Paul Green

Op de één of andere manier had ik het gevoel dat we in Frankrijk minder frisse toiletten zouden tegenkomen, maar niets was minder waar! We hebben bij de tientallen toiletbezoekjes geen vies toilet gehad en slechts één keer was er onvoldoende toiletpapier waarna de toilet meneer zich richting onze dochter kwam verontschuldigen!

Betalen voor een toiletbezoek

Met alle liefde betaal ik voor een toiletbezoek, maar dan verwacht ik wel een schoon toilet! Noem me een ‘zeikerd’ maar als ik een bedrag moet betalen voor een bezoekje aan het toilet dan vind ik dat het wel schoon moet zijn en er voldoende toiletpapier is.

Openbare toiletten, openbaar toiletDe toiletten op Schiphol waren overigens wel erg netjes en ook daar hoef je niet te betalen! De toiletten in de (inmiddels failliete) V&D vestigingen waren ook vaak schoon en netjes net als bij de Ikea. Verder zijn de meeste toiletten in de (kleinere) horeca gelegenheden ook behoorlijk netjes.

Maar neem een gemiddeld toilet bij een benzinestation, er staat een schoteltje om geld op te letten en er loopt iemand rond, maar ondertussen ligt er papier en vocht op de grond en ruikt het niet fris.

Een aantal weken geleden gingen we even wat eten bij de Mc Donalds in Veenendaal Centrum, de meisjes moesten plassen… maar het toilet kon niet goed op slot, de vloer was nat en plakkerig, toiletpapier lag overal en de wasbak was helemaal bruin. Bah!

Hoeveelheid openbare toiletten

Het schijnt niet zo best te zijn met de hoeveelheid openbare of opengestelde toiletten. Volgens Hoge Nood en stichting Dutch Toilet Organisation zijn er te weinig openbare (schone) toiletten in Nederland. Eind 2015 waren er 4.300 openbare toiletten, dit zou verdubbeld moeten worden!

Voor zover ik het kan beoordelen is het in Nederland ook met name zo dat je gebruik moet maken van toiletten in winkels en horeca, er zijn niet altijd openbare toiletten in het centrum bijvoorbeeld. Uiteraard zijn er wel plaatsen in Nederland waar het wel zo is, maar volgens mij is het meer een uitzondering dan regel.

In Parijs zaten gewoon in een winkelstraat openbare, schone toiletten. Net als in het winkelcentrum Val D’Europe, daar zaten echt meerdere openbare toiletten, allemaal schoon en netjes.

Ik vraag me dan af…

Ik vraag me dan af, hoe kan het dat wij in Nederland (bijna) overal moeten betalen voor toilet gebruik en het eigenlijk niet echt goed is gesteld met de hygiëne op openbare toiletten. Laat staan met de hoeveelheid toiletten, hoe moeilijk kan het zijn zou je denken?

Toen ik het er over had met mensen kreeg ik als reactie, “maar in Nederland zijn de mensen ‘minder sociaal’ en netjes met spullen van andere”. Persoonlijk vind ik dat geen excuus, net of het in Nederland erger is als in andere landen.

Wat vindt jij? Zou het anders moeten?
En denk je dat het anders kan?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

4 comments

    1. Klopt! Die zijn er wel… wij hebben ze niet gezien, maar kan ze me herinneren van toen ik jonger was en in Frankrijk op vakantie ging 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge