Panda's in OuwehandMet enige verbazing lees ik elke keer de berichten over de Panda’s die naar Rhenen komen en zo’n vijftien jaar blijven logeren. Ze krijgen kost en inwoning met strikte instructies en voorwaarden en kosten maar liefst een miljoen per jaar. Over dat bedrag wordt gezegd dat het gedeeltelijk wordt geïnvesteerd in natuurbehoud en het behoud van panda’s.  Toch blijf ik verbaasd over de hype en pandakoorts die is ontstaan door de komst van Wu Wen en Xing Ya.

 

Gekte rondom We Wen en Xing Ya

De dagen voor de komst van de panda’s begint de normale lichaamstemperatuur te verhogen en vandaag kwam het tot een ware koorts! Pandakoorts zullen we het maar noemen!

Op de dag zelf, gisteren dus krijg je een overvloed aan panda nieuws via alle social media kanalen. Je kan de vlucht volgen, de bemanning en verzorgers worden eindeloos ondervraagt door journalisten en de filmpjes zijn niet te missen. Het wachten wordt rond 20.30 uur beloond, er komen op veel sites livestreams en uiteindelijk zie je de Panda’s die uitgebreid worden vastgelegd door vele film en fotocamera’s.

De Panda’s leken er erg rustig onder te zijn, de reacties van bezoekers op Facebook zijn van jubelend tot boos en teleurgesteld.

Bijzonder die Panda’s in Rhenen

Panda's in OuwehandHet is en blijft erg bijzonder dat deze mooi dieren naar Ouwehand’s zijn gekomen en daar over een maand te zien zullen zijn. Na jaren van voorbereiding en werk te hebben gehad aan het positief gestemd krijgen van de Chinezen werd gestart met het bouwen van het verblijf Pandasia.

Dat ging niet geheel zonder slag of stoot, de Chinese delegatie keurt het verblijf eerst nog af! Er moeten dingen aangepast worden, de volgende ronde komt het goed en is het rond! De twee panda’s mogen naar Rhenen voor maar liefst vijftien jaar en mogelijk langer.

De panda’s genieten een grote groep fans, liefhebbers van deze dieren. Ouwehand’s dierenpark verwacht een erg grote toename in bezoekers, speciaal voor Wu Wen en Xing Ya

Toegangsprijs en abonnementen

Ergens moet het geld vandaan komen, natuurlijk uit de kaartjes die ze extra gaan verkopen omdat de panda’s er straks te zien zijn. Daarnaast is de toegangsprijs gestegen, tenminste dat vermelden verschillende publicaties in kranten.

Dit jaar betaalde wij voor ons abonnement hetzelfde als vorig jaar, dat zocht ik in de bank even na! Maar onze bezoekjes gaan naar verwachting wat minder ‘relaxt’ worden. We hebben dan ook erg getwijfeld of wel ons abonnement na acht jaar wel moesten verlengen.

Iets minder blij…

Waar wij als trouwe bezoeker en al jarenlang abonnement houder minder blij mee zijn is dat we moeten gaan reserveren als we op ‘mogelijk drukke dagen’ naar de dierentuin willen.

Panda's in OuwehandIn de verleningsbrief staat zelfs onderstaande:

Reserveer online uw bezoek!

Naar verwachting zullen de reuzenpanda’s dit voor jaar te zien zijn in Ouwehands Dierenpark! Wij willen ervoor zorgen dat u als abonnement houder van uw prakbezoeken kunt blijven genieten. Vanaf het moment dat de reuzenpanda’s te zien zijn, reserveert u daarom online uw bezoek op verwachte drukken dagen. U kunt hiervoor alvast een account aanmaken: ga naar www.ouwehands.nl en klik rechts bovenaan uw scherm op de knop ‘account’!”

Het is dat de meisjes toch nog graag een jaartje richting Ouwehand willen en daar echt blij van worden. Persoonlijk ben ik er min of meer al klaar mee als we van tevoren moeten reserveren. Wij wonen in Wageningen, vlak bij Rhenen, wij gaan dus zomaar even voor een paar uurtjes richting de dierentuin.

Wat als…

Toen de verlengingsbrief binnen kwam en dit las heb ik gebeld naar Ouwehand. De mevrouw die ik aan de telefoon had kon mij niet duidelijk vertellen wat nu de consequentie zou zijn als ik zonder reservering langs zou komen op een mogelijk drukke dag. Ze gaf aan dat het niet gepast zou zijn om abonnementhouders te weigeren, maar ze kon niet garanderen dat we er in zouden kunnen als het per ongeluk wel druk zou zijn.

Als abonnementhouder vindt ik het vervelend als dat zou gebeuren, natuurlijk begrijp ik dat veiligheid ook een reden is. Maar eerlijk is eerlijk, als ik van te voren moet reserveren voor we gaan? Dat gaat voor mijn gevoel wat te ver…

Acht jaar lang zijn we gewoon het park in gewandeld als we daar zin in hadden. Ik zou het erg jammer vinden als dat niet meer op die manier kan en daarmee zou de meerwaarde om het abonnement nog eens te verlengen voorbij zijn. Ik ben dus erg benieuwd hoe het zal gaan en hoop ergens dat die ‘gekte’ meevalt en we gewoon rustig binnen kunnen wandelen zonder te moeten reserveren.

Wat vindt jij van de panda’s in Ouwehand en de pandakoorts die er heerst?

Foto’s en plaatjes in dit artikel komen van Shutterstock!

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

6 comments

  1. Ik vind het nogal raar. Met een abbonement heb je net zoveel recht op bezoek als een ‘gewone’ bezoeker. Je neemt toch een abbonement om te kunnen gaan wanneer je wil en niet om vooraf te moeten reserveren? Ben benieuwd naar wat er gebeurd als je daar komt op.een drukke dag…. zelf heb ik sws niks met dierentuinen en dieren die daarvoor van ver moeten worden gehaald. Ik heb dus niks met de hele pandahype.

    1. Ja, mensen vinden het leuk, lief en schattig maar het zijn en blijven beren in mijn ogen. Hoe dan ook, ik hoop dat de drukte wat tegen gaat vallen… in België leverde het ook minder bezoekers op dan ze vooraf dachten.

  2. Wij gaan ook niet verlengen. Wij hebben een abonnement om spontaan langs te gaan. Sinds de panda’s helaas niet meer geweest. Zeer irritant dit, kleine hoop nog dat het beleid aangepast wordt voor abonnees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge