Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland!Voor ons dichtbij huis is een soort klein paradijsje, het heet de Passiflorahoeve en is gevestigd in Harskamp. Er staan prachtige planten en er vliegen zo mogelijk nog mooiere vlinders rond! Samen met de kinderen bracht ik er een dagje door en het zal niet de laatste keer zijn dat we er zijn geweest, het was genieten! Tientallen foto’s hebben we gemaakt, vol bewondering gekeken en genoten van de rust (ondanks de drukte) en het kleurrijke bloemen, planten en vlinders.

De passiflorahoeve

De passiflorahoeve is meer als alleen een boederij met passiflora’s! Het zijn vijf vlindertuinen, een speeltuin, restaurant en er zijn veel Passiflora’s, Aristolichia’s, Hibiscussen en Fuchsia’s te vinden. Daarnaast is er ook nog een prachtige subtropische buitentuin waar je vlinders, bloemen en insecten kan zien.

Naast al dit moois is er ook nog het feit dat het een zorgboerderij is!

Als zorgboederij geeft de Passiflora hoeven een activerende en ondersteunende begeleiding. De familie Moerman is ervaringsdeskundige en heeft de uitdaging aangenomen om hulp te verlenen aan mensen die met psychische problemen kampen.

Persoonlijk vind ik dit erg bijzonder, het verhaal en dat wat ze doen!

Er op uit!

Nu ik in het kort iets meer heb verteld over de Passiflorahoeve nu meer over ons dagje uit en hoe wij het hebben ervaren!

Binnenkomst De Passiflorahoeve

Je kan op het terrein van de hoeve parkeren, lekker dichtbij de ingang en geen parkeerkosten. Bij de ingang is een heerlijke en goed onderhouden speeltuin. Als je de naar binnengaat heb je direct de lunchroom en de toiletten, er staan planten en een gemoedelijke sfeer!

Bij de balie betaal je, je intree geld en je kan bij dezelfde balie je bestelling doen als je wat wilt eten of drinken.

Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland! Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland! Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland!
De vlindertuin(en)

Europese vlindertuin

De Europese vlindervoliére is, zoals je waarschijnlijk al vermoed overdekt. Planten en vlinders kunnen hier leven in het klimaat dat ze gewend zijn, in deze tuin zijn specifieke planten geplaatst die van groot belang zijn voor de verschillende vlinders. Er vliegen vlinders rond die in de natuur zelden tot nooit meer te zien zijn.

Europese vlinderkwekerij

In de Europese vlinderkwekerij leven de rupsen van de verschillende soorten Europese vlinders. Er worden mannetjes en vrouwtjes bij elkaar geplaatst. Hopelijk komt er dan een voortplanting en gaat het vrouwtje eitjes leggen tegen de bladeren in deze tuin. In de tuin staan alle soorten planten die nodig zijn om de rupsen te laten groeien en verpoppen.

Tropische vlindertuin

De warmste plek op de Passiflorahoeve is de tropische vlindertuin. De meest fraaie vlinders kan je hier rond zien vliegen. Dankzij de aankleding van de kas met de juiste tropische planten, een beekje, vijver, bruggetje en verschillende zitplaatsen kan je hier in alle rust genieten van al het moois dat aan je voorbij vliegt!

Het hele jaar door worden hier vlinders geboren, dit kan per seizoen verschillen. Elke twee weken worden er vanuit de hele wereld zo’n 200 cocons gekocht om nieuwe vlinders te kunnen kweken. Hopelijk planten de vlinders zich vervolgens voort, komen er eitjes en kan de rups groeien en zich verpoppen.

Wat mooi is, is de poppenkas, hier hangen allemaal cocons die bezig zijn om vlinder te worden. Soms zie je ze bewegen en wij hadden het geluk om er zelfs een vlinder uit te zien komen! De vlinder kwam uit de cocon toen we het eerste rondje langskwamen, in de middag was de vlinder helemaal gedroogd en mocht uit de kas en lekker vrij rondvliegen.

Tropische vlinderkwekerij

Na het bezoekje aan de tropische vlindertuin loop je door en kom je in de tropische vlinderkwekerij terecht. Daar zie je allemaal glazen kassen met daarin tropische rupsen en de planten die voor hen het beste zijn om zich voort te planten.

Ook zijn er volières en stoffen kweekkassen, de stoffen kassen zijn er als zijnde extra ruimte als de kweekkassen vol zitten door de voortplanting. Voor zover wij hebben begrepen kan je hier wel 90 tot 100 soorten vlinders tegenkomen.

Europese buitentuin

Een wilde bloementuin waar in ze een plek hebben gecreëerd waar je heerlijk kunt wandelen en zitten. Deze bloementuin kom je pas tegen na de eerder genoemde vlindertuinen, hij ligt achter of eigenlijk iets meer naast de Fuchsialaan op het terrein.

Er staan bankjes langs het pad van de bloementuin waar je rustig kunt gaan zitten en om je heen kan kijken. Bekijk wat je allemaal voorbij ziet komen, geniet van de geur en de kleuren van de bloemen en de voorbijvliegende insecten.

Op het terrein

Verder vind je op het terein een tal van veschillende Passiflora’s, Aristolochia’s, Fuchsia’s en Hibiscussen. De meiden vonden het prachtig al die verschillende bloemen en kleuren! De bloemen trekken veel insecten en vlinders aan, het is een prachtig gezicht!

Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland! Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland! Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland!
Wij in de vlindertuin!

Al met al zijn wij zo’n vijf uur daar geweest, met een dubbel rondje door alle vlindertuinen en het buitengedeelte, en uiteraard wat te drinken en te eten.

We hebben genoten van al het moois, we zijn ook gewoon met elkaar op een bankje gaan zitten en hebben lange tijd gekeken en geprobeerd foto’s te maken van al het moois! Naast dat er veel te zien is, waren er mensen die echt veel konden vertellen over de vlinders en hoe het allemaal werkt.

Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland! Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland! Passiflora en vlindertuin in Harskamp, Gelderland!
Helaas waren er aardig wat dode vlinders. Het mooie daarvan was wel dat de man die er rondliep aan de hand van de overleden vlinders dingen liet zien er vertelde. Hoe het kwam dat de vlinder was overleden, hoe je kan zien dat het een jonge of een oude vlinder is.

De kans is groot dat we in het nieuwe seizoen weer richting Harskamp rijden om te genieten van al het moois wat de Passiflorahoeve te bieden heeft! De hoeve is van 1 juni tot 1 oktober geopend en de toegangsprijzen zijn schappelijk.

Ken jij de Passiflorahoeve? Of ben jij wel eens in een vlindertuin geweest?

Bron: passiflorahoeve.nl

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge