Zoals bij velen van jullie wel bekend is, vind ik het heerlijk om in de keuken te staan. Niet alleen voor tien uurtjes en om yumboxen te vullen, nee ook het bereiden van het avondeten daar kan ik echt van genieten. Niets leukers om eerst het internet af te struinen naar lekkere recepten en daar een eigen twist aan te geven. In de loop van de samenwoon jaren hebben we de zakjes en pakjes kruiden de deur uitgedaan. Ik merkte steeds meer dat mijn darmen er last van hadden en dat al die zoute meuk ook gewoon niet zo lekker is.
Een vriend attendeerde mij op de website van lekkerensimpel.com en ik moet zeggen ik maak tegenwoordig in een handomdraai mijn eigen Mexicaanse, Italiaanse, nasi, bami, shoarma en weet ik wat voor kruiden. Echt de moeite waard om eens te bekijken. De laatste tijd werk ik geregeld in de keuken met pesto en dan niet zo´n potje uit de supermarkt, maar lekker zelf gemaakt. Erg makkelijk, smaakt heerlijk en je wilt nooit anders meer.
Basilicum wordt pesto
Je hebt nodig:
- 1 basilicum plant
- 2 teentjes knoflook
- 3o gram pijnboompitten
- 30 gram Parmezaanse kaas
- Olijfolie
- cPeper
Pluk de blaadjes van de plant en was ze goed schoon. Pers de teentjes knoflook en stop dit bij de basilicum in de keukenmachine. Doe de kaas, pijnboompitten en peper erbij en hak alles fijn. Voeg naar eigen inzicht olijfolie toe, wil je dunne pesto dan schenk je meer olie en hou je zoals wij van een dikkere pesto dan heb je aan twee flinke scheuten genoeg. Je kan de pesto maximaal vier dagen bewaren in de koelkast en drie maanden in de vriezer, maar neem van mij aan dat gaat je niet lukken.
Zalm op een presenteerblaadje
Ben jij ook zo dol op BBQ, maar ben je soms ook zo klaar met al die hompen vlees, dan is dit het perfecte recept voor je. Neem een stuk (verse) zalm en smeer het in met pesto. Snij wat snoeptomaatjes in plakjes en leg dit op de zalm. Wat snippers Parmezaanse kaas erover en verpak het in aluminiumfolie. Leg het pakketje vis ongeveer 12 minuten op de BBQ en je hebt een heerlijk relatief gezond gerecht voor op je BBQ. Ook in de winter kun je deze zalm prima eten. Vind je het te koud om te BBQ-en ;-), kan de vis ook prima in de oven of airfryer.
Pasta pesto
Benodigdheden:
- Pesto
- Kipfilet
- Champignons (witte en kastanje)
- 3 paprika
- Bosje lente ui
- Kookroom
- Klein bakje spekjes
- (Volkoren) pasta
Ik moest mijn dochter beloven dat dit recept ook in het pesto blog kwam, Pasta Pesto. Simpel, lekker en snel met veel verse groente. Snij de kipfilet in stukjes, wij gebruiken meestal 250 gram en marineer het met 1 grote lepel pesto. Snij daarna de paprika’s, de champignons, de lente ui in stukjes. Bak de kip samen met een teentje knoflook gaar en bruin en voeg de groente toe. Kook ondertussen de pasta en bak de spekjes uit. Voeg 3 eetlepels pesto aan de kip met groente toe. Wanneer de groente de gewenste gaarheid heeft, voeg je ongeveer een half a drie vierde flesje kookroom toe. Eventueel kun je nog wat tomaatjes en spekjes toevoegen. Ik serveer de spekjes altijd los erbij, omdat ik dit gerecht eet zonder spekjes, maar daar moet ik bij de carnivoren van de familie Eising niet mee aankomen 😉
Feestelijke pesto
Als je denkt dat de pesto dansend op tafel staat heb je het mis. Maar om eerlijk te zijn moet ik me wel beheersen niet op tafel te gaan staan dansen, omdat ik dit gerecht echt zo lekker vind. Ik maak dit gerecht graag met speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld kerst, dan weet ik zeker dat je punten gaat scoren bij je schoonfamilie.
Benodigheden;
- pesto (hoe kan het ook anders in een pesto blog)
- varkenshaasjes
- brie
- aardappeltjes
- groente naar keuze
- peper
Snij de varkenshaasjes in plakjes en bestrooi ze met wat peper. Bak de plakjes van ongeveer een centimeter dik om en om ongeveer drie minuten in de pan. Laat ze even afkoelen op een bord. Je kan zelf aardappeltjes koken om ze daarna te bakken maar deze luie huisvrouw neemt een zakje voorgekookte aardappeltjes.
Marineer deze in een flinke eetlepel pesto. Wanneer de varkenshaasjes afgekoeld zijn besmeer je de bovenkant met pesto en beleg je hem daarna met een plakje brie. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de varkenshaasjes in de oven, totdat de brie lekker begint te smelten. Ondertussen bak ik de aardappeltjes in de airfryer (180 graden ongeveer 14 min), geen airfryer in huis? Geen probleem, voor deze ene keer mogen de aardappeltjes ook gewoon in de pan 😉 en kook de groente. En daarna, hemels genieten.
Hopelijk genieten jullie net zo van deze pesto gerechten als dat wij hier thuis doen. Hebben jullie ook nog een favoriet pestogerecht? En wil je die met ons delen? Wij breiden namelijk graag ons pesto assortiment uit.
Eet smakelijk!
Hoi! Ik ben Maureen, ik woon samen met mijn man en onze tweeling en zoals je weet… alle wijzen komen uit het oosten ;)! Ik ben dol op lezen, schrijven, bakken, koken, winkelen, zwemmen en dan het liefst met nagellak op (dan voel ik me net een zeemeermin).
Een leuk weetje, ik heb een grote voorliefde voor vintage jurkjes met petticoat. Voor ik ziek werd 2,5 jaar geleden werkte ik vol overgave en passie als pedagogisch en beleidsmedewerkster in de kinderopvang. We zijn dan hier thuis ook graag creatief bezig en knutselen er gezellig op los.
Wat leuk om te lezen dat je koken zo leuk vindt! Zelf ben ik helemaal niet zo, dus ik lees dit met fascinatie!
nicole orriens onlangs geplaatst…Ferry Shiny World Ramendoekjes: review + winactie
ik vind koken zo leuk, we hadden deze week een Hello Fresh box van mijn zus een verademing eens een keer wat anders te koken en te eten. ik heb natuurlijk ook het ‘geluk’ dat ik thuis ben en er de tijd voor heb om alles vers te snijden en te maken
Maureen onlangs geplaatst…Een kloddertje pesto hier…