Het is al weer oktober, al jaren is oktober borstkankermaand. Dit jaar is het thema van de borstkankermaand, Jonge vrouwen met borstkanker. Borstkanker is al heftig genoeg, het kan iedereen treffen! Al een aantal jaren koop ik de armband van Pink Ribbon, ontwijk ik alle (in mijn ogen) stomme en vage ‘spelletjes’ om aandacht te vragen voor borstkanker en probeer ik realistische verhalen te delen.

Het thema van de borstkankermaand is Jonge vrouwen met borstkanker, bij jongere vrouwen schijnen afwijkingen moeilijker te vinden te zijn doordat het borstweefsel nog compacter is. Jongere vrouwen krijgen dan ook vaker aanvullende behandelingen. De kans op terugkeer, in de borststreek of als uitgezaaide ziekte, is groter bij jonge vrouwen en borstkanker heeft vaker overlijden tot gevolg.

Het heeft een grote impact, jonge vrouwen staan midden in het leven. Werk, actief sociaal leven en in veel gevallen hebben ze een gezin met relatief jonge kinderen. Er ontstaan veel vragen hoe zal de impact zijn op werk en je drukke leven? Kan de kinderwens nog vervuld worden? Als je kinderen hebt, kan je de kinderen zien opgroeien? Hoe gaat je omgeving ermee om?

Feiten en cijfers
> In 2014 kregen 17047 mensen de diagnose borstkanker of een voorstadium daarvan
> 10% daarvan was jonger als 45 jaar, 1689 vrouwen en 8 mannen
> 1 op de 10 patiënten is jonger dan 45 jaar
* 59% tussen de 40-44 jaar
* 24% tussen de 35-39 jaar
* 13% tussen 30-34 jaar
*   5% jonger dan 30 jaar
> De 10-jaars overleving van borstkankerpatiënten onder de 45 jaar is met 79% minder hoog dan die van patiënten van 45-54 jaar (85%) en 55-74 jaar (83%).

Voor zover de feiten en de informatie omtrent de borstkankermaand 2015! Mijn bronnen: www.cijfersoverkanker.nl en www.pinkribbon.nl

Zoals al even aangehaald heb ik echt helemaal niets met al die zogenaamde ‘spelletjes’ of hoe je het ook noemt op internet, jaren geleden was het een drankspel, later kwam je een vakantieland tegen, ook de kleur van je bh is iets geweest en ik kan me nog één of andere rare status herinneren en dan doe je ‘vind ik leuk’ of je reageert en dan krijg je een domme kettingbrief via een privébericht. Ook dit jaar gaat er weer zo’n kettingbrief rond op internet en een andere is het noemen van het aantal tatoeages en een tekst in de trant van ‘ik ben er trots op’ … mijn advies zie je zoiets voorbij komen? Negeer die handel!

Okay, er ontstaat aandacht, persoonlijk vind ik het alleen een negatieve aandacht. Een spelletje is leuk, (borst)kanker niet.. ik ben van mening dat als je steun wilt geven aan een organisatie, onderzoek of ziekte je echt iets moet doen. Doneer, koop een item waarmee je een bijdrage levert of help iemand echt op weg. Ik koop al jaren de armband van Pink Ribbon, dit jaar zelfs de keuze uit een blauwe en roze exemplaar! Ik zag hem in september al liggen en kocht hem direct… vanaf 1 oktober draag ik hem en dat doe ik de hele maand en daarna als die bij mijn outfit past! En de armband is weer prachtig, ik hou ervan!

 

Daarnaast deel ik liever echte verhalen… in 2012 begon ik het met delen van het verhaal van Merel Cattenstart een jonge moeder en borstkanker een verhaal van een mooie, jonge vrouw die zoals het thema beschrijft werd getroffen door borstkanker.

Doe jij iets voor onderzoek naar borstkanker? Koop je het armbandje, maak je geld over of doe je niets met betrekking tot borstkanker en steun je een ander goed doel?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge