Middelbare school, wat een lastige keuze!
Foto: Shutterstock

Bijna, bijna hoor ik mensen denken… middelbare school? Nu al? Ja dus, als je kind niet ‘gemiddeld’ is komt er nogal wat op je af als ouders. Normaal gesproken is het al iets om een middelbare school uit te zoeken voor je zoon of dochter, laat staan als het net even wat gecompliceerder is! Goed, onze radertjes staan op scherp. Nog niet zo lang geleden hadden we een confronterend maar goed gesprek over ‘hoe nu verder?’, we nemen kleine stapjes… maar welke?

De open dagen van de middelbare scholen komen er al weer aan en wij gaan op advies van de jeugdconsulenten alvast scholen bekijken. We gaan naar scholen die mogelijk aan zouden kunnen sluiten bij het kunnen van onze dochter, lastig… dat wel.

Net even anders!

In de loop van de jaren zijn we er achter gekomen dat het bij onze dochter net even wat anders gaat als gemiddeld, wat dan nu echt gemiddeld is laten we maar even in het midden. Wat wel duidelijk is, is dat er soms even wat extra’s nodig is om te bereiken wat nodig is.

Ondanks een gemiddeld IQ gaan dingen gewoon niet zo makkelijk en daar is wat ondersteuning nodig. Het advies van de jeugdconsulent is dan ook om alvast rond te gaan kijken en in gesprek te gaan met de scholen. We gaan dus nu rondkijken en informeren, de scholen die voor ons als ouders maar ook voor onze dochter het beste voelen gaan we mee in gesprek om te zien of het passend is.

Waarom net even anders?

Onze dochter is al van jongs af bekend met taal- en spraakontwikkelingsproblemen, zij ging als meisje van twee vier dagen per week naar Sint Marie (later Koninklijke Kentalis) in Amersfoort. Vervolgens was ze één van de weinige kinderen die naar regulier onderwijs kon en dat gebeurde dan ook!

Helaas bleek het al snel niet helemaal soepel te gaan, ondanks alle hulp. Het al bekende probleem bleef en daarnaast ontstonden er andere problemen die grotendeels gerelateerd zijn aan de al bestaande problemen.

Het taal- en spraak probleem is altijd aanwezig en zal nooit weggaan en is ook nooit weggeweest. Echter de ernstige achterstand die er ooit was, werd minder groot. Er blijken meerdere zaken aan ten grondslag te liggen. het probleem in de spraak/taal ontwikkeling stond niet geheel op zichzelf.

Wat is het probleem dan?

Uit onderzoek blijkt telkens dat onze dochter in het reguliere basisschoolsysteem past. Daarmee wordt telkens vastgesteld dat school de hulp moet bieden die nodig is, zonder cluster indicatie.

Onze dochter blijkt naast een spraak-en taal ontwikkelingsprobleem onder andere een slecht auditief geheugen te hebben, ze is perfectionist en bang om dingen verkeerd te doen. Bang om fouten te maken (angst probleem) en woordvindingsproblemen zijn ook onderdeel van ‘het probleem’. Ook is er inmiddels een dyslexie traject gestart omdat ook dat parten blijkt te spelen. Het klinkt wellicht ‘simpel’, dit zijn echter dingen die je niet eventjes op kan lossen.

Verder hebben we te maken met een meisje met een laag energie niveau gecombineerd met PDS (prikkelbaar darm syndroom) waardoor er dagen zijn dat ze wat beperkt is in wat binnen haar mogelijkheden ligt.

Vooruit kijken

We proberen vooruit te kijken en te zoeken naar de juiste middelbare school, ondanks dat ze nu in groep 7 zit gaan we ons dus alvast oriënteren. Het mag duidelijk zijn dat we eerst een plekje moeten vinden waar onze dochter zich het beste voelt, vervolgens moeten we in gesprek met de school of scholen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Als moeder vind ik het lastig! Moeten we bijvoorbeeld kiezen voor een school dichtbij huis zodat ze sneller thuis is en meer tijd heeft voor huiswerk en andere dingen zonder veel energie te verliezen? Of moeten we kiezen voor de plek waar zij zich het beste voelt, al is dat verder weg waardoor ze minder tijd en energie over zal houden voor andere dingen? Of moeten we gewoon kiezen wat het beste uitpakt? Ook als dat misschien niet de meest ideale is?

We laten het maar op ons afkomen en gaan ons gevoel volgen… we geven het de tijd, we hebben nog eventjes, gelukkig!

In een reeks artikelen op Veusteveul.nl onder de noemer “Als praten niet vanzelfsprekend is…” vertel ik meer over het reilen en zeilen als het om het spraak- taal ontwikkelingsprobleem en aanverwante zaken gaat. Ik zal binnenkort eens een update schrijven aangezien er weer genoeg te vertellen is over de afgelopen periode. 

Hoe heb jij of hebben jullie de keuze gemaakt voor de juiste middelbare school? 

 

 

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

6 comments

  1. Ooh dit wist ik eigenlijk niet. Ga later de andere blogs erover lezen. Wat ik me afvraag, is je dochter echt gelukkig op de reguliere school? Want ik heb mijn dochter zien groeien op cluster 4 onderwijs. Veel meer begeleiding, kindgericht werken etc. Maar ook straks voor de middelbare goede begeleiding en meer rust door geen huiswerk te hebben. Weinig uitval etc. En dat is vmbo kader niveau.

    1. Goed te lezen dat je dochter zo’n mooie groei heeft laten zien!

      Onze dochter zit hier wel okay, al denk ik dat het beter kan… maar we hebben samen met de professionals geprobeerd haar in cluster 2 te krijgen, maar daar is ze “te goed” voor. Tussen wal en schip verhaal, helaas.

  2. Het is op elke middelbare natuurlijk weer anders maar, de dochter van mijn vriendin zit nu in de eerste. Die heeft ook een beperking en gaat heel goed. Veel praktijkgericht, duidelijk rooster, weinig uitval etc. Jammer hé als ze tussen wal en schip raken.. maar het is fijn dat ze er wel gelukkig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge