Facebook, social mediaEn ja hoor, er is nog meer onzin bijgekomen! Denken die mensen nu echt dat ze door een bericht te delen recht hebben op hun privacy op Facebook? Of dat het helpt om allerlei kettingbrieven over verwijderen van vrienden of over gezondheidsproblemen eindeloos te delen? Het heeft geen zin, Facebook of wie dan ook geeft er geen cent voor en al die patiënten verenigingen schieten er weinig mee op.

In mijn eerdere berichten “Zomaar van alles delen op Facebook?” en “Hoax en ‘kettingbrieven op Facebook” schreef ik hier ook al over… maar er komen gewoon weer nieuwe ‘prachtexemplaren’ voorbij de laatste tijd!

VANDAAG is de deadline ~ Privacy Facebook

“VANDAAG is de deadline !!! Better safe than sorry!!
Alles wat je hebt gepost wordt publiek vanaf morgen. Zelfs de berichten die zijn verwijderd of ongeautoriseerde foto’s. Channel 13 nieuws had het over de verandering in het Facebook-privacybeleid.

Ik geef aan Facebook of een andere entiteit geen toelating mijn Facebook beelden, informatie en publicaties, berichten, zowel in het verleden als in de toekomst te gebruiken. Met deze verklaring breng ik Facebook op de hoogte dat het verboden is om eender wat van mij te openbaren, kopiëren, verspreiden, of enige andere actie tegen mij op basis van dit profiel en / of de inhoud ervan te ondernemen.

De inhoud van dit profiel is privé en bevat vertrouwelijke informatie. Schending van de privacy is strafbaar (UCC 1-308-1 1 308-103 en het Statuut van Rome).

Let op: Facebook is nu een openbare entiteit. Alle Facebook leden moeten een notitie publiceren als deze.
Als u wilt, kunt u deze versie kopiëren en plakken. Delen is niet voldoende als verklaring. Kopieer en plak en publiceer zelf om veilig te zijn.”

of deze variant, net zoiets maar dan toch weer even anders…

“Een goed advies van een jurist:
Alles wat je ooit gepost hebt wordt vanaf morgen openbaar. Zelfs berichten die zijn verwijderd of de foto’s die niet toegestaan zijn. Het kost niets voor het eenvoudig kopiëren en plakken, beter veilig dan spijtig.

Ik geef Facebook of alle andere entiteiten die banden hebben met Facebook geen toestemming voor het gebruik van mijn foto’s, informatie of berichten, zowel verleden als in de toekomst. Met deze status verklaar ik aan Facebook dat het strikt verboden is te onthullen, kopiëren, distribueren, of om stappen te ondernemen tegen mij op basis van dit profiel en/of de inhoud ervan.

De inhoud van dit profiel is privé met vertrouwelijke informatie. De schending van de privacy kan worden gestraft door de wet (UCC 1-308-1 1 308-103 en het statuut van Rome).

Opmerking: Facebook is nu een publieke instelling. Alle leden moeten een soortgelijke verklaring als dit posten. Indien gewenst, kun je deze versie kopiëren en plakken. Als je deze verklaring niet ten minste eenmaal publiceert, zal er gebruik worden gemaakt van al je foto’s, evenals de gegevens in je profiel statusupdates. DEEL NIET. Kopieer en plak, dan ben je veilig”

Wat ik me dan afvraag…

Wat ik me dan echt afvraag… denken de mensen die dit op hun facebookpagina plaatsen nu echt dat Facebook gaat bekijken of iemand dit wel of niet geplaatst heeft? Denk je dat het werkt? In mijn ogen best naïef!

Het is gewoon zo, je plaatst gegevens op internet en of het nu wel of niet ‘besloten’ is, het staat op internet en is voor een zogenaamde ‘handige Harry’ altijd te vinden of openbaar te krijgen. Als je niet wil dat bepaalde gegevens ‘op straat komen’ schrijf het dan lekker in je papieren dagboek.

Het AD online afgelopen zaterdag

In het AD stond het volgende over dergelijke berichten op Facebook:

“In Nederland hebben veel facebookgebruikers inmiddels een bericht op hun tijdlijn geplaatst waarmee ze Facebook uitdrukkelijk melden dat hun gegevens niet gebruikt mogen worden. Volgens het Amerikaanse Snopes heeft een dergelijke tekst echter geen effect. Alleen het wijzigen van de privacy-instellingen kan voorkomen dat gegevens gedeeld worden.”

Kettingbrieven ~ thema: Oktober Borstkankermaand

Direct zal ik toegeven… het is iets beter als die belachelijke spelletjes die je ook wel voorbij ziet komen. Ik geloof dat het een aantal jaar geleden over favoriete drankjes ging en landen waar je naar toe ging voor een bepaald aantal dagen. Nu ben ik onderstaande weer tegen gekomen, een kettingachtige brief waar je gewoon ook weer weinig mee kan en waar je weinig mensen of organisaties mee helpt.

“Tot ziens! Ik schrapte een aantal zogenaamde vrienden, als gevolg van hun manier van doen. Nu kijk ik naar de degene die de tijd neemt om dit bericht tot het eind te lezen. Dit is een kleine test, gewoon om te zien wie leest en wie deelt zonder te lezen! Als je alles hebt gelezen, selecteer je ‘like’ en kopieer en plak je deze tekst op je profiel, dus ik kan dan een dank-je-wel op je profiel te zetten, ik weet dat 97% van jullie dit niet zal verspreiden, van mijn vrienden zal ongeveer 3% dat wel doen. Ter ere van iemand die is overleden, of tegen de bestrijding van kanker, of die zelfs kanker had, kopiëren en plakken. Oktober is Borstkankermaand!”

Als je wil helpen ga dan collecteren, stort geld of help mensen die hulp nodig hebben omdat ze borstkanker hebben.. dit helpt niet hoor zo’n bericht op Facebook!

Onterecht overlijdensbericht

Afgelopen zomer was er net als in 2010 een bericht dat DJ Tiesto om het leven zou zijn gekomen. In 2010 werd er gesuggereerd dat hij was overleden aan een auto ongeluk. Het bericht van afgelopen augustus gaf aan dat Tiesto zou zijn overleden aan een overdosis.

Zonder nadenken en zonder het te controleren deelde mensen het massaal! Over wie het ook gaat… dergelijke berichten controleer je toch eerst lijkt me? Waarom dit soort berichten ‘zomaar’ delen?

Dé kettingbrief, euh vriendschapsring

Jaja, echt een ketting maken… of zoals ze het bericht hier noemen een ‘vriendschapsring’. Ook weer zo’n ding waarbij je van alles moet en op basis daarvan bepalen of het wel of niet een vriend is. Jammer.. ik doe niet mee, ben geen vriend meer kennelijk!

“Start een vriendschapsring. Als je mijn vriend bent, druk op de knop “vind ik leuk” en kopieer dit en plak het op jouw status. Wanneer ik je naam zie, zal ik gelukkig zijn wetend dat jij mijn vriend bent. Zal interessant zijn om te zien wie reageert.”

Denk jij na over wat je overneemt en plaatst op facebook? Of neem je ook gerust dingen ‘zomaar’ over?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

1 comment

  1. Dit zijn allemaal dingen die ik serieus nooit heb begrepen. Het fijne van dit digitale tijdperk is dat je alles kan Googelen. Ik snap daarom niet waarom mensen dat niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge