Pyjama ouders op het schoolplein, hier alleen een pyjama als we thuis zijn!Pyjama ouders, ouders die in pyjama de kinderen naar school brengen. Er schijnen op veel schoolpleinen ouders te lopen in hun pyjamabroek!  Wat maakt het uit zou je denken, niets is minder waar! Volgens Gonnie Klein Rouweler, etiquette-expert bij Image Consultancy doet het er wel degelijk wat toe. Zij zegt: “Het zijn misschien kleine details, maar wel dingen die kinderen later opvolgen.”

Leerkracht Kate Chrishol, werkzaam op Skerne Park Academy in Darlington had er onlangs genoeg van dat ouders in hun nachtkleding het schoolplein op komen lopen. Zelfs tijdens een kerstbijeenkomst zouden er ouders in nachtkleding zijn gekomen. Kate besloot een open brief te schrijven aan de ouders met daarin de vraag te stoppen met dit slechte voorbeeld.

Pyjama ouders, geef het goede voorbeeld! 

Kate vraagt de ouders om het goede voorbeeld te geven zodat kinderen leren wat gepast en acceptabel gedrag is in het leven.

Gonnie Klein Rouweler is het daar mee eens, hoe kan een kind goed gedrag aanleren als de ouders dit zelf niet eens doen? Een ouder verwacht veel van een kind dat naar school gaat. Dat het goed leert en zich goed gedraagt. Als ouders moet je het goede voorbeeld geven, zegt Klein Rouweler.

Kinderen zullen er misschien niet snel iets van zeggen, maar ze zijn er niet blij mee als ze ouder zijn. Het zou ook de kans kunnen verhogen dat een kind gepest wordt.

Lastige situatie

Voor de leerkracht is het lastig praten met een kind als de ouder(s) niet het gepaste en acceptabele gedrag laten zien. De ouder(s) en leerkracht(en) hebben in de basis hetzelfde doel, het goed opvoeden van het kind.

Als ouders verwacht je dat de leerkracht netjes gekleed voor de klas staat. Je zorgt ervoor dat je kind(eren) netjes verzorgd naar school gaan waarom ga je dan zelf in pyjama naar school of de staat op? Leerkrachten zitten er ook niet op te wachten om geconfronteerd te worden met ouders in nachtkleding.

*Bron: metronieuws.nl & theguardian.com

Pyjama ouders, ken ik ze?

Nee, tenminste ik denk van niet! Op het schoolplein zag ik laatst wel iets waarbij ik dacht, is het een pyjama? Wel zie ik zo nu en dan wat ouders in een joggingbroek op het schoolplein, ook daarbij denk ik dat er te weinig tijd is geweest die ochtend.

Ben ik een pyjama ouder?

Zelf ben ik geen pyjama ouder, zelf ben ik van mening dat je het goede voorbeeld moet geven en om die reden ga ik dus niet in pyjama de meiden naar school brengen. Als we de deur uit gaan zijn we gewassen, aangekleed en de haren gedaan!

Hoe moeilijk kan het zijn om het goed te plannen, tijdig op te staan zodat er voldoende tijd is om te zorgen dat het hele gezin gewassen, gekapt en aangekleed de deur uit kan gaan.

Natuurlijk zijn er situaties dat het even makkelijk is, bijvoorbeeld bij verslapen! Maar dan zou ik dat nog niet in mijn pyjama doen maar snel mijn kleding aanschieten. Gelukkig is het me nog niet overkomen, dat scheelt ook!

Vindt jij dat je best de kinderen in pyjama naar school kan brengen? Of zeg je, nee… dat is ongepast?