Pyjama ouders op het schoolplein, hier alleen een pyjama als we thuis zijn!Pyjama ouders, ouders die in pyjama de kinderen naar school brengen. Er schijnen op veel schoolpleinen ouders te lopen in hun pyjamabroek!  Wat maakt het uit zou je denken, niets is minder waar! Volgens Gonnie Klein Rouweler, etiquette-expert bij Image Consultancy doet het er wel degelijk wat toe. Zij zegt: “Het zijn misschien kleine details, maar wel dingen die kinderen later opvolgen.”

Leerkracht Kate Chrishol, werkzaam op Skerne Park Academy in Darlington had er onlangs genoeg van dat ouders in hun nachtkleding het schoolplein op komen lopen. Zelfs tijdens een kerstbijeenkomst zouden er ouders in nachtkleding zijn gekomen. Kate besloot een open brief te schrijven aan de ouders met daarin de vraag te stoppen met dit slechte voorbeeld.

Pyjama ouders, geef het goede voorbeeld! 

Kate vraagt de ouders om het goede voorbeeld te geven zodat kinderen leren wat gepast en acceptabel gedrag is in het leven.

Gonnie Klein Rouweler is het daar mee eens, hoe kan een kind goed gedrag aanleren als de ouders dit zelf niet eens doen? Een ouder verwacht veel van een kind dat naar school gaat. Dat het goed leert en zich goed gedraagt. Als ouders moet je het goede voorbeeld geven, zegt Klein Rouweler.

Kinderen zullen er misschien niet snel iets van zeggen, maar ze zijn er niet blij mee als ze ouder zijn. Het zou ook de kans kunnen verhogen dat een kind gepest wordt.

Lastige situatie

Voor de leerkracht is het lastig praten met een kind als de ouder(s) niet het gepaste en acceptabele gedrag laten zien. De ouder(s) en leerkracht(en) hebben in de basis hetzelfde doel, het goed opvoeden van het kind.

Als ouders verwacht je dat de leerkracht netjes gekleed voor de klas staat. Je zorgt ervoor dat je kind(eren) netjes verzorgd naar school gaan waarom ga je dan zelf in pyjama naar school of de staat op? Leerkrachten zitten er ook niet op te wachten om geconfronteerd te worden met ouders in nachtkleding.

*Bron: metronieuws.nl & theguardian.com

Pyjama ouders, ken ik ze?

Nee, tenminste ik denk van niet! Op het schoolplein zag ik laatst wel iets waarbij ik dacht, is het een pyjama? Wel zie ik zo nu en dan wat ouders in een joggingbroek op het schoolplein, ook daarbij denk ik dat er te weinig tijd is geweest die ochtend.

Ben ik een pyjama ouder?

Zelf ben ik geen pyjama ouder, zelf ben ik van mening dat je het goede voorbeeld moet geven en om die reden ga ik dus niet in pyjama de meiden naar school brengen. Als we de deur uit gaan zijn we gewassen, aangekleed en de haren gedaan!

Hoe moeilijk kan het zijn om het goed te plannen, tijdig op te staan zodat er voldoende tijd is om te zorgen dat het hele gezin gewassen, gekapt en aangekleed de deur uit kan gaan.

Natuurlijk zijn er situaties dat het even makkelijk is, bijvoorbeeld bij verslapen! Maar dan zou ik dat nog niet in mijn pyjama doen maar snel mijn kleding aanschieten. Gelukkig is het me nog niet overkomen, dat scheelt ook!

Vindt jij dat je best de kinderen in pyjama naar school kan brengen? Of zeg je, nee… dat is ongepast?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

12 comments

 1. Ik ben geen pyama ouder maar wel is het zo dat als ik die ochtend om wat voor een reden dan ook minder tijd heb ik mij niet opmaak. Dat vind ik gewoon moeten kunnen, hoewel ook hier ouders anders over denken en dat uitspreken……….

  1. Precies! Persoonlijk vind ik het ook niet kunnen… in eerste plaats het goede voorbeeld geven en daarnaast denk ik, het heet niet voor niets nachtkleding.

 2. Ik vind het niet kunnen. Maar dan heb je wel meteen een land te pakken dat vaak gebeurd. ook toen ik mijn nichtje ophaalde van school in Amerika zag je veel ouders in joggingbroek of pyjama broek.

 3. Ik zou mezelf er niet dduk over maken eerlijk gezegd.. Al vind ik een pyjama wel anders dan sen joggingsbroek. Alles kan zo zn redenen hebben…K loop ook al een maand ‘verplicht’ in pyjama wn joggingsbroeken rond. Had k liever niet.. maar t kan niet anders

  1. Dat is minder, verplicht in een joggingbroek! Maar inderdaad een joggingbroek is in mijn ogen toch ook echt anders als een pyjamabroek/nachtkleding.

 4. Tja.. Ik heb zelf geen kinderen, maar laat mijn honden smorgens ook uit als een soort zwerver. Ik vind het een beetje overdreven allemaal. En wat is het verschil tussen een pyjama en een joggingsbroek.. Denk dat veel mensen dat ook hetzelfde vinden. Kortom, lekker iedereen laten doen waar ze zelf blij van worden 😀

  1. Mijn nachtkleding ziet er anders uit als een joggingbroek, maar goed dat is persoonlijk.

   En ja… iedereen moet doen waar hij of zij blij van wordt. Maar dat wil niet zeggen dat andere, in dit geval (zoals beschreven in het artikel van Metro/The Guardian) de leerkracht geconfronteerd hoeft te worden met ouders in nachtkleding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge