Loom - één van de hypes voor PokemonGoAfgelopen maandag schreef ik onder andere al over Furby’s, scoubidou, speentjes, knikkeren, flippo’s en tamagotchi. Met het artikel van afgelopen maandag ben ik er nog niet… tijdens het schrijven kwamen er nog veel meer rages en hypes naar boven! 

In de eerste blog ging het over acht hypes en rages die de revue zijn gepasseerd in mijn leven, nu waren er nog een heel aantal die bij het terugdenken naar boven kwamen drijven! Lees mee en laat weten of jij deze ook nog (her)kent!

♦ Slinky of Traploper

Traploper of Slinky een hype!Dit speelgoed is gemaakt van ijzerdraad in de vorm van een metalen helix. De slinky is vooral bekend doordat deze de trap af kan ‘lopen’ door de zwaartekracht gaat deze netjes naar beneden alsof deze loopt.

De slinky werd in 1943 uitgevonden door Richard James en werd een hit tijdens kerst 1945. De slinky wordt soms ook gebruikt om de wetten van de natuurkunde uit te leggen. Hij heeft vele bijnamen, van het feitelijke spiraal tot het meer informele traploper.

Wij hebben deze volgens mij in meerdere kleuren en varianten gehad, mijn dochters vinden de traplopers ook nog altijd leuk! Een redelijk tijdloos item wat dat betreft!

♦ Tattooketting

Wie kent ze niet? De rekbare tattoo ketting die in de jaren negentig veel werd gedragen? In veel gevallen waren ze zwart, maar ze waren er in alle kleuren van de regenboog.

Leuk! Ik zie ze zo nu en dan weer terug in het straatbeeld… zelf heb ik ze ook gedragen, als ik er nu naar kijk denk ik “Waarom heb ik dat gedragen??”.

 ♦ Trollen

De trollen zijn al een aantal keren terug gekomen, ook in de jaren tachtig en negentig waren deze poppetjes een hype. De trollen kwamen in vele verschillende soorten en stonden bekend om hun felgekleurde lange haar.

Geen idee meer of wij deze hadden! Maar ik herinner me ze zeker!

♦ Pogo of Lolo bal

Lolo bal - één van de terugkerende hypesPogo Ball die ook bekend staat als Lolo Ball, Springbal of pogobal werd geproduceerd als speelgoed half jaren tachtig! In het begin werd dit speelgoed zeer populair onder de kinderen maar deze rage zeer snel verdween. Het grappige is dat dit speelgoed weer opnieuw verkrijgbaar is in de winkels!

Een lastig ding die lolobal! Je evenwicht bewaren, conditie en dan nog vooruit komen! Maar wel leuk, in mijn herinnering hebben wij deze niet gehad maar hadden klasgenootjes of mensen uit de buurt het wel. 

♦ Elastieken

Met minimaal drie kinderen, twee hadden een lang elastiek om de benen en de ander sprong. Soms was je alleen of maar met twee dan pakte je er een stoel bij zodat je toch kon springen!

Veel gedaan! Wij hadden vaak een witte of zwarte van mijn moeder van gewoon ‘naai elastiek’, later kwamen er gekleurde! Ik vond een leuk filmpje, zie hier!

♦ Knijpbeestjes

In vele soorten, uitvoeringen en formaten! Over het algemeen kleine ‘knuffel’ figuurtjes met (minimaal) hardplastic armen die je vast kon knijpen aan bijvoorbeeld een koortje, buisje of plankje.

Deze spaarde ik ook! Van een tante en oom kregen we deze nog wel eens!

♦ Jojo’s

Een jojo is een stuk speelgoed, dat bestaat uit twee schijven die met een asje aan elkaar vast zitten. Om het middenstuk en tussen de schijven zit een touw met een lusje!

Het lusje doe je om je vinger, door de jojo naar beneden te gooien rolt de jojo zich af en door op de juiste manier weer op te trekken gaat hij weer omhoog. Het vergt enige tactiek en handigheid om het voor elkaar te krijgen!

En ik? Ik kon er niet veel bijzonders mee behalve er fijne knopen in ‘leggen’!

♦ Loomen – Rainbow Loom

Hype Loomen!Speelgoed waarbij je van gekleurde elastiekjes figuurtjes en sieraden kan maken. Het is in 2010 bedacht door Cheong Choon Ng. In 2014 werd het loomen geïntroduceerd en het gevolg was een enorme hype, ook in Nederland!

Hier in huis is Loomen ook een enorme hype geweest en nog pakken de dames wel eens de elastiekjes erbij om lekker aan de gang te gaan!

 

Heb jij ook herinneringen aan één van deze rages? 
Of heb je nog andere rages die ik mee kan nemen in een volgend artikel?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

7 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge