Nu is er Pokémon Go, maar daarvoor waren er al vele andere hypes! Hier alvast acht rages die ik me kan herinneren… maar er zijn er meer! De Flippo’s, scoubidou, speentjes en wat dacht je van de Furby? Die laatste twee kwamen overigens ook weer terug de laatste jaren!
Binnenkort volgen er nog meer hypes of rages van de jaren tachtig, negentig en tweeduizend!
♦ Flippo’s
Een flippo was een schijfje dat gratis in de zakken chips van Smiths zat. Op de flippo stonden verschillende figuren afgebeeld. De flippo was er voor het eerst in 1995, wat een flinke rage is geworden! Er waren spelletjes bedacht door de fabrikant maar ook verzonnen de kinderen zelf spelletjes, het doel was eigenlijk altijd om andermans flippo’s te winnen.
Zelf kan ik me vooral de afbeeldingen van Looney Tunes en de gouden flippo’s herinneren. Ook wij verzamelde flippo’s in de map die er voor bestond!
♦ Knikkeren
Knikkeren is een spelletje met knippers, er zijn meerdere soorten spelletjes. Eén van de populairste spelletjes was het spel waarbij spelers om de beurt een knikker rollend over de grond in een putje moesten proberen te krijgen. Daarbij probeer je de knipper van je tegenstanders verder van het potje af te krijgen.
Knikkers waren (of zijn) er in verschillende formaten, kleuren en materialen! Wat opvallend is, was dat er per regio of streek andere namen voor dezelfde knikkers waren. Elke soort knikker was een bepaald aantal punten waard.
Wij speelde regelmatig met knikkers op school, de kinderen van nu op dezelfde school als ik toen zat spelen het eigenlijk niet! Wij hadden in de pauzes het grootste plezier maar ook ergernis met het knikkeren!
♦ Tamagotchi
Hét huisdier in de jaren negentig! Een virtueel huisdier in een ei met een klein beeldschermpje en knopjes. Ze waren er in verschillende kleuren en met verschillende illustraties.
Het zorgen voor zo’n virtueel huisdier was gemakkelijk! Het begin met een ei dat uit kwam, vervolgens moet je het beestje verzorgen en op een gegeven moment groeit het dier. Als het beest wat nodig heeft piepte de Tamagotchi zodat je wist dat er iets moest gebeuren. Hoe goed de Tamagotchi groeide was afhankelijk van de kwaliteit van de verzorging.
Ja, wij hebben ook zo’n ding gehad! Die van mij was te vaak ‘overleden’ ik begin tientallen keren overnieuw, duidelijk niet mijn ding zo’n Tamagotchi.
♦ Wuppie
Een klein pluizig bolletje met ogen, een staart en grote voeten direct onder het ‘lijf’. Andere lichaamsdelen hadden ze niet, soms hadden ze dan een neus, petje of armen. De hype was in 2006 doordat het als reclame item werd gebruikt door Albert Heijn tijdens het WK Voetbal.
Volgens mij hadden wij in de jaren 80 al allerlei wuppies met gekke kleding en accessoires, de hype kwam kennelijk pas echt in 2006 en ja dat kan ik me ook nog herinneren met die auto’s vol met wuppies op de hoedenplank!
♦ Furby’s
Een Furby is een elektronisch pluche speelgoedbeest, het is een fantasiedier! Een furby kan praten en via sensoren reageert hij op aanraking op onder andere zijn buik en in zijn mond. Een Furby kan niet uit, wel ‘slapen’.
Ach ja… de Furby, ook die hebben wij wel in huis gehad! Wie niet? Ik kan me nog herinneren dat er ook ‘oudere’ mensen waren die het leuk vonden. En ik realiseer me nu dat deze hype afgelopen twee jaar ook weer is geweest met vernieuwde versies!
♦ Scoubidou
In 2004 kwamen er plastic touwtjes op de markt die je in elkaar kon knopen tot allerlei vormen en figuurtjes. Het zijn soepele, rond, holle plastic draadjes van zo’n 80 centimeter. Ze waren verkrijgbaar in effen kleuren maar ook met glitter en neon kleuren. De manier van knopen was niet geheel nieuw, het werd al gedaan met touw.
Wat ik me er van kan herinneren zijn de dozen en zakken vol plastic touwtjes die wij hadden, ook als jong volwassenen vonden ik en mijn zus dat leuk om te doen! Later bleek dat het allemaal niet zo best was met die plastic touwtjes door in meen iets van weekmakers die erin zou zitten.
♦ De klaparmband
Een grote hype begin jaren ’90! De armband was in de meeste gevallen van metaal en plastic en kon tegen de onderarm worden aangeslagen, om zich vervolgens tot armband te vormen. Je had ze in de meest gekke kleuren en patronen!
In de klas was het altijd een strijd deze dingen… hoe gekker hoe beter! Op een gegeven moment mochten we ze niet meer om in de klas en moeste ze in de tas of de lade van ons tafeltje.
♦ Speentjes
Plastic speentjes in veel verschillende kleuren en maten, je kon ze overal aan vast maken. Kettingen, je riem, armbanden en oorbellen! Je kon ze overal kopen, van winkels tot markt en je kon ze uitzoeken op kleur en ze waren goedkoop.. dat was het sterke van deze hype, betaalbaar ook voor kinderen!
Ach ja, koordjes om je nek met allemaal gekleurde speeltjes eraan! Hoe konden we dat nu ‘stoer’ vinden? Geen idee!!
Heb jij ook herinneringen aan één van deze rages?
Of heb je nog andere rages die ik mee kan nemen in een volgend artikel?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Diddl was bij ons ook heeeeeel populair. Ondertussen ben ik dus achtergebleven met een nachtkastje vol papieren met muizen op. Wel nog heel schattig, en stiekem toch te waardevol om weg te gooien!
Xx
Wij hebben het ook jaren bewaard inderdaad, mijn zusje had veel van Diddle van potloden en pennen tot knuffels!
Wij vonden de glitter roll on lipgloss helemaal geweldig. Diddle plaatjes, betty spaghetti noem maar op. Wij hadden thuis ook een furby haah.
Furby en Diddl zeggen me wel wat maar verder niet! Zal aan de leeftijd liggen 😉