Voor mij als werkende moeder toch wel een ‘dingetje’, ondanks dat wij een goed vangnet hebben is het soms lastig. In 98% van de gevallen hebben we oppas en kunnen we gewoon aan het werk, maar als moeder voelt dat niet altijd goed. Toch moet ik met enige regelmaat gewoon naar kantoor als de meisjes vrij zijn! De komende periode is het weer ‘vakantietijd’ en dat levert me een rotgevoel op!

De vakanties aan het begin van het schooljaar, dus vanaf augustus zeg maar die vallen reuze mee. Het is dan net de herfstvakantie en de kerstvakantie, maar het nieuwe jaar begint het pas! De kinderen zijn te pas en onpas vrij, studiedag of een feestdag… best pittig om alles te regelen en plannen als je werkt.

De schoolvakanties

Dit jaar hebben de kinderen bijvoorbeeld van 27 februari t/m 3 maart 2017 vrij, 14 t/m 17 april ivm pasen, 24 april t/m 5 mei en 25 en 26 mei in verband met Hemelvaart.

Best veel in drie maanden! En als werkende moeder heb ik normaal gesproken iets meer als zes weken vakantie per jaar. De kinderen zo onderhand het dubbele, daarmee ben je dus aangewezen op opvang.

Hier de vakanties zoals ze het lopende schooljaar 2016/2017 zijn ingepland, voor de kinderen heerlijk! Helaas voor deze werkende moeder soms wat lastig, ondanks een goed vangnet.

Herfstvakantie17 oktober t/m 21 oktober 2016
Kerstvakantie26 december 2016 t/m 6 januari 2017
Voorjaarsvakantie27 februari t/m 3 maart 2017
Pasen14 t/m 17 april 2017
Meivakantie (incl. Koningsdag)24 april t/m 5 mei 2017
Hemelvaartsdag25 & 26 mei 2017
Pinksteren5 juni 2017
Zomervakantie10 juli t/m 18 augustus 2017

Werken in de vakantie

Hier is er dus zo’n werkende moeder die maar moet zien hoe ze het doet tijdens die vakanties. Natuurlijk wil ik bij de meiden zijn als ze vrij zijn. Echter tegelijkertijd wil ik ook op mijn werk gewoon de dingen doen die ik moet doen en daar niet teleurstellen. Meestal probeer ik daarom een zo goed mogelijke middenweg te vinden.

In de zomervakantie probeer ik echt twee of drie weken volledig vrij te zijn van het werk. De andere vakanties werk ik wel alleen zelden volledig. Door mijn type werkzaamheden kan ik ook niet altijd vrij zijn, er zijn bepaalde taken die wel gewoon door moeten gaan.

Normaal werk ik 24 uur verdeeld over vier dagen, tijdens de vakantie probeer ik het zo te doen dat ik minder vaak weg ben. In de vakantie tijd werk ik dan lange werkdagen in plaats van de kortere die ik normaal gesproken werk. Die dagen zijn ze dan bij mijn ouders, als zij er niet zijn is mijn zusje er of lossen wij het thuis op.

Opvang

Mijn ouders en zusje zijn de oppas van onze kinderen. Normaal gesproken gaat dat om twee middagen van 14.00 – 17.00 uur, in de vakanties gaat het dan om meer uren. Ik probeer het dan bij twee dagen maximaal te houden, als dat niet lukt proberen we het onderling te regelen of werk ik op andere tijden.

Gelukkig lukt het meestal wel, maar het voelt toch onrustig… uiteindelijk is het fijn om zelf bij de kinderen te kunnen zijn als ze vakantie hebben. Natuurlijk hebben ze het leuk en fijn bij opa en oma, maar tegelijkertijd willen wij ook thuis zijn voor zover dat mogelijk is.

Ben jij een werkende ouder? Zo ja, hoe combineren jullie de schoolvakanties met je eigen werk en vakantiedagen?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

9 comments

 1. Ik voel helemaal met je mee Nathalie! En ik ben niet eens iemand met een baan buitenshuis. Maar ik snap helemaal wat je bedoelt. Met name de tweede helft van het schooljaar hangt van onregelmatigheid aan elkaar, en dan heb ik het nog niet eens over de studiedagen.

  Als ze zeuren om meer kinderopvang denk ik wel eens: ‘Doe eerst eens wat aan het schoolsysteem!’

  Het lijkt me heel lastig als ouders met allebei een baan om het allemaal rond te breien.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Refurbished oftewel gebruikt kopen: is dat wat?My Profile

  1. De studiedagen was ik al weer vergeten inderdaad! Binnenkort al weer eentje… helemaal niet aan gedacht!
   Soms is het gewoon vervelend dat je echt afhankelijk ben van mensen (of organisaties) die je kind op kunnen vangen omdat je werkt.

 2. Ik werk sinds de geboorte van de jongste niet meer, hiervoor werkte ik ook 24 uur. Dit gevoel had ik ook altijd. Ik vond de zomervakantie en kerstvakantie altijd het moeilijkst. Ik begrijp je helemaal. Ze zouden eens opnieuw naar het schoolsysteem moeten kijken, dat stamt al vanaf het jaar nul. Er is daarin echt niets veranderd.

  1. Het zou mooi zijn als er wat flexibiliteit zou ontstaan, bij zowel school als werk zodat er meer mogelijk is.
   Maar ben bang dat het schoolsysteem redelijk ‘ouderwets’ blijft, al moet ik zeggen… hier hebben we al een aantal jaar het continurooster, dat is al een vooruitgang!

 3. dan heb je al geluk dat je het met je ouders en zus op kan lossen. hier zit nu alleen de jongste nog bij gastouder. mijn voordeel is dat ik onregelmatig werk en dus maar paar uren nodig heb, maar dan ook werk in weekend en dan heb ik geen oppas nodig. en ja het is passen en meten.

  hier ben ik de voorjaars/carnavalsvakantie altijd vrij en 3 weken in de zomer en de herfstvakantie .. mijn voordeel is dit jaar dat onze oudste een paar uurtjes soms mee opvangt tot dat vaders thuis is. maar het is passen en meten

  1. Klopt! Als we dat niet zouden hebben waren ze naar de BSO gegaan…
   Werken en gezin blijkt toch altijd iets of wat lastig te zijn 🙁

 4. Ik sta in het onderwijs, ben dus altijd thuis als de kinderen vrij zijn. Buiten een paar lokale schoolvrije dagen, waar ik dan probeer om te zorgen dat mijn man van thuis uit zou werken.

  Niet simpel…

  Ik heb me op school dan ook al wel eens boos gemaakt toen de rapportkaarten tussen 16 en 18 uur moesten worden afgehaald (3 x per jaar!)
  Dan moeten de werkende ouders weer verlof nemen? Ik laat mijn ouders dus ook nog na 18 uur komen als ze moeten werken…

  1. Dat is lief! Fijn dat er dan meegedacht wordt!

   Kan me voorstellen dat die dagen dat je dan wel moet werken best even lastig is, wel fijn dat het zo opgelost kan worden!

 5. 12 weken schoolvakantie is dat veel? Om op te vangen wel. Maar ik denk dat het wel erg belangrijk is voor onze kinderen om toch bij te kunnen komen van al de druk die op hun jonge schouders rust. Kinderen moeten al zoveel. Ik merk het ook in de kinderopvang. Mensen hebben niet in de gaten dat het gaan naar een kinderopvang voor kinderen net zo zwaar is al werk voor ouders. Veel mensen denken: is toch leuk voor mijn kind, dat die kan spelen met andere kinderen. Ja dat is leuk, maar elk kind heeft ook de behoefte aan rust en aan aandacht van zijn of haar ouders.
  Daarom zou het erg fijn zijn als je als werkende ouder net wat meer vrij zou kunnen nemen. Zeker ouders met schoolgaande kinderen, zodat je er meer kunt zijn en je kind ook echt de rust kan bieden waarvoor vakanties dienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge