Sinterklaas en zwarte piet printable poster
Je krijg een printbare versie als je erop klikt!

Je kan het je bijna niet voorstellen dat we met het gezeur van nu, over tien jaar amper meer weten dat er ooit zwarte (donkerbruine) pieten waren. Ik vrees dat de groep mensen die strijd tegen zwarte piet gaat winnen. Ben er bang voor dat we steeds minder zwarte pieten zullen gaan zien. Het stelt me echt teleur dat er toch zichtbaar ‘toegegeven’ wordt door bedrijven, organisaties, scholen en instellingen…

Vorige week zaterdag kwam Sinterklaas aan in Wageningen, rond het middaguur zette Sinterklaas met zijn Pieten voet aan wal. Een dag voor aankomst werd er geschreven dat er naar alle waarschijnlijkheid gekleurde en ‘veeg/roet’ pieten bij zouden zijn.

We dachten er al steeds meer aan om thuis de aankomst van Sint te bekijken op de televisie, gewoon lekker warm thuis voor de buis. Het verhaal van de ‘nieuwe’ pieten gaf de doorslag, daar hadden we geen zin in!

Achteraf waren er enkel zwarte Pieten bij de intocht, we hadden toch moeten gaan aangezien de Pieten op tv er nog veel beroerder aan toe waren!

De nieuwe Pieten

RTL heeft ‘schoorsteenpieten’ er is daar geen zwarte piet meer te bekennen! De NTR heeft tot de start van het sinterklaasjournaal zijn mond gehouden. De NTR begon in 2014 al met een roetveegpiet en een clownspiet… het wordt alleen maar gekker!

Die nieuwe pieten zijn nogal uiteenlopend, roetvegen, gekleurde pieten maar ook pieten met een vlinder, tijger of andere schmink op hun gezicht. Er zijn nu nog zwarte Pieten maar het duurt niet lang voordat zij helemaal weg zijn bij dergelijke televisieprogramma’s.

Tot de intocht hadden we nog niet naar het sinterklaasjournaal gekeken, we hoorde alleen de minder positieve verhalen. Pieten die wel ziek leken, pieten die zelf een kleur op hun gezicht mochten kiezen…

De meiden keken even het sinterklaasjournaal voor de intocht maar na zo’n tien minuten haakte ze af! Toen ik de meiden vroeg waarom ze niet keken was hun reactie ‘Mam, dit is toch niet leuk zo met al die stomme pieten?’ Ik kon niet anders als het beamen want ja ook ik vind het stom die rare gekleurde hulpjes van Sint.

Zwarte Piet

Die oude vertrouwde zwarte Piet, die grappige en leuke mannen en vrouwen die Sinterklaas begeleiden op zijn reis langs alle kinderen! Zwarte piet met die fijne, vrolijke kleding met lange veer en de zak vol cadeautjes, wat wil een kind nog meer?

De geschiedenis kent vele verhalen als het gaat om het verleden van Sinterklaas en Zwarte Piet, een ieder leest, verteld en vertaald het verhaal op zijn of haar eigen manier!

Onze kinderen vragen waarom zwarte piet met meer zwart is, waar zijn die lieve en leuke pieten die zij kennen? Die mannen en vrouwen die wij jaar in en jaar uit hebben klaar gemaakt voor dit mooie feest?

Zwarte piet door mijn kinderogen

Als kind dacht ik dat ze zwart waren doordat ze zo vaak door de schoorsteen gingen, ze moesten immers al die schoenen voorzien van cadeautjes. Elke schoorsteen door om de schoen te vullen… daar werden ze vies en zwart van! Omdat Sinterklaas een oude man is zit hij op een paard en helpen de pieten hem, zo zag ik dat en niet anders.

Besef dat…

Natuurlijk, ik baal en vind het stom! Maar ik besef me ook dat we als het zo door blijft gaan we over tien tot vijftien jaar niet anders meer weten. Onze kleinkinderen straks zullen misschien wel denken, joh wat raar dat jullie vroeger zwarte of bruine pieten hadden.

Stoer standpunt!

Ja, sorry mocht je een voorstander zijn van het afschaffen van zwarte piet… maar ik vind het onzin. Het was jaren zo en het was prima!

Afgelopen jaren hebben we tientallen mannen en vrouwen voorzien van een mooie donkerbruine huid. De zelfde personen worden door een deel van hun ‘vaste’ adressen gevraagd om een andere kleur piet te worden of een veegpiet te worden. Deze mensen zeggen keihard “Nee”. Ook wij (ons schminkteam) hebben besloten geen andere pieten als ‘traditionele’ pieten te schminken.

Het is mooi te merken dat zij een standpunt in nemen en niet toe te geven, zij willen gewoon zijn wie ze al jaren spelen. Die gekke, leuke en lieve zwarte Piet… zonder direct herkent te worden als wie ze in het dagelijks leven zijn.

Wat vindt jij? Liever ‘ouderwetse’ pieten of zijn de nieuwe varianten wel prima?
Mocht jou kindje nog geloven, hoe leg je deze verandering uit als ze er naar vragen?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

10 comments

 1. Helemaal gelijk hoor. Ik volg het sinterklaas journaal dit jaar helemaal niet. Vind het geen zak aan. Ook de kinderen kijken veel minder. Normaal vieren wij sinterklaas groots maar dit jaar houden we het heel klein en kies ik voor kadootjes onder de kerstboom.

 2. Wij kijken het Sinterklaasjournaal ook niet meer. Die circuspieten zijn geen pieten het ziet er niet uit. Witte, roetveeg of zwarte piet allemaal prima maar met al die kleuren klopt gewoon niet. Mijn zoon is nog niet op de leeftijd dat hij het helemaal begrijpt, maar hij herkent het wel. Zou het echt niet leuk vinden dat mijn zoon met de circuspieten opgroeit. Dus ja we zullen de komende jaren wel zien hoe het verloopt maar ik zal altijd over zwarte piet vertellen aan mijn zoon.
  Begrijp niet zo goed wat de circuspieten voor een nut hebben, ziet er gewoon eng uit. Ik vind dat wij die wel sinterklaas vieren, hoe jammer ook, moeten zeggen dat we het zo niet meer gaan vieren. Of boycotten al die commerciële gedoe als ze niks meer verdienen wordt het misschien wel veranderd. Het is een beetje kort door de bocht, maar zolang wij nog steeds veel geld uitgeven met zijn alle blijft het wel zo. Ik zeg circuspieten weg ermee, de zwarte, roetveeg en de raamtikpiet mogen blijven en sinterklaas natuurlijk 😉

  1. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat er steeds vaker voor andere pieten als traditionele wordt gekozen. Al kan ik goed leven met allerlei variaties zoals die bijvoorbeeld hier in Wageningen rondlopen… een Elvis/muziekpiet, hoofdpiet maar ook een bakkerspiet bijvoorbeeld… wel zwart/donkerbruin maar gewoon leuk voor de variatie.

   De roetpieten… ik heb er niets mee.
   Nu weten onze kinderen vanaf kleins af aan al hoe het zit, maar stel dat de kinderen nog geloven en dezelfde (in ons geval) Wageninsche pieten zijn zo herkenbaar. Lijkt me niet leuk.

 3. Circuspieten vind ik ook onzin maar de roetveegpiet is een prima alternatief. Ik denk dat de ouders het erger vinden dan de kinderen. Die weten straks inderdaad niet beter. En waarom niet veranderen als er echt mensen zijn die er last van hebben of aanstoot aan nemen? Een argument als: Het is al jaren zo vind ik geen argument. Er hebben ook al jaren mensen ‘last’ van de kleur. Ook al kun je je dat misschien niet voorstellen als je zelf geen donkere huid hebt. Ik wordt echt heel verdrietig van de manier waarop er met deze discussie omgegaan wordt.. Van zowel de voor als de tegenstanders. Demonsteren bij een kinderfeest is echt niet nodig.
  Kijk bijvoorbeeld naar Belgie. Daar doet niemand moeilijk over deze verandering. Mensen doen net alsof het hele feest afgeschaft moet worden. Dat is helemaal niet aan de orde. Het gaat om minder schmink is dat nou zo erg?
  Zelf werk ik met kinderen en daar hoor ik geen kind kraaien naar de verandering. Ja hun ouders die gaan vreselijk te keer. Maar de kinderen niet. Die hebben gewoon zin in het Sinterklaasfeest met alles wat erbij hoort.

  1. In onze omgeving zijn het juist de kinderen die het niet meer leuk vinden en afgehaakt zijn nadat het sinterklaasjournaal die rare ‘attractie’ heeft ingevoerd. Het is niet meer wat het was.

   Over België, ik weet dat daar ook discussie is en er een groep is die het gewoon net als een grote groep mensen in Nederland niet eens is met de situatie. Alleen geven ze er daar minder aandacht aan als in Nederland, aldus vrienden en bekende die daar wonen.

   Persoonlijk vind ik het jammer dat het niet gewoon blijft zoals het was, het Sinterklaas feest is cultureel erfgoed sinds 2015 het is nu anders als toen het de lijst op ging.

 4. Al heb ik geen kinderen, toch vind ik het jammer dat de zwarte piet afgeschaft word. Zoals je zelf al zei, ik dacht vroeger ook dat ze zwart waren omdat ze door al die schoorstenen moesten.

  De pieten met zwarte vegen vind ik opzicht wel oké, trouwens, als de één maar een beetje heeft en de andere bijv. zoveel dat hij of zij bijna zwart is.

  1. Hoop dat het niet verder doorslaat… al die ‘gekeurde en geschminkte’ pieten zijn gewoon raar en jammer dat wat dat betreft weinig over is van een aantal jaar geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge