De laatste weken krijg ik via mijn persoonlijke Facebook, maar ook via de kanalen van Veusteveul en mail vragen over de lunches zoals ik die klaar maak en meegeef aan de kinderen. De meeste vragen gaan over het feit of deze manier van eten meegeven geschikt zou zijn voor een slechte eter. In deze blog zal ik vertellen waarom wij zijn begonnen met ‘Bento’ lunches en hoe ik het aanpak! Hopelijk helpt het bij andere ouders!
Hoe het begon…
Onze oudste dochter was niet zo’n fantastische eter, samen met specialisten besloten we haar meer gevarieerde lunches mee te geven. Als de ene dochter het zo krijgt, krijgt de andere het ook! Brood ging er gewoon niet makkelijk in, maar zodra we wat meer gingen variëren at ze meer… al ging dat brood niet altijd op! Maar het begin was er.
Ze kreeg meer voedingstoffen binnen als de periode ervoor en op die manier werd het eten ook leuker, geen strijd! Geen juf meer die onze meiden achter de broek aan moest zitten om te zorgen dat ze voldoende zouden eten. Al moeten we wel zeggen, dat het allemaal nog lang niet zo goed ging als dat het nu gaat. Maar met de tijd, zeg een jaar later ging het echt een stuk beter. Het is nu zelfs zo dat ik me soms verbaas over wat de meiden op krijgen tijdens de beperkte lunchtijd.
Hoe geef je dat mee?
Als je Veusteveul volgt op Instagram heb je wel gezien dat ik een broodtrommel gebruik met allemaal vakjes. Deze lunchboxen zijn van het merk Yumbox, super handige en lekvrije trommels!
In de begin periode gingen we gewoon creatief om met onze Mepal broodtrommels, met pakjes erin en dat werkte prima. Maar ideaal? Nee dat niet, dingen gingen door elkaar zitten… brood werd vochtig dus nee, het werkt maar niet ideaal. Destijds had ik nog de wens voor RVS broodtrommels, ik had namelijk geen benul van het bestaan van de Yumbox.
De meiden krijgen nu al sinds de zomer van 2016 al hun eten mee in een Yumbox, zowel het 10 uurtje als de lunch! Sterker nog, als ze s’avonds sporten of laat naar een zwemwedstrijd zijn dan krijgen ze ook een gevulde yumbox mee.
Lastige eter!
Variatie
Al langere tijd geef ik, op verzoek als tip aan ouders met een trage of lastige eter dat ze gevarieerde producten mee kunnen geven. Wat wij gemerkt hebben is dat twee sneetjes brood veel lastiger weg te werken is in korte tijd als één sneetje, wat tomaatjes, komkommer en stukjes appel.
Daarnaast hoor ik vaak dat brood zo lastig is, nu wordt altijd aangegeven dat brood belangrijk is en nodig is. Dat kan en dat zal misschien ook wel zo zijn… maar je kan wel afwisselen. Geef eens wat anders mee, een (bananen) pannenkoek, cracker, wafel of een wrap. Of als je kindje gek is op yoghurt, vul een vakje van de lunchbox met yoghurt en wat nootjes of fruit!
Keuzes, zelf bepalen
Door variatie aan te brengen lijkt het vaak zo te werken dat kinderen gemotiveerder zijn om te eten. Het geeft voldoende afwisseling en ze kunnen zelf bepalen wat ze wanneer eten.
Onze dochter zei in het begin, “Als ik iets niet zo lekker vindt maakt het niet uit… het zijn maar kleine beetjes.” In de praktijk was het wel eens zo dat er iets niet opgegeten werd, maar vaak was er overal wel wat uitgegeten. In het begin was het vaak het brood wat gedeeltelijk overbleef, later wisselde het elkaar af.
Nu ze wat ouder worden mogen ze (gedeeltelijk) zelf bepalen wat er in de trommel mee naar school gaat, dat werkt ook goed!
Maak het gezellig
Nu moet ik zeggen, voor mij meiden werkt het niet! Maar er zijn tal van prikkertjes, bento ringen, uitstekers en noem maar op om de lunchbox leuker en gezelliger te maken. Er zijn ook broodtrommelkaarten met wensen, teksten en spreuken. Ook dat zijn opties, mocht het kindje er waarde aan hechten!
Heel soms maak ik er eens een ‘gezellige’ trommel van, de oudste vindt het allemaal maar onzin en de jongste kan het héél soms wel waarderen… maar dat het dagelijks moet of dat het helpt met beter eten? In ons geval niet, maar het is wellicht het proberen waard!
Het hoeft niet op!
Iets wat wij altijd tegen de kinderen hebben gezegd is dat de Yumbox niet leeg gegeten moet worden. Het mag op maar als je niet meer hoeft of ergens geen zin meer in hebt is dat ook prima. Voor een slechte eter leek het ons niet handig om iets te ‘verplichten’. Het eerste jaar ging het ook lang niet allemaal op, tegenwoordig gaat het vaker wel dan niet op.
Het grappige is, als er iets over blijft eten ze dat nog op als ze thuis komen, dus weggooien is niet of zelden aan de orde. Doordat het gescheiden blijft in de trommel en de lunchbox goed afsluitbaar is blijft het eten ook wat langer lekker.
Wat, waar en welke?
Wij maken dankbaar gebruik van deze lunchboxen van Yumbox, maar er zijn meer merken op de markt!
Proberen en lowbudget
Als je het eerst wil proberen en nog niet echt veel geld wil of kunt uitgeven kan je ervoor kiezen om in een ‘gewone’ lunchtrommel kleinere bakjes te doen zoals wij dat deden met de Mepal broodtrommel. Ook kan je kiezen voor bijvoorbeeld een lunchtrommel van Sistema, dat zijn wat goedkopere lunchboxen met vakjes. Bij geen van deze opties heb ik het ervaren als ideaal doordat het niet lekvrij is en het eten minder lekker blijft als bij bijvoorbeeld de yumbox.
Het ‘echte’ werk
Ik noem het maar even het echte werk dit hoofdstuk, het is mijn persoonlijke mening en dat kan dus voor jou anders zijn als voor mij.
Als je het mij vraagt roep ik direct als het kan koop een Yumbox! Ook is er nog de Little Lunchbox, een trommel die me erg aanspreekt. Tot op heden heb ik deze nog niet aangeschaft en uitgeprobeerd, maar wie weet komt dat nog!
Verder heb je ook nog bijvoorbeeld lunchboxen van Go Green, Goodbyn en Bentgo. Van deze merken wordt ook gezegd dat ze lekvrij zijn, dat is voor ons een vereiste bij aanschaf van een nieuwe trommel. Elk vakje moet lekvrij zijn, anders hoeven we hem niet! Geen van deze merken heeft een lunchbox die wij zouden willen, het spreekt mij en de kinderen onvoldoende aan.
Al moet ik wel zeggen de Bentogo Bowl hebben wij wel in ons bezit en die vinden we dan wel weer fijn! Soms nemen de meiden of ik zelf slechts yoghurt met fruit en bootjes mee en dan is deze wel weer ideaal!
Heb jij een lastige eter? Zo ja wat doe jij eraan en lijkt je deze manier van lunches meegeven iets?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een reactie