• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Samenwerken
  • Copyright/Disclaimer
  • Privacy

Veusteveul.nl

Bloggen, schrijven en bezig zijn... heerlijjk!

  • Home
  • Blog
    • Aankopen
    • Aandacht voor…
    • Cadeau
    • Creatief
    • Eten & Drinken
    • Er op uit!
    • Film, Serie, Boek & Podcast
    • Fun
    • Gedachten
    • Gezondheid & Lifestyle
    • Huisdieren
    • Ik!
    • In en om ‘t huis
    • In het nieuws
    • Informatie
    • Kids
    • Like & Love
    • Over bloggen
    • Review
    • Traktatie
    • Zo denk ik erover!
  • Over
    • Nathalie
    • Veusteveul.nl
  • Contact
  • Samenwerken

Soezen met room, lactose- en glutenvrij

28 april 2021 - Nathalie

Oranje Soezen met banketbakkersroom, glutenvrij en lactosevrij

Een paar dagen voor koningsdag… het moment waarop wij echt als gezin, elk jaar weer samen een oranje gebakje eten bij de koffie. Maar ja, wat als je het te kopen spul allemaal niet kan en mag eten? Juist, eerst wilde ik oranje tompoezen maken, maar al snel bedacht iets anders… soezen met room! Banketbakkersroom zelfs! En allemaal glutenvrij én lactosevrij.

Ik google wat, kwam tientallen recepten tegen… maar ik gaf er toch weer mijn eigen draai aan. Stiekem begon ik er ook tegenop te zien, waarom? Vele berichten van mensen bij wie die soezen maar niet wilde lukken en het feit dat ik geen keukengenie ben gaven weinig goede hoop. En toch… toch lukt het! Zelfs mij 😉

Ik maakte zo’n dertig wat grotere soezen, dus iets groter als de kant-en-klare soesjes van de supermarkt.

Wat heb je nodig?

Voor de Soezen

  • 200 ml water
  • 200 ml lactosevrije melk
  • 8 eieren
  • 200 gr ongezouten plantaardige boter (bijv. Flora Plant)
  • 220 gr lactose- en glutenvrije meel (ik kocht de universele bakmix van De Glutenvrije Bakker)

Voor de banketbakkersroom

  • 1000 ml lactosevrije melk
  • 8 eidooiers
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 200 gr kristal suiker
  • 65 gr lactose- en glutenvrije meel
  • maïzena (geen idee hoeveel, afhankelijk van de gewenste dikte toevoegen)

Verder nodig

  • twee pannen
  • zeef
  • mixer
  • bakjes (voor de ingrediënten)
  • garde
  • lepels
  • spatel of pollepel

Bereidingswijze soezen met room

De soezen

Zet de oven alvast aan op 200 graden, ik gebruikte de hete lucht stand. Daarna kan je met het deeg aan de slag.

Doe de boter, melk en het water in de pan en brengt het aan de kook, haal zodra het begint te koken van het vuur. Roer rustig de meel door het mengsel zodat er een deegbal ontstaat.

Het duurt even voordat er een deegstructuur ontstaat, onthoud dat het er anders uitziet als een koekjes deeg of iets. Wat vochtiger is denk ik de juiste omschrijving. Als je denk dat het te nat is nog kan je wat extra meel toevoegen.

Ze vervolgens het pannetje weer op het vuur, als het warmer begint te worden (dit kan je zien doordat de bodem van de pan wat vettiger begint te worden) neem je de pan weer van het vuur.

Soezen bakken

Voeg dan één voor één de eieren toe en roer het deeg goed tot er een glad deeg mengsel in je pannetje zit. Mijn ervaring is dat je dit met enig geduld moet doen, het duurt even voor alles goed vermengd is (in de filmpjes die ik bekeek duurde het veel minder lang).

Leg op je rooster of bakplaat een stuk bakpapier en leg met behulp van een lepel bolletjes deeg op het papier. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte is, het deeg rijst nog in de oven. Bak de soesjes in 18-20 minuten gaar.

Banketbakkersroom

Meng met de mixer de meel, vanillesuiker, kristalsuiker en de eidooiers door elkaar. Zet ondertussen een pan met de melk op het vuur, als deze net kookt voeg je de melk in een laag tempo toe aan de mix van meel, suiker en ei.

Als je alles hebt gemengd doe je alles terug in de pan, zet de pan op een laag vuur en blijf goed roeren. Je zult merken dat het mengstel steeds wat dikker zal worden, je kan het op het vuur laten staan tot het dik genoeg is.

Mocht je mengsel onverhoopt wat dunner blijven als je eigenlijk zou willen kan je wat maïzena toevoegen om het wat dikker te krijgen.

De soezen of soesjes klaarmaken

Als de soezen en de room wat zijn afgekoeld kan je de soezen opensnijden en vullen met room. Als variatie kan je ook room combineren met bijvoorbeeld jam of slagroom.

Je kan nog een glazuurlaagje maken voor op soesjes van poedersuiker en water met eventueel een kleurtje of je koopt kant en klare glazuur.

Maar wat doe je met dat eiwit?

Meringe, schuimpjes home made

Schuim (meringue) maken natuurlijk! Op vier eidooiers doe je 250gr suiker, dus gezond is het niet… maar zo lekker!

Er zal vast een gezondere optie zijn, maar daar dacht ik gisteren niet eens over na ;). Als kind leerde we deze maken op school, nooit zal ik vergeten hoe ik dat moet doen 😉

Hoe dan?

Zet je oven op 90 graden, vervolgens kan je gaan mixen!

Je moet wel zorgen dat alles wat je gaat gebruiken voor het schuim vetvrij is, je kan het goed afwassen en afdrogen met een theedoek. Om het echt goed te doen kan je een citroen of citroensap gebruiken om het eventuele vet eraf te krijgen.

De eidooiers mix je eerst tot ze flink schuimen, daarna voeg je de suiker voorzichtig toe… net zo lang dat je “pluimpjes” kunt trekken en ze rechtop blijven staan.

Is dat gelukt? Leg een nieuw vel bakpapier op de bakplaat en maak met een lepel kleine torentjes ze kunnen vrij dicht bij elkaar het blijft compact. Vervolgens zet je ze in het midden van de oven gedurende twee uur. Daarna haal je ze eruit en laat je ze nog rustig een half uurtje staan om uit te harden.

Daarna? Lekker eten… veel suiker en vet maar wel glutenvrij en lactosevrij 😉

Total
9
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 8
Share 0
Nathalie
Nathalie

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

Ook leuk om te lezen!

  • Opruimen en schoonmaken

    Oeps, het was de afgelopen maanden... zeg maar rustig het afgelopen half jaar iets te druk en te veel! Het huishouden heeft er wat onder geleden laten we maar zeggen.... :( Eerst in de zomer geholpen met een groot opknapproject en verhuizing, toen alles weer op…

  • Zo Mooi en blij!

    Ja, vandaag is het mijn verjaardag... Al weer 32 jaar, waar blijft de tijd?Gisteren vierde ik samen met onze jongste mijn verjaardag... een positieve bijkomstigheid van bijna tegelijk jarig zijn is dat je het makkelijk samen kan vieren!Mijn zusje had het zo geregeld dat iedereen…

  • Opruimen en schoonmaken

    Oeps, het was de afgelopen maanden... zeg maar rustig het afgelopen half jaar iets te druk en te veel! Het huishouden heeft er wat onder geleden laten we maar zeggen.... :( Eerst in de zomer geholpen met een groot opknapproject en verhuizing, toen alles weer op…

Reader Interactions

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badgeLaat meer berichten zien

Primary Sidebar

Instagram

nathalie.en.co
* Update... Nathalie 3.0 *
* Grote stappen vooruit *
* Wat een regen.... *
* Hondenlijnen met Paradoggies *
* Dag 1 van 365, jaar 2023 *
* Bye, bye 2022 *
Follow

Archieven

Footer

Alle artikelen lezen?

Kies in het menu voor blog of klik HIER, dan zie je alle artikelen onder elkaar en kan je doorklikken naar de volgende pagina.

Zoeken

Samenwerken?

Wil je samenwerken? Check onze informatie pagina en stuur een mail naar info@veusteveul.nl

Copyright © 2004 - 2022 Veusteveul.nl ~ All rights reserved | KvK nummer: 70396876 | nathalie@veusteveul.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Akkoord Niet akkoord
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN