Een paar dagen voor koningsdag… het moment waarop wij echt als gezin, elk jaar weer samen een oranje gebakje eten bij de koffie. Maar ja, wat als je het te kopen spul allemaal niet kan en mag eten? Juist, eerst wilde ik oranje tompoezen maken, maar al snel bedacht iets anders… soezen met room! Banketbakkersroom zelfs! En allemaal glutenvrij én lactosevrij.
Ik google wat, kwam tientallen recepten tegen… maar ik gaf er toch weer mijn eigen draai aan. Stiekem begon ik er ook tegenop te zien, waarom? Vele berichten van mensen bij wie die soezen maar niet wilde lukken en het feit dat ik geen keukengenie ben gaven weinig goede hoop. En toch… toch lukt het! Zelfs mij 😉
Ik maakte zo’n dertig wat grotere soezen, dus iets groter als de kant-en-klare soesjes van de supermarkt.
Wat heb je nodig?
Voor de Soezen
- 200 ml water
- 200 ml lactosevrije melk
- 8 eieren
- 200 gr ongezouten plantaardige boter (bijv. Flora Plant)
- 220 gr lactose- en glutenvrije meel (ik kocht de universele bakmix van De Glutenvrije Bakker)
Voor de banketbakkersroom
- 1000 ml lactosevrije melk
- 8 eidooiers
- 2 zakjes vanille suiker
- 200 gr kristal suiker
- 65 gr lactose- en glutenvrije meel
- maïzena (geen idee hoeveel, afhankelijk van de gewenste dikte toevoegen)
Verder nodig
- twee pannen
- zeef
- mixer
- bakjes (voor de ingrediënten)
- garde
- lepels
- spatel of pollepel
Bereidingswijze soezen met room
De soezen
Zet de oven alvast aan op 200 graden, ik gebruikte de hete lucht stand. Daarna kan je met het deeg aan de slag.
Doe de boter, melk en het water in de pan en brengt het aan de kook, haal zodra het begint te koken van het vuur. Roer rustig de meel door het mengsel zodat er een deegbal ontstaat.
Het duurt even voordat er een deegstructuur ontstaat, onthoud dat het er anders uitziet als een koekjes deeg of iets. Wat vochtiger is denk ik de juiste omschrijving. Als je denk dat het te nat is nog kan je wat extra meel toevoegen.
Ze vervolgens het pannetje weer op het vuur, als het warmer begint te worden (dit kan je zien doordat de bodem van de pan wat vettiger begint te worden) neem je de pan weer van het vuur.
Voeg dan één voor één de eieren toe en roer het deeg goed tot er een glad deeg mengsel in je pannetje zit. Mijn ervaring is dat je dit met enig geduld moet doen, het duurt even voor alles goed vermengd is (in de filmpjes die ik bekeek duurde het veel minder lang).
Leg op je rooster of bakplaat een stuk bakpapier en leg met behulp van een lepel bolletjes deeg op het papier. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte is, het deeg rijst nog in de oven. Bak de soesjes in 18-20 minuten gaar.
Banketbakkersroom
Meng met de mixer de meel, vanillesuiker, kristalsuiker en de eidooiers door elkaar. Zet ondertussen een pan met de melk op het vuur, als deze net kookt voeg je de melk in een laag tempo toe aan de mix van meel, suiker en ei.
Als je alles hebt gemengd doe je alles terug in de pan, zet de pan op een laag vuur en blijf goed roeren. Je zult merken dat het mengstel steeds wat dikker zal worden, je kan het op het vuur laten staan tot het dik genoeg is.
Mocht je mengsel onverhoopt wat dunner blijven als je eigenlijk zou willen kan je wat maïzena toevoegen om het wat dikker te krijgen.
De soezen of soesjes klaarmaken
Als de soezen en de room wat zijn afgekoeld kan je de soezen opensnijden en vullen met room. Als variatie kan je ook room combineren met bijvoorbeeld jam of slagroom.
Je kan nog een glazuurlaagje maken voor op soesjes van poedersuiker en water met eventueel een kleurtje of je koopt kant en klare glazuur.
Maar wat doe je met dat eiwit?
Schuim (meringue) maken natuurlijk! Op vier eidooiers doe je 250gr suiker, dus gezond is het niet… maar zo lekker!
Er zal vast een gezondere optie zijn, maar daar dacht ik gisteren niet eens over na ;). Als kind leerde we deze maken op school, nooit zal ik vergeten hoe ik dat moet doen 😉
Hoe dan?
Zet je oven op 90 graden, vervolgens kan je gaan mixen!
Je moet wel zorgen dat alles wat je gaat gebruiken voor het schuim vetvrij is, je kan het goed afwassen en afdrogen met een theedoek. Om het echt goed te doen kan je een citroen of citroensap gebruiken om het eventuele vet eraf te krijgen.
De eidooiers mix je eerst tot ze flink schuimen, daarna voeg je de suiker voorzichtig toe… net zo lang dat je “pluimpjes” kunt trekken en ze rechtop blijven staan.
Is dat gelukt? Leg een nieuw vel bakpapier op de bakplaat en maak met een lepel kleine torentjes ze kunnen vrij dicht bij elkaar het blijft compact. Vervolgens zet je ze in het midden van de oven gedurende twee uur. Daarna haal je ze eruit en laat je ze nog rustig een half uurtje staan om uit te harden.
Daarna? Lekker eten… veel suiker en vet maar wel glutenvrij en lactosevrij 😉
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een reactie