Vrij dag - ik tijd - mijn tijdSoms is het best lastig…. wat doe je wel en wat doe je niet? Waar stopt vrijwilligerswerk en waar is het eigenlijk gewoon werk? Wanneer is het “te gek”? Mensen in mij omgeving zeggen regelmatig dat ik gek ben, dat ik teveel doe! Maar is dat ook zo? Wanneer zeg je nee? En wanneer geef je aan dat zaken niet meer in verhouding staan tot wat er van je gevraagd wordt?

Het is en blijft lastig, nu is er het laatste jaar best wel wat veranderd, sommige van mijn ‘vrijwilligers’ activiteiten komen voort uit mijn passie voor schrijven en regelen van allerhande zaken. Ander (vrijwilligers)werk staat op een iets lager pitje of is in de tijd wat veranderd qua werkzaamheden.

Daarnaast is de uitdaging in mijn werk wat weg, hopelijk komt dat nog terug! Maar tot op heden zoek en vind ik dus de uitdaging en het ‘tevreden’ gevoel in de dingen die ik naast mijn baan doe.

Dit artikel gaat specifiek over vrijwilligers werk en waar de grens ligt… ik vind het een erg lastige vraag! De grenzen zijn aan het vervagen wat dat betreft als je het mij vraagt!

Werk

Mijn werk doen ik 24 uur per week, op zich prima en heb het naar mijn zin maar de uitdaging is er niet meer. Ergens hoop ik dat het op termijn gaat veranderen, ik heb leuke collega’s en op zich zit ik er goed op mijn plek. Al zal een gemiddelde zeggen… leuk? Dat werk? Wat ik dan doe? Ik ben administrateur op een financiële afdeling, ja het kan echt leuk zijn!

Mijn 24 uur verdeel ik over vier dagen, dat is goed te doen. Door het op deze manier te verdelen ben ik redelijk bij de kinderen. Niet onbelangrijk en ook wel nodig denk ik!

Vrijwilligerswerk

Speelgoedbank

Natuurlijk hebben we Speelgoedbank Wageningen waar ik eigenlijk meer tijd in zou willen stoppen als dat ik nu doe, maar dat is eventjes niet haalbaar. Ik vermoed dat het wel weer komt in de komende maanden, maar even alles stukje bij beetje afronden en klaarmaken. Voor juli moet de jaarrekening en de administratie klaar zijn voor 2016, door drukte heb ik het gewoon nog niet af kunnen maken!

Zwemvereniging

Ook ben ik actief bij de sportvereniging waar de meiden zwemmen, daar heb ik samen met iemand anders ‘coördinator’ van een groep jonge zwemmers en trainers. Op zich heel leuk en de tijd die ik besteed aan dit vrijwilligerswerk is voor 75% van de tijd onder de trainingen van onze meiden, dan ben ik er toch! Maar eerlijk is eerlijk, soms een vergadering, een flinke discussie voeren of nog even iets klaarmaken voor de vereniging valt daar wel buiten en kost toch extra tijd.

Dansschool

De meiden doen musical en breakdance, ook daar lever ik mijn bijdrage. Ik ben gek op schrijven, internet en social media en daar lever ik een bijdrage aan. De laatste tijd is dat best intensief (geweest) en dat heeft best wat meer van mijn tijd gekost als normaal. Verder probeer ik daar ook een bijdrage te leveren aan voorstellingen of optredens als mijn meiden toch ook mee gaan of meedoen.

Basisschool

Op school ben ik slechts nog ‘luizenmoeder’, dat is sinds dit jaar ook echt het enigste dat ik doe. Nou ja, vorig jaar heb ik ook nog wat kleding gemaakt voor een schoolmusical, maar verder niet meer. Na een aantal jaar oudercommissie en bibliotheek moeder.

Overige

Zo nu en dan doe ik wat hand en span diensten voor andere, een brief controleren of nakijken voor het bedrijfje van een bekende. Helpen met het ontwerpen van een visite kaartje, een artikel of stuk tekst voor de site van een bekende schrijven of nakijken of een flyer maken voor een vereniging of organisatie die ik een warm hart toedraag.

Meningen zijn verdeeld…

Er zijn mensen die mij met enige regelmaat met verbazing vragen of ik dat allemaal gratis doe. Om eerlijk te zijn is het inderdaad zo dat er in (ongeveer) 80% van de gevallen niets tegenover staat, voor alle eerder genoemde activiteiten. In de overige gevallen krijg ik, mijn gezin of onze stichting er iets voor terug in natura.

Het heet ook niet voor niets in de meeste gevallen vrijwilligerswerk denk ik dan… al moet ik bekennen, soms word ik er op geattendeerd dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Met eerlijkheid moet ik ook zeggen dat ik wel eens meer tijd in iets stop dan dat ik zou willen of de bedoeling is. Je gaat een (vrijwilligers)baantje oppakken omdat het een uurtje of vier per week is, uiteindelijk blijkt het wel een uur of zes te zijn.

Als er dan eens een vraag wordt gesteld dan besef ik me maar al te goed dat vrijwilligerswerk, werk en hobby grenzen doet vervagen.

En je blog?

Dit is iets wat ik vaak als laatste nog als vraag krijg, en je blog? Is dat ook vrijwillig?

In principe is Veusteveul een hobby, uit de hand gelopen … dat wel. Maar bloggen is mijn hobby, op dit moment haal ik mijn kosten eruit. Het is dus een hobby die geld kost maar ook iets oplevert waardoor ik quitte speel.

Er zijn wel samenwerkingen en nee, dat is geen liefdewerk oud papier! Daar staat wel wat tegenover, meer daarover kan je lezen in het artikel “Bloggerslife ~ samenwerkingen” daar leg ik uit hoe ik met samenwerkingen om ga en hoe ik daar in sta.

Doe jij aan vrijwilligerswerk? Zo ja wat? 
Wat vindt jij de grens van vrijwilligerswerk?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

  1. Wow, wat houd je veel ballen tegelijkertijd in de lucht. Wel knap – dat je zelf jaarrekeningen kunt opstellen! – en goed dat je zoveel energie steekt in vrijwilligerswerk. Ik weet zeker dat veel mensen je daarvoor dankbaar zijn.

    1. Jaarrekeningen van een stichting zijn niet zo ingewikkeld als van een bedrijf, dat scheelt een hoop 😉
      Vrijwilligerswerk is fijn om te doen, het geeft een goed gevoel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge