Keek op de weekHet einde van alle sporten en hobby’s zit er bijna op, maar wat volgend jaar? Al jaren staat als zwemmen op duidelijke nummer één, dit dreigt anders te worden. Behalve zwemmen is al dat dansen namelijk ook erg leuk! Als je dan wat meer dansstijlen kan oppakken en je toch ook nog kan blijven zwemmen, dat zou helemaal fijn zijn. Sport en bewegen vinden we belangrijk voor onze meiden, maar wat is de grens?

De meiden mogen, als het om sport en bewegen gaat doen wat ze willen. Het zorgt er wel voor dat we het afgelopen jaar vijf dagen per week kinderen van en naar het sporten hebben gebracht en ook met andere activiteiten verboden waren aan de vereniging. Of het gaat veranderen? Ik denk niet dat ik minder dan vijf dagen per week mamataxi zal zijn, eerder meer denk ik.

(wedstrijd)zwemmen

Sport en bewegen wat zal het gaan wordenAls je vaker op deze site komt dat weet je het ongetwijfeld, onze dochter doen aan wedstrijdzwemmen. De jongste ligt in de swimkick groep, een zwemtechniek school en de oudste ligt bij de minoren.

In de praktijk betekent dit dat ik op minimaal drie dagen van de week in het zwembad ben, is er iets extra of een wedstrijd dan zijn we er ook. Hiermee zijn we op dinsdagavond, woensdagmiddag en zaterdagochtend in ieder geval in het zwembad te vinden. Neem er een wedstrijd bij die regelmatig voorbij komen en de zaterdagmiddag/avond of zondagmiddag kunnen we er ook nog bijtellen.

De trainingstijden van beide meiden zullen ongewijzigd blijven naar verwachting, daar kunnen we dus rekening mee houden.

Dansen & musical

Sport en bewegenDan hebben we nog de musical les en breakdance bij de dansschool! Op donderdagmiddag gaat eerst de jongste vanaf mijn ouders (waar de meiden uit school zijn op donderdag) naar musical les en daarna gaat de oudste. Vervolgens is ook de vrijdagmiddag gereserveerd voor dansen, dit keer breakdance! Vanaf 15.00 uur is de jongste aan het dansen en om 17.00 uur de oudste.

Ook hier verwacht ik niet dan de tijden wijzigen, hooguit dat als de meiden weer een jaar ouder zijn straks dat ze gaan verschuiven naar een andere groep… maar verder niet!

Het nieuwe schooljaar en het nieuwe zwem- en dansseizoen!

De jongste en haar hobby’s

Op dit moment kunnen kinderen willekeurig lessen volgen die ze leuk lijken, onze jongste wilde graag ballet proberen. Echt totaal tegen mijn verwachting in, ik had deze niet zien aankomen. Van de oudste juist wel, maar daar hoorde ik eigenlijk niets meer van.

Vanmiddag gaat onze jongste naar een proefles ballet om te kijken of ze dat iets vindt, dan kan ze er de zomervakantie over denken. Stel dat ze dat wel graag wil doen wordt het ‘t komend anderhalf jaar een sport aangezien ze op dinsdagavond ook zwemt en dat nog wil blijven doen. Dit is wel het maximale… drie keer per week dansen en twee keer per week zwemmen, vaker gaan we niet wat ons betreft.

De oudste en haar hobby’s

Een soort ‘crisis’ gevoel overheerst wat betreft het sporten bij de oudste, we zitten wat klem als het gaat om de trainingstijden bij zwemmen. Eigenlijk zou ze wat vaker (willen) trainen in de groep waar ze op dit moment zwemt, maar vanwege de (voor haar) ongunstige tijden is twee keer echt het maximale. De ochtend trainingen en de avondtrainingen zijn voorlopig nog geen haalbare kaart, wie weet in de toekomst.

Als het op dansen aankomt is ze ook helemaal blij met elk uurtje dat ze kan en mag dansen, een extra training? Een workshop? Altijd leuk… een extra uurtje dansen lijkt haar ook wel wat, maar wat dan? Eerder had ze het over (klassiek)ballet of jazz maar nu heeft ze geproefd aan een een andere soort dansstijl en ook dat vindt ze superleuk! Het is even afwachten welke dansen er wel of niet in het rooster opgenomen worden en dan maar eens kijken wat er qua danslessen binnen de haalbare tijden zitten.

Jullie zijn gek!!

Hoe vaak we dat niet horen… jullie zijn niet wijs! Eén sport is toch genoeg? Waarom doen jullie dit?

Goede vraag, de meiden begonnen met leszwemmen en wilde blijven zwemmen dus werd het swimkick. Drie jaar geleden kregen wij van een psycholoog het advies om onze oudste op toneel of musical te doen. Theater of musical zou goed zijn voor haar ontwikkeling en dat klopte! Ze heeft er tot op heden veel plezier in gehad en heeft er echt haar voordeel mee gedaan.

De jongste wilde ook beginnen met musical, niet veel later kwam er interesse voor andere dansstijlen. Beide dames besloten dat ze bij breakdance wilde kijken en daar zijn ze blijven plakken!

Zelf heb ik ook jaren veel en fanatiek gesport, dat stopte niet bij twee keer in de week. We willen de meiden die ruimte ook geven, voor zover mogelijk. Ze moeten zelf ontdekken wat ze willen en kunnen, zelf de keuze maken wat het zal gaan worden en op wat voor een niveau je dat kan en wil gaan doen. Of ze nu ergens zo goed mogelijk in willen worden of het gewoon leuk en fijn willen hebben? Ze doen hun best maar, die keuzes moeten ze zelf maken.

Wij willen de meiden niet een grens of een keuze opleggen, ze moeten zelf de keuze maken. En eerlijk is eerlijk… eigenlijk gaan ze zelden met tegenzin naar de dansschool of het zwembad. Een enkele keer op zaterdagochtend is het wat lastig omdat ze dan moe zijn van de week die ze al hebben gehad. Uiteindelijk moeten zij zelf de keuze maken wat ze graag willen en ervaren hun grens is en wat ze kunnen.

Wellicht heeft mijn eigen verleden hier een rol in…

Zelf heb ik ook behoorlijk gevarieerd gesport, ik heb zelf aan jazzballet, korfbal, paardrijden (eigen paarden), sportschool en (stijl)dansen gedaan. Ik sportte echt meerdere dagen per week, op een gegeven moment gewoon zo goed als dagelijks. Het sporten stopte bij mij pas toen ik zwanger raakte van de oudste, jammer maar helaas is het nooit meer gelukt om het goed op te pakken.

Ik denk dat mijn eigen verleden ervoor heeft gezorgd dat we de kinderen hun eigen keuzes willen laten maken en laten ervaren hoe het is om bepaalde dingen te doen. Ik heb gedaan wat ik graag wilde in en heb zelf, al dan niet met enige invloed mijn keuzes gemaakt en veel dingen gedaan.

Hanteer jij grenzen voor de kinderen als het om sport en bewegen gaat?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

  1. Ja, hier in het dorp kunnen ze dansen, gymen, tennissen of voetballen. Ik heb echte voetballers. De oudste gaat haar 4e jaar in. Traint nu 2x per week en 1x wedstrijd. Jongste van bijna 7 gaat 2e jaar in, en traint 1x per week en 1 wedstrijd. Ik vind dit meer dan voldoende naast school en zwemles van de jongste. Die is ivm oorproblemen later begonnen. Verder spelen ze veel buiten, skeeleren ze graag dus sport genoeg. Ik heb geen rijbewijs dus we moeten het doen met wat in het dorp is en ik merk dat in combi school mijn kinderen soms erg moe zijn dus nog een club redden ze niet.

    1. Prima toch! Het lijkt erop dat het voor hen voldoende is zo, dan lijkt me dat goed genoeg!
      Daarnaast is geen auto wel lastig als ze wat meer sporten zouden doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge