Sinds groep vier worden de tafels al aangeleerd… ik was ze wat verleerd, maar dat is al lang weer verleden tijd. De tafels kan ik inmiddels weer met gemak opdreunen. Helaas ligt het voor onze dochter anders, voor haar is het één groot frustratiepunt. Tafels automatiseren en tactieken aanleren blijft lastig. Het lukt gewoon niet, het is bijna ‘onmenselijk’ hoe gefrustreerd en teleurgesteld zij telkens weer is.
De vele uren oefenen die haar uiteindelijk ‘niets’ opleveren, althans zo voelt het voor haar. Afgelopen tijd maar ook de komende week worden er weer tafeltoetsen afgenomen. Maar die tafels opzeggen op volgorde is al een ding… laat staan de rest!
Frustatie – tafels automatiseren
Onze dochterhaar IQ is prima, daar ligt het niet aan. Maar er zijn wel andere ‘issues’ die ervoor zorgen dat er onder andere moeite is met het automatiseren en opslaan van tafels en laat je die tafels nu net vaak nodig hebben! Die komen werkelijk overal terug.
Het auditief geheugen van onze dochter is niet best, dat levert erg veel frustratie en onmacht op. Ze wil het zo graag en wat ze ook doet en hoe goed ze ook haar best doet het gaat gewoon niet! Neem vorige week als voorbeeld, elke dag oefenen… echt elke dag. Geen tien minuutjes even die twee tafels doornemen, nee een half uur minimaal! Maar zelfs dat blijkt onvoldoende, tot het afgelopen donderdagavond weer eens flink mis ging.
Een ontroostbare dochter die het zelfvertrouwen weer helemaal kwijt was, ben zelfs ver naar bedtijd nog met haar aan het oefenen geweest. Niet dat het direct zinvol was voor het onthouden, maar ik heb haar geprobeerd een succes ervaring te geven zodat ze rustig zou gaan slapen. Daarnaast met haar afgesproken dat we die vrijdagochtend samen naar de juf zouden gaan.
Dé dag – tafeltoets!
Eenmaal op school gingen we naar de juf, zelf heeft ze verteld wat er aan de hand was. De juf pakte het mooi op en heeft aangegeven dat ze zich niet druk hoeft te maken. Dat we met elkaar weten dat het niet lukt, hoe hard ze ook oefenend en dat er meer kindjes zijn die daar last van hebben.
En toch ging ons meisje in tranen, mijn moederhart breekt dan echt… ze doet zo haar best! Uit school heb ik haar er niet meer om gevraagd maar wel de juf even gevraagd hoe het met haar is gegaan in de klas. Het was best goed gegaan, gelukkig! Haar zo achterlaten is echt wel een dingetje wat mij betreft, niet fijn!
Tafels automatiseren en meer…
Het lastige van de tafels niet uit je hoofd kennen is dat je er keer op keer tegenaan loopt, nu moet ze volgende week de tafel van 8 en 9 doen. We zijn sinds het weekend al weer aan het oefenen, wat niet lekker lukt helaas… maar we gaan morgen ‘gewoon’ weer door!
Naast het leren van de tafels heb je ze ook vaak nodig, neem deelsommen maar ook lengtematen omrekenen. Telkens komen die dingen weer terug en is het handig als de tafels in je hoofd zitten.
Afgelopen zaterdag hebben we huiswerk gemaakt, onze dochter met ik dan echt stap voor stap uitleggen en laten zien hoe ze het kan doen. Uitschrijven, voordoen, tekening/uitleg maken of ik zoek een leuk en educatief filmpje op waar het wordt uitgelegd.
Creatief oplossen
We merken thuis dat ze prima snapt hoe het werkt, maar ze opdreunen of zingen kan ze niet. Een aantal sommen van de tafels kent ze en van daar uit rekent ze de volgende uit. Ze halveert dan want 6 x 6 = 36 dus 3 x 6 is dan de helft dus 18. Of zes erbij want dan heeft ze het antwoord van 7 x 6.
Dit is een klein stukje van haar creatieve oplossing, maar deze ‘tactiek’ kost tijd en dat heeft ze niet altijd. We hopen dan ook dat ze ondanks dat we er al sinds groep vier mee bezig zijn het wat makkelijker zal gaan op termijn. Uiteindelijk zal het oefenen op 1001 verschillende manieren toch een resultaat moeten geven? Al is het maar een beetje!
Hoe oefenen we?
Een houten tafeldoos of hoe het ook mag heten… een plankje met alle tafelsommen waarbij op de achterkant van het blokje het antwoord staat. We oefenen ze op een rijtje zoals ze er standaard in zitten, maar we gooien ook wel alles eruit en verdelen de blokjes van de tafels die binnenkort getoetst worden door elkaar erin.
We schrijven sommetjes op door elkaar en zij schrijft de antwoorden op en we hebben een poosje achter de computer een tafelspelletje gedaan (maar was niet zo effectief op de één of andere manier). Ook hebben kaartjes waar de som op staat en ze dan het antwoord met een stift op kan schrijven en natuurlijk ook gewoon het opdreunen, zingen met bewegen en dansen erbij.
Mocht jij nog een goed idee of een tip hebben hoor ik het graag!
Had of heb jij ook zo’n moeite met automatiseren van tafels? Of wellicht één van de kinderen?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Ach wat sneu. En heel herkenbaar. Ik kreeg de tafels er als kind ook niet in. In groep 5 gingen we voor een tafeldiploma nou dat heb ik dus nooit gehaald( alle tafels van 1-10 binnen een minuut opzeggen) Heb ook geen tips voor je. Zelf was ik ook creatief met het verzinnen van oplossingen en dat kostte heel veel tijd. Ik heb mij er maar bij neergelegd dat ik het nooit goed ga leren want zelfs nu nog moet ik nadenken als ik snel wat moet uitrekenen. Rekenen is voor mij altijd een zwak punt gebleven. Ik heb weer andere talenten 😉
Dat tafeldiploma gaat ons meisje ook niet redden inderdaad!
Ik hoop dat ze het er gewoon mee redt, wat jij inziet… dat er andere talenten zijn is mooi!
Hoop dat onze dochter dat ook zo gaat zien.
Zou Japans vermenigvuldigen een idee kunnen zijn? Dan leert ze ze niet uit haar hoofd, maar het helpt wel om grotere vermenigvuldigingen sneller uit te rekenen.
Ook de “8×9” ed kunnen op die manier, maar dat is niet direct sneller als 8×10 – 8.
https://www.omegajunior.net/wiskunde/?id=vermenigvuldigen-werkt-zo
Ik denk dat veel herhaling er op den duur wel voor zorgt dat ze toch blijven hangen. Immers ze weet er er al wel een aantal. Alleen zo jammer dat stampen geen direct zichtbaar resultaat biedt.
En zo jammer dat voor het tafeldiploma de tafels opgedreund moeten kunnen worden. Ik snap waarom dit zo is, maar zo jammer voor de kinderen die dit niet kunnen.
Rianne, dit kende ik nog niet! We gaan dat een keer proberen! Wie weer is dat een idee om het visueel te maken!
Dank je wel!