Tea Topic - wanneer vind je iemand oudEen Tea Topic aan het einde van de dag, waarom nu pas? ‘Gewoon’ omdat ik nog even geen zin en tijd heb gehad om iets te schrijven. Gelukkig heb ik al wel voor een paar weken de vragen uitgezocht, dus een klein beetje voorwerk was er wel gedaan! Maar nu de vraag, ben ik oud? Is mijn moeder oud, mijn opa of misschien mijn oma? Wanneer is iemand oud?

De Tea Topic vraag luidt: “Wanneer vind je iemand oud?”

Best een ‘ding’ waarbij ik denk dat het ook echt afhankelijk is van wie je het vraagt wat je als antwoord krijgt. Stel je vraagt het aan een tiener zal het antwoord heel anders liggen als wanneer je het aan een veertiger vraagt. Maar wat vind ik nu eigenlijk oud? En wanneer is iemand dan oud?

Tea Topic: Wanneer vind je iemand oud?

Wat is oud?

Oud is een betrekkelijk begrip, maar als je 70+ bent vindt ik iemand doorgaans wel oud. Ik moet wel bekennen dat ik wel eens mensen ontmoet die nog flink vitaal en ‘jong’ zijn op die leeftijd, ik heb daar wel bewondering voor.

Voor mijn gevoel is het ook wel zo dat mensen minder snel ‘oud’ zijn, of dat heeft misschien ook wel te maken met mijn eigen leeftijd. In de ogen van mijn kinderen zijn opa en oma misschien wel oud, terwijl ik dat nog wel mee vind vallen.

Leeftijd en het begrip oud

Als ik terug kijk op hoe ik er over dacht en denk, weet ik eigenlijk wel zeker dat het er erg aan ligt wanneer je iemand deze vraag stelt. Stel je deze vraag aan een kind van vijf zal hij of zij ongetwijfeld opa en oma zeggen.

Als tiener vond ik mijn ouders volgens mij nog wel meevallen, net als de ouders van mijn moeder. Oma van vaders kant vond ik wel oud, zij was ook ouder maar ook meer een ‘oude oma’ figuur.

Toen ik de half twintig gepasseerd was merkte ik dat ik mijn opa en oma’s ouder begon te vinden, waarbij één van de oma’s echt oud. Dat kwam denk ik mede omdat ze eerst in een aanleunwoning verbleef en later al snel naar een verpleeghuis ging.

Nu ben ik half dertig en vindt ik mijn opa (’34 en oma (’38) wel ouder worden. Mijn opa en oma ondernemen nog genoeg dingen en mijn opa is zo nu en dan nog serieus aan het werk. Ja, ik vindt ze nu oud, maar ze zijn wel actief!

Relatief jong en toch oud!

Ook dit ken ik! Onlangs ontmoette ik iemand waarvan ik dacht dat die al zo’n 60+ zou zijn, deze persoon was voor mij ‘oud’. Deze persoon bleek nog geen vijftig te zijn, oeps!

Toen ik bij mijzelf na ging waarom ik deze persoon nu zo oud schatte besefte ik me dat deze persoon moeilijk liep, echt als een oude persoon, erg krom. Veel rimpels en een grote, erg ouderwetse bril met dito kleding. Het algehele plaatje schepte bij mij dus verwarring kennelijk.

Uiterlijk doet er dus ook echt iets toe bij mijn inschatting naar leeftijd. Het is een combinatie van de persoon, kleding, kapsel en manier van voortbewegen.

Wanneer vind jij iemand oud?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge