Tien jaar geledenTien jaar geleden bracht ik een bezoekje aan de gynaecoloog. Ik kwam er wat vaker omdat de zwangerschap niet geheel soepel liep en onze dochter wat achterliep in de groei. Ik kwam teveel aan door vocht, bloeddruk werd wat hoger en fijn voelde ik me niet, maar ik mocht weer naar huis al werd ik twee dagen later tijdelijk opgenomen. Tien jaar geleden alweer dat in aan het einde van mijn eerste zwangerschap liep!

Onze dochter werd uiteindelijk twee weken later geboren, na heel wat opnames, pogingen tot inleiden, medicijnen en andere ellende.  Tien jaar geleden al weer… zij maakte mij mama, nu hebben we binnenkort een tiener in huis!

In 2007 schreef ik ook op een blog, de blogjes van toen heb ik nog en het leek me leuk blogjes van toen te delen! Het is immers best een mijlpaal… bijna tien jaar geleden werd ik mama!

———

10 maart 2007 ~ dagboek van toen

Om 10.30 uur kwam moeders me ophalen om te vertrekken richting ziekenhuis, we waren netjes op tijd in het ziekenhuis.

Meet en weegrondje 

Hup op de weegschaal… *schrik* vier kilo erbij in twee weken!!!! De assistente besloot om toch even de weegschaal na te kijken. Hij bleek niet goed te staan, na het goed zetten was het alsnog bijna drie kilo. Tja en dat is wel wat veel, vooral als je bedenkt dat ik op een dieet zit! Toen bloeddruk, die was een stuk omhoog gegaan.

De bloeddruk was inmiddels 140/95, niet extreem maar in combinatie met het aangekomen gewicht wel. De assistent gaf al aan dat ik waarschijnlijk verder getest zou moeten worden, maar eerst even naar de gynaecoloog.

Door naar de gynaecoloog

Alles besproken, ze vroeg vooral veel. Of ik bepaalde klachten heb of heb gehad, sommige dingen moest ik wel met ja beantwoorden. Om eerlijk te zijn dacht ik dat het ook wel bij de laatste weekjes van een zwangerschap hoorde! Onder andere hoofdpijn, ‘sterretjes of vliegjes’ zien, vocht vasthouden en nog wat van die dingen. Maar ik had dus moeten bellen als ik daar last van had, ik vind het lastig om te bepalen wat de grens is en zal het ook moeilijk blijven vinden vrees ik!

Nou goed onze muis was ‘maar’ een pond gegroeid in vier weken.. dat is relatief weinig, niet zorgwekkend.. maar wel aan de weinige kant als je, je beseft dat een kindje in deze tijd ongeveer 200-250 gram per week zou moeten groeien!
En dan in verhouding met mijn gewicht, in totaal bijna vier kilo in vier weken is het niet goed.

Ik was vrij optimistisch en zei tegen de gyn “nou da’s dan toch netjes voor een diabeet? Dat het kindje vrij klein blijft? Meestal is het anders”. Ze gaf aan dat het inderdaad klopt, maar dat het goed in de gaten gehouden moet worden. 

Stel dat de waardes verhoogd zijn in bloed en urine werkt je lichaam namelijk twee kanten op. De zwangerschapsdiabetes zorgt doorgaans voor een groter kindje, maar een eventuele vergiftiging zou het kindje juist weer kleiner houden.

Vervolg afspraken

Na het bezoek aan de gynaecoloog weer terug naar de assistent. Een afspraak gemaakt voor volgende week donderdag, onder voorbehoud. Als de waardes echt extreem hoog zouden zijn zou ik opgenomen moeten worden. Als ze verhoogd zijn maar acceptabel zijn moet ik maandag op controle komen en anders pas volgende week donderdag.

De uitslagen van de de urine en het bloed waren minder goed geworden. De eiwitten en de waardes in het bloed waren verhoogd, maar nog onder de grens voor het opnemen. Gelukkig, dat betekend dat ik thuis kan blijven.

Maandag om 10.00 uur weer naar het lab voor bloed en urine onderzoek. Vervolgens mag ik om 10.30 uur naar de gynaecoloog om te kijken hoe het gaat met mij en de kleine dame. Toch weer spannend, maar ik ben blij dat ik gewoon thuis kan en mag blijven voorlopig. Het ziekenhuis zie ik echt niet zitten, ik zal er al moeten bevallen en vervolgens blijven tot de kleine minimaal 24 uur stabiel is en dat vind ik meer dan genoeg eigenlijk.

———

De komende dagen zal ik wat blogjes van toen, 2007 online zetten! Na tien jaar toch de moeite waard om even terug te kijken, ondanks dat het (vooral achteraf gezien) best een lastige tijd is geweest.

Voor de lezers met kinderen, wanneer werd jij voor het eerst vader of moeder?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge