Vorig weekend was het weer zo ver, hapjesavond in huize Eising. Niets leukers dan met elkaar The Voice kids terug kijken, een spelletje doen en daarna natuurlijk de grote finale van Wie is de mol. Mijn mol was Niels, het is maar dat jullie het weten. En nu hopen dat jullie me niet keihard uitlachen omdat het toch Merel de mol was en ik er dus flink naast zat. Vaak beginnen we al vroeg in de avond met hapjesavond. We slaan dan het avond eten over en zetten allemaal lekkere dingen op tafel zoals groente loempiaatjes, kibbeling, groente, mini hapjes en natuurlijk een stokbrood met salades.
Nu kan je natuurlijk de salades uit de supermarkt kopen, maar zelf gemaakte salade op basis van kwark is veel gezonder en nog super lekker ook. Ik deel graag drie heerlijke verantwoorde salades met jullie. En wat je overhoudt, kun je morgen nog heerlijk op een boterhammetje smeren zonder je schuldig te hoeven voelen (voor zover je daar al last van zou hebben).
Kipkerriesalade met appel
Benodigdheden:
- kleine kipfilet (100 gram)
- olijfolie
- 1 lente-ui
- 3 eetlepels kwark
- halve appel(klein appeltje)
- 1 dessertlepel citroensap
- 2 dessertlepels kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma
- snufje gember
- snufje chilipoeder
- flinke draai van de pepermolen
Hup aan de slag
Bak de kipfilet in de olijfolie tot hij gaar is, maar niet hard gebakken. Laat de kip afkoelen. Snij ondertussen de lente-ui en de halve appel. Wanneer de kip afgekoeld is snij hem in hele kleine blokjes. Doe ze in een schaaltje samen met de lente-ui en appel.
Voeg ongeveer drie eetlepels kwark toe. Dan voeg je alle kruiden toe en roer het goed door het kip-kwark mengsel. Nog een lepel citroensap erdoor en klaar is je eerste frisse kip kerrie salade.
Visje visje in het water
Ik kwam eigenlijk op inspiratie voor deze blog toen de neuroloog belde met de uitslag van het bloedonderzoek. Mijn vitamine d waarde was veel te laag en dus werden ampullen voorgeschreven.
Toen ik op internet op onderzoek uitging in welke voedingsmiddelen vitamine d zat, kwam ik uit bij vis. En toen bedacht ik om eens een lekkere makreel salade te maken. Dus zijn we vanmiddag naar de visboer geweest en heb ik een halve makreel gekocht. Ik beken wel, ik laat hem daar altijd schoonmaken, want als die kleine kraaloogjes mij aankijken maak ik me het liefst weer uit de voeten.
Voor deze salade heb je maar vijf ingrediënten nodig en ook deze is weer op basis van kwark en dus mega gezond.
Benodigdheden:
- halve markreel
- 2 eetlepels kwark
- 1 lente -ui
- kwart ui
- flinke draai aan de pepermolen
Hup aan de slag
Maak de makreel schoon of neem net als deze luie huisvrouw een schoongemaakte makreel. Pluis de makreel uit elkaar en snij de uitjes fijn. Voeg die samen met de lente-ui en de kwart van een gewone ui (rood uitje is ook heerlijk) en meng alles goed door elkaar. Maak op smaak met peper en je vitamine d bommetje staat klaar.
Een ei hoort erbij
Eiersalade is ook zo’n salade die niet mag ontbreken op een hapjesavond. Als je hem zelf maakt is hij een stuk gezonder dan die bakjes uit de supermarkt en ook veel smaakvoller. Eiersalade maak ik vaak op verschillende manieren. Is maar net welke kruiden ik als eerst te pakken heb. Vandaag is het deze geworden.
Benodigdheden:
- 4 hardgekookte eieren
- kwart uitje
- klein lente-uitje
- 2 theelepels kerrie
- 1 theelepel paparika poeder
- snufje peper
- 2 eetlepels kwark
Zoals je ziet kun je veel van de ingrediënten voor meerdere salades gebruiken. Ik vind het in het kader van voedselverspilling zonder als je veel weg moet gooien. Vandaar vaak de basis van kwark en (lente) ui.
Hup aan de slag
Kook de eieren hard. Ik denk maar altijd zo, bij 10 minuten zijn ze altijd hard 🙂 waar ik best kan koken zijn eieren toch best een ding. Onze Sophie wil graag zachte eitjes en onze Ruben graag harde. Geregeld heeft Ruben een snot ei en is die van Sophie zo hard dat je er iemand mee een gat in het hoofd kan gooien;-) Ondertussen heb ik vast de uitjes heel fijn gesneden.
Pel de eieren af en prak ze fijn met een vork. Voeg de kwark en de uitjes toe en maak het op smaak met de kruiden. Zoals je kan lezen gebruik ik in geen enkele salade zout. Geregeld als er mensen komen eten vragen ze om de zoutpot. Schroom ook niet om naar eigen smaak zout toe te voegen. Ik kan me voorstellen als je altijd zout gebruikt dat je het misschien mist. Maar probeer het eerst eens zonder. Je zou nog wel eens aangenaam verrast kunnen zijn. Veel maak en smul plezier.
Ik ben benieuwd wat jullie favoriete (lunch) salade is?
Hoi! Ik ben Maureen, ik woon samen met mijn man en onze tweeling en zoals je weet… alle wijzen komen uit het oosten ;)! Ik ben dol op lezen, schrijven, bakken, koken, winkelen, zwemmen en dan het liefst met nagellak op (dan voel ik me net een zeemeermin).
Een leuk weetje, ik heb een grote voorliefde voor vintage jurkjes met petticoat. Voor ik ziek werd 2,5 jaar geleden werkte ik vol overgave en passie als pedagogisch en beleidsmedewerkster in de kinderopvang. We zijn dan hier thuis ook graag creatief bezig en knutselen er gezellig op los.
Geef een antwoord