Ik moet er gewoon over schrijven, het gaat over Tri! Tri is geboren in Arnhem en groeit op in Wageningen, een tiener die na het doorlopen van de basisschool nu op het Pantarijn, een middelbare school in Wageningen zit. Een jongen die geboren is in Nederland, net als mijn meiden met het enigste verschil dat hij moet vertrekken…
Stiekem ben ik trots dat onze burgervader Geert van Rumund, de gemeenteraad, school en inwoners van Wageningen zich inzetten om Tri hier te houden. Ik hoop dat het helpt, wat moet deze jongen in een land waarvan hij de cultuur niet kent en de taal niet 100% beheerst?
Tri is Nederlander, hij is Wageninger!
Deze inmiddels bekende Wageningen, Tri Pham hoort hier! Hij hoort in Wageningen, tussen zijn vrienden in de wijk waar hij woont en de klasgenoten van het Pantarijn waar hij zijn schooltijd doorbrengt.
En toch heeft deze jongen geen Nederlands paspoort, heeft geen verblijfsvergunning. Zijn ouders zijn gevlucht uit Vietnam, dat doe je niet zomaar! Je laat geen heel leven met vrienden, familie en een opgebouwd bestaan achter… tenminste niet zomaar.
Tri is hier in Nederland geboren net als mijn meiden en op papier heeft hij hier geen rechten. De basisschool heeft zich sterk gemaakt en zo is hij doorgestroomd naar het middelbaar onderwijs hier in Wageningen. Hij beheerst het Nederlands beter als de taal van zijn ouders, zijn thuis is hier in Nederland!
Over Tri…
Tri wordt 13 jaar geleden geboren in Arnhem, hij groeit op in Wageningen.
Asielaanvraag afgewezen
De familie Pham krijgt in 2008 te horen dat hun asielaanvraag is afgewezen, Tri is dan drie jaar oud. Volgens de autoriteiten is Vietnam op dat moment een veilig land, ze moeten dus terug naar het land van herkomst. De Vietnamese ambassade werkt niet mee aan hun terugkeer, ze blijven daarom in Nederland wonen.
Kinderpardon
Het kinderpardon komt in beeld in 2012, het is een regeling waardoor kinderen die in Nederland zijn geworteld in Nederland kunnen blijven. Onder druk van de Tweede Kamer is deze regeling is in het leven geroepen voor schrijnende gevallen. Omdat de procedures erg lang duren zijn er kinderen die in Nederland zijn geboren, ingeburgerd zijn en meedraaien in ‘onze’ maatschappij.
Uitzetting
Er blijft hoop dat Tri in aanmerking komt voor het kinderpardon, helaas krijgt hij in 2014 te horen dat hij niet in aanmerking komt. Er volgen brieven en bezwaarschriften aan de staatssecretaris, tevergeefs!
Afgelopen donderdag, 31 maart brengt Geert van Rumund de familie Pham op de hoogte van het slechte nieuws dat ze worden uitgezet.
Onze burgervader is verbijsterd over dit besluit, Van Rumund noemt het besluit vrijdagmorgen ‘een harteloze wijze om met kinderrechten om te gaan.’
Willekeur door de staatssecretaris?
In het AD werd in maart een artikel gepubliceerd waar in staat dat het verstrekken van verblijfsvergunningen om onduidelijk redenen wel of niet worden toegekend. Een stukje uit het artikel:
“De Kinderombudsman sprak al eerder van de ‘schijn van willekeur’ bij het toepassen van de zogenoemde discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris. Defence for Children stelt nu dat die mogelijkheid tot het verlenen van gratie ‘onrechtvaardig’ werkt. ,,Wij zien hier vrijwel identieke gevallen voorbij komen en dan krijgt de één wel een vergunning en de ander niet,” zegt een woordvoerster van de organisatie die kinderen bijstaat in hun strijd een pardon te krijgen. Het waarom van die beslissing blijft doorgaans onduidelijk.”
Links Shenjun en rechts Tri, Beiden vielen buiten het kinderpardon dat hun een verblijfsvergunning had kunnen bieden. De situatie van deze jongens is nagenoeg identiek en toch is er onderscheid gemaakt.
Acties tegen de uitzetting
Er zijn meerdere acties opgestart tegen de uitzetting, zo is er al langere tijd een Facebook community, wordt er op twitter de hashtag #trimoetblijven gebruikt, is er onlangs een online petitie gestart en zijn Tri, zijn familie en onze burgevader in diverse media te zijn.
Vrijdag 8 april om 15.00 uur is er een ‘Flashmob’ op de Markt in Wageningen, zoveel mogelijk mensen met Tri op de foto.
Ook zijn er in het verleden meerdere artikelen verschenen in tijdschriften en kranten, tot op dit moment heeft het nog niet opgeleverd dat Tri mag blijven.
Vorig jaar september schreef ik er ook al eens over... ik vind het zo’n ongelooflijk verhaal! Hoe kan het nu dat een jongen die zich Nederlander voelt, hier is geboren, vloeiend Nederlands spreekt en onze cultuur kent moet vertrekken? Nederland is zijn land.
Wat vindt jij? Kan en mag een kind dat hier is geboren, geworteld is, zich prima gedraagt, het goed doet op school en dus thuis is in Nederland nog worden uitgezet?
Delen mag… graag zelfs! De petitie tekenen is lief!
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een antwoord