Leren zwemmen, zwemdiploma's en turbozwemlessenGisteren was het volop in het nieuws, de zwembond maakt zich zorgen over de populariteit van de zogenaamde turbozwemlessen. Tijdens deze zwemlessen worden kinderen in een (te) korte tijd klaargemaakt om hun zwemdiploma te halen. De KNZB geeft aan dat er veel langer nodig is om veilig te leren zwemmen, zwemvaardigheid moet inslijten en de conditie, het uithoudingsvermogen moet langzaam worden opgebouwd. En toch kiezen veel ouders voor deze ‘snelle’ vorm van diploma zwemmen…

Waarom een turbocursus?

Als reden van het volgen van deze korte cursussen is dat kinderen nog even snel voor dat ze op vakantie gaan leren zwemmen. Daarnaast zijn er veel ouders die het niet zien zitten om gedurende lange tijd elke week naar het zwembad te gaan voor zwemles.

Zwemmen leer je niet ‘even’

Zwemmen moet je leren en het moet inslijten, dat doe je niet met een turbocursus. Daar kan volgens de zwembond niet een aan aantal weken tijd, het is geen trucje. Daarnaast is het van belang dat kinderen blijven zwemmen, dat ze uithoudingsvermogen opbouwen,  dat ze meters en uren maken om echt goed te leren zwemmen.

Daarnaast vind de zwembond dat kinderen pas echt ‘zwemveilig’ zijn als ze ook hun C-diploma hebben gehaald, na het A-diploma kan een kind zich nog niet voldoende redden in het water. Dit overigens niet altijd de mening van ouders, zij denken dat als kinderen het A-diploma hebben het al goed is.

Je kan niet voorzichtig genoeg zijn!

Persoonlijk snap ik niet zo goed waarom ouders deze keuze maken. Indirect kies je in mijn ogen voor een ‘onveilige’ situatie. Je kindje ‘even snel’ zijn of haar zwemdiploma laten halen en dan lekker op vakantie gaan of lekker gaan zwemmen in de buurt, je kijkt even op je telefoon of lees een artikel in een tijdschrift en weg is je kind.

Onderwater… zomaar? Je kindje heeft toch zijn of haar diploma gehaald? Ja! Maar geen uithoudingsvermogen of voldoende training gehad om het vol te houden en het zwemmen voldoende te beheersen.

Als je de laatste tijd alle berichten hoort over kinderen die zijn overleden als gevolg van verdrinking, dan krab ik mezelf wel eens achter mijn oren. En denk ik bij mezelf, zouden deze kinderen hebben kunnen zwemmen? Zo ja, hoe hebben ze leren zwemmen en welke diploma’s hebben ze?

Mijn idee en ervaring…

Zelf heb ik een hekel aan zwemmen en mijn ouders hebben de moed opgegeven toen ik klein was, ik heb mijn A en B-diploma en ja ik kan zwemmen. Maar goed? Nee! Zeker niet.

Leren zwemmen, zwemdiploma's en turbozwemlessen Sport en bewegen wat zal het gaan wordenOnze kinderen moesten dus minimaal A, B en hun C-diploma halen, op een goede manier. Dus niet ‘even snel’ maar gewoon hup op de gewone manier bij een zwemvereniging. Onze kinderen gingen twee keer per week naar zwemles, de oudste haalde in een dik jaar al haar zwemdiploma’s en de jongste deed er ruim twee jaar over.

En nu zitten we nog in het zwembad, waarom? De meiden vonden het (gelukkig) zo leuk dat ze ook nog zijn gaan ‘swimkicken‘ en de oudste nu bij het wedstrijdzwemmen. Ze maken hun uurtjes wel en denk dat ze het zwemmen niet snel meer zullen verleren na, nu inmiddels minimaal drie jaar in het zwembad te hebben gelegen.

Wij zijn blij dat onze meiden alle drie de zwemdiploma’s hebben behaald en gedegen hebben leren zwemmen. Dat ze door zijn gegaan geeft ons alleen maar een beter gevoel. We kunnen ze gewoon laten zwemmen, want ze kunnen zwemmen!

Wat vindt jij van de turbozwermlessen? Verstandig of niet? 

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

1 comment

  1. Onze oudste wordt in het najaar vier en na een snelle orientiatieronde op het internet besloot ik nog even te wachten met zwemles. Die turbocursussen kwam ik wel tegen en het leek me toen al veel te zwaar voor een vijfjarige, twee weken kerstvakantie 3 uur per dag zwemmen ofzo, poeh hee, dat zou ik ook niet eens volhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge