Als je in loondienst bent ontvang je in de meeste gevallen vakantiegeld, dit is meestal zo’n 8% van het brutoloon. Mensen met een uitkering ontvangen ook vakantiegeld, dit is vaak een vastgesteld bedrag. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met vakantie geld? Vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid en mijn vraag waarom ik ‘zoveel’ belasting betaal over mijn vakantiegeld heb ik er even wat tijd ingestoken! Ik heb eens wat informatie opgezocht, gelezen en navraag gedaan bij wat mensen met wat meer verstand van dergelijke zaken en uitbetalingen.
De uitbetaling van het vakantiegeld
In de meeste gevallen bouw je van 1 juni tot en met 1 juni van het volgende jaar het vakantiegeld op. De uitbetaling vindt dan meestal plaats in mei, al heb ik begrepen dat er ook een aantal bedrijven zijn die in juni uitbetalen.
Ook hoorde ik van bekende dat zij geen jaarlijkse betaling ontvangen, maar dat het geld is opgenomen in hun maandelijks loon. Deze manier van uitbetalen is dan ook opgenomen in je arbeidscontract.
Als je vakantiewerk doet of een bijbaan hebt is dit soms ook van toepassing, dan kan vakantiegeld maandelijks worden uitbetaald.
Uitkering, uitzendkracht of nul-urencontract?
Ben je uitzendkracht, heb je een nul-urencontract of ontvang je een uitkering? Ook dan ontvang je vakantiegeld, net als bij mensen in loondienst wordt dit in de meeste gevallen in mei of juni uitbetaald of je ontvangt het maandelijks.
Wat ontvang je aan vakantiegeld?
In de wet is opgenomen dat iedereen in loondienst recht op minimumvakantiebijslag, dit is minimaal 8% van het bruto jaarloon. Werkgevers kunnen en mogen ervoor kiezen om een hoger percentage uit te betalen. Wanneer er een cao van toepassing is en daar een afwijkend percentage is vastgesteld zal de werkgever die uitbetalen.
Het is mogelijk dat je als werknemer minder ontvangt als 8% van je salaris. Dit kan als het door de werkgever en werknemer overeengekomen loon meer dan het drievoud van het minimumloon bedraagt, mag bij de arbeidsovereenkomst bepaald worden dat over dit bovenliggende deel van het drievoud van het minimumloon de werknemer geen recht heeft op vakantiebijslag of minder toeslag dan 8% opbouwt over het bovenliggende deel van het drievoud van het minimumloon. Dit moet wel zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst.
Mensen met een AOW uitkering ontvangen een vastgesteld bedrag, bijstandsgerechtigden ontvangen doorgaans 5% van het netto bedrag.
Bijzonder tarief… de belastingdienst
Voor vakantiegeld geldt een ‘bijzonder tarief’ als het gaat om de heffing over het bedrag dat je ontvangt. Maar hoeveel belasting over vakantiegeld betaal je dan?
De Belastingdienst belast het vakantiegeld, net als alle andere bijzondere beloningen zoals een eindejaarsbonus en overwerk, op een andere manier dan het reguliere loon. De Belastingdienst noemt de belasting over deze extra betalingen, het ‘bijzonder tarief’.
Er zijn twee zaken die de belasting op vakantiegeld bijzonder maken ten opzichte van de belasting op ‘gewoon loon’, namelijk het progressieve belastingstelsel en loonheffingskorting.
Progressief belastingstelsel
Nederland heeft een progressief belastingstelsel met vier belastingschijven. In het kort is het zo dat, hoe meer je verdient, hoe hoger het belastingtarief. Een deel van het inkomen valt in de laagste schijf, een deel in de tweede schijf en daarna eventueel nog een deel in drie en wellicht ook nog in de vierde schijf.
Het vakantiegeld komt bovenop je loon en valt altijd in de hoogste schrijf die voor jou van toepassing is. Daarmee betaal je in verhouding meer belasting over je vakantiegeld als over je ‘gewone’ loon.
Als je meer wil weten over de belastingschijven kan je dat vinden op de site van de belastingdienst, hier de link direct naar de bedragen en belastingschijven van 2018.
Loonheffing
Je hebt recht op loonheffingskorting, daardoor betaal je minder belasting over je loon. De belastingdienst verrekend deze elke maand met je loon, maar dit is niet van toepassing op het vakantiegeld. Door dit verschil lijkt het alsof je over je vakantiegeld meer belasting betaalt dan over het reguliere loon.
Op de site van de belastingdienst is meer te vinden over heffingskortingen, hierbij de directe link.
Ontvang jij vakantiegeld? Zo ja, heb jij ook elk jaar weer het gevoel dat je veel belasting moet betalen over je vakantiegeld?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Ik helaas niet, omdat ik als fulltime blogger vanuit huis werk. Maar mijn man wel. En het is een fijn extratje.
Als blogger, zzp-er is het een ander verhaal inderdaad! Maar goed, je partner wel dat scheelt al iets!