Pas geleden postte ik een foto op Instagram met lekkere toast /lunchsalades en ik kreeg daar zoveel positieve reacties op dat ik jullie de recepten van de lunchsalades niet wil onthouden.
Als we eens visite krijgen in het weekend vind ik het altijd leuk om een beetje extra uit te pakken. De ene keer met een lekkere monkeyplatter, de andere keer met wraps, maar dit keer had ik weer eens zin om lekkere maar gezondere toast salades te maken.
We kennen natuurlijk allemaal de bakjes uit Twente in de supermarkt. Niets mis mee, maar toch stoort het mij vaak dat het vol zit met toegevoegde pruttel, terwijl dat in mijn optiek helemaal niet hoeft. Je kan super makkelijk zelf salades bereiden die een stuk gezonder zijn, nog lekkerder en met een kipfilet per salade heb je ook nog genoeg om de dag erna je broodje of zoals ik ook graag doe een rijstwafel mee te besmeren.
Deze keer maakte ik kip-pesto salade, kipsaté salade en onze gouwe ouwe eiersalade
Eiersalade
Als ik salades zelf maak dan zit daar bijna altijd wel eiersalade bij. Waar Martin de bakjes uit de supermarkt niet lekker vindt is hij altijd wel blij met deze variant. Ik heb hem als eens eerder geplaatst hier op de blog. Klik op deze link en je kan er meteen mee aan de slag.
Homemade kip-pesto salade
Het basilicum plantje bracht mij op het idee om weer eens lunchsalades te maken. Aan de ene kant vind ik zo’n plantje heel kek en verantwoord staan op mijn aanrecht. Aan de andere kant irriteert het me omdat hij best wat ruimte in neemt. Dus lekker aan de slag er mee. Win win situatie, wij hebben een lekkere salade en mijn aanrecht is weer glad.
ingrediënten:
- 1 kipfilet
- 1 kippenbouillon blokje
- 3/4 basilicum plant
- flinke scheutolijf olie
- 2 teentjes knoflook
- 40 gram pijnboompitten
- 40 gram Parmezaanse kaas.
- snufje peper
- 3 eetlepels magere kwark
bereidingswijze:
Breng water aan de kook met een bouillonblokje. Wanneer het kookt kook dan de kipfilet in tien minuten. Zet het vuur uit en laat de kip nog 10 minuten nagaren in het water. Ondertussen kun jij de pesto maken.
Pluk de blaadjes van de basilicum plant en was ze af. Stof ze in een hakmolen. snij de knoflookfijn en voeg de pijnboompitten en kaas bij de basilicum en knoflook in de hakmolen. Voeg alvast een scheut olijfolie toe en wat peper. Blender alles fijn in de hakmolen. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe wanneer je hem te dik vindt (hij moet smeuïg zijn maar niet te dun).
De kip haal je ondertussen uit het pannetje en laat je wat afkoelen. Daarna pluis je hem uit elkaar met twee vorken. Maar als je dat teveel werk vind kan je het natuurlijk ook in mini blokjes snijden. Dan voeg je de pesto bij de kip en roer je alles goed door elkaar. Om het wat romiger en smeuïger te maken voeg je naar eigen behoeft kwark toe. Bij mij was dat drie eetlepels.
Vind je het te flauw dan kan je nog zout toevoegen, maar aangezien wij zoveel mogelijk eten zonder toegevoegd zout laat ik het altijd achterwege.
Heerlijke kipsaté salade
Eén van de favoriete lunchsalades van de man des huizes, dus die mag natuurlijk niet ontbreken, een heerlijk kipsaté salade. Lekker op een stokbroodje, toastje of een knapperig hard broodje.
ingrediënten:
- 1 kipfilet
- 1 kipboulionblokje
- 2 grote eetlepels pindakaas
- scheutje ketjap
- theelepel gemberpoeder
- 2 tentjes knoflook
- half rood uitje
- mespunt sambal
- 200 ml water
- 2 eetlepels magere kwark
bereidingswijze:
Kook de kip net als bij de kip-pesto (ik heb ze samen in een pan gekookt met 1 bouillonblokje) dus 10 minuten koken, en 10 minuten laten rusten in het water). Snij de ui in onmeunige mini blokjes en fruit ze met een beetje olijf olie in een steelpannetje. Voeg de geperste knoflook toe en blijf flink roeren want uitjes kunnen snel aanbranden (nou ja, bij mij dan).
Voeg de pindakaas, sambal, gember, ketjap en water toe en blijf goed roeren. Wanneer de saus de gewenste dikte heeft zet je het vuur uit. Ik vind hem zelf het best als hij iets dikker is dan pindasaus. Pluis ook hierbij weer de kip uit elkaar met twee vorken en meng het door de saus heen. Voeg de kwark toe voor een frisse nasmaak. Eet smakelijk!
Benieuwd wat is jou favoriete lunchsalade is, ga je voor één van deze drie of heb je een andere favoriet uit Twente.
Hoi! Ik ben Maureen, ik woon samen met mijn man en onze tweeling en zoals je weet… alle wijzen komen uit het oosten ;)! Ik ben dol op lezen, schrijven, bakken, koken, winkelen, zwemmen en dan het liefst met nagellak op (dan voel ik me net een zeemeermin).
Een leuk weetje, ik heb een grote voorliefde voor vintage jurkjes met petticoat. Voor ik ziek werd 2,5 jaar geleden werkte ik vol overgave en passie als pedagogisch en beleidsmedewerkster in de kinderopvang. We zijn dan hier thuis ook graag creatief bezig en knutselen er gezellig op los.
Geef een reactie