Al weer een poos is er een ware opkomst over berichten en uitlatingen over  ‘de vluchteling’. In mijn ogen is het zo dat mensen niet zomaar kiezen om te vluchten en hun huis, familie, vrienden en soms zelfs hun gezinsleden achter te laten. Ze vertrekken uit hun vertrouwde omgeving omdat er werkelijk een reden is om weg te gaan, tenminste de meeste. En geef deze mensen eens ongelijk! Stel dat er hier oorlog of onderdrukking zou zijn… dan wil je toch ook geholpen worden? Dan wil je toch ook weg en naar een veilige plek?

Aylan+compiWat zou ik doen?
Is het niet zo dat je veiligheid en een stabiele situatie wil? Dat je zelf kan kiezen wat je wil, zelf keuzes kan maken en niet onderdrukt wordt? Ik zou daar namelijk voor kiezen…. ja, ik zou vluchten als er hier in Nederland onderdrukking zou zijn, een oorlog zou uitbreken of mijn, ons leven overgenomen of dusdanig beïnvloed zou worden dat we ongelukkig zouden zijn.

Syrië
Vluchtelingen komen altijd al naar Europa, alleen is de stroom vluchtelingen nu groter als voorheen. De helft van de vluchtelingen schijnt momenteel uit Syrië te komen. De reden? Er heerst al jaren een bloedige opstand tegen het regime van president Assad, de strijd en opstand heeft steeds meer een sektarisch karakter. De Islamitische Staat is de bekendste groep strijders in deze, ze staan bekend om de massamoorden, maar de meeste slachttoffers zijn de burgers die worden bestookt door het Syrische lever van Assad. Dit is toch in mijn ogen een hele goede reden om te vluchten naar een plek waar het beter zou zijn, ik zou namelijk ook vluchten uit deze situatie!

Overige landen
Er zijn momenteel ook veel Afghanen en Eritreeërs die vluchten, in Afghanistan is al jaren oorlog, de fundamentalisch-islamitische Talibaan-beweging probeert de regering omver te krijgen. In Eritrea is een dicator (Isaisas Afewrki) aan de macht, hij verplicht  jongen mannen tot dienstplicht die inhoudelijk een slavenbestaan zou betekenen. Tegenstanders van het regime worden opgesloten en soms gemarteld, volgens de VN is er sprake van misdaden tegen de menselijkheid.
Daarnaast zijn er ook nog vluchtelingen uit gebieden die te maken hebben met oorlog zoals Irak en Somalië. Verder zijn er ook nog altijd de economische vluchtelingen die hopen in Europa een beter bestaan op te kunnen bouwen.

En verder…..
De meeste vluchtelingen schijnen naar Duitsland of Zweden te willen, maar momenteel komen er in veel Europese landen opvangplekken bij. Hier vlakbij in Arnhem, de Koepel gaat vluchtelingen opvangen… een leegstand pand, het staat er en is nog functioneel.. prima! En zo zijn er nog veel meer locaties waar vluchtelingen een slaapplek krijgen.

Initiatieven voor vluchtelingen
Er zijn prachtige initiatieven voor deze doelgroep opgezet, ik haal er drie uit die mijn persoonlijk aanspreken.

Bij de gemeentewerf hier kan je slaapzakken inleveren voor deze doelgroep volgens de berichten gaan deze dan vervolgens naar Lesbos zodat ze een warmere en aangenamere slaapplek kunnen creëren.

Because we carry is een intiatief van moeders om draagdoeken en zakken in te zamelen zodat moeders kun kindjes kunnen dragen tijdens de reis.

Als derde project wat ik mooi initiatief vind is Bag To The Future, eigenlijk een soort van ‘schoenmaatjes’ maar net even anders.

Onzin
Waar ik normaal al geïrriteerd van raak is als mensen zomaar allerlei berichten delen, zomaar zonder te checken of iets waar is of relevant. En dan doel ik niet op winacties of iets dergelijks maar op vermissingen van mensen en dieren maar ook de zogenaamde ‘HAOX’ meldingen. Degene die ik tegen blijf komen, maar ook continu op reageer is onderstaande.

HOAX mbt vluchtelingen_01

Een of andere idioot heeft dit in elkaar gedraaid…. iedereen kan dit maken, ook iemand die er geen verstand van heeft en zicht er niet in verdiept heeft. Dit kan een tiener gedaan hebben of een onruststoker, helaas is dit niet het enigste bericht dat rond gaat. Maar denk eens na mensen voor je dergelijke berichtjes op je tijdlijn van Facebook zet of deelt via instagram of twitter.

Controleer
Natuurlijk zijn er altijd rotte appels tussen en natuurlijk zijn er mensen die zeggen te kunnen aantonen dat er vluchtelingen zijn die de boel bedonderen. Maar ook je perfecte Nederlandse buurman kan je bedonderen en de boel oplichten of bij elkaar liegen. Als het om vluchtelingen gaat kan je eens op deze link klikken om te zien welke berichten niet correct zijn. Op de site HOAX Wijzer staan overigens over veel meer zaken als alleen HOAX berichten over vluchtelingen.

Mijn doel is niet om in discussie te gaan, maar mijn mening te ventileren.
Delen mag!

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

4 comments

    1. Die berichten heb je over allerlei zaken, van een teek verwijderen tot dit… dat mensen dit zonder na te denken delen begrijp ik niet, je zal zelf maar het ‘slachtoffer’ zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge