Vrij van Veggie Food FairNiet alleen ik maar ook een vriendin ging mee naar de Vrij Van & Veggie Food Fair! In eerste instantie liet ik de organisatie weten dat het niet aansloot bij mijn blog en bij onze levensstijl. Persoonlijk ging ik uit van het veggie gedeelte, dat dit stukje de overhand zou hebben. Na een extra toelichting en duidelijkheid over de standhouders bedacht ik me en dat was maar goed ook! We hebben het namelijk erg naar ons zin gehad, ondanks dat er echt wel wat verbeterpuntjes zijn.

De organisatie van de beurs profileerde zich met de ‘slogan’: De lekkerste food beurs van Nederland voor Vrij Van met Veggie, Vegan, Gluten Vrij, Lactose Vrij, Suiker Vrij en veel meer trendy food.

Nu eten wij thuis redelijk ‘gemiddeld’ denk ik, we eten zo veel mogelijk gezond, waar we actief op letten zijn de suikers. Maar gezien het feit ik wel gek ben op lekkere dingen die mogelijk wat gezonder zijn als het gemiddelde product leek het me leuk om te gaan! Daarnaast dacht ik aan een vriendin, haar dochter zit vast aan glutenvrije voeding dus haar nodigde ik uit om mee te gaan naar de Jaarbeurs.

Vrij Van & Veggie Food Fair

Van 6 tot en met 8 oktober was de Vrij Van & Veggie Food Fair, een beurs met producten die vrij van bepaalde ingrediënten zijn of “veggie” zijn. Al heb ik me laten vertellen dat er weer een heel verschil kan zitten tussen de producten. Producten die voor een vegetariër geschikt zijn kunnen voor iemand die veganistisch is weer niet geschikt zijn, daar hier mijn interesse hier niet ligt laat ik het hier bij wat betreft het “veggie” gedeelte.

Consument

Vrij Van & Veggie Food FairVegan en Gluten vrij zou voor de Nederlandse consument steeds belangrijker worden, dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Mintel. Daarnaast is er een groep mensen die geïnteresseerd is om de beurs te bezoeken voor het kopen van producten, te proeven, inspiratie op te doen, presentaties bij te wonen en workshops te volgen.

Bezoekers

Tijdens de beurs kon er bij veel standhouders geproefd worden en bij de demonstraties werden de bereide producten aangeboden. Er werden doorlopend workshops, lezingen en presentaties gehouden over de meest uiteenlopende onderwerpen die gerelateerd waren aan dat waar de beurs voor staat.

Je kan hierbij denken aan presentaties over glutenintolerantie, vegan recepten en voeding, hoe leef je zonder gluten, wat is veggie nu precies en meer gerelateerde zaken.

Naast al deze presentaties, workshops en lezingen waren er ook veel standjes met leuke aanbiedingen en waren de standhouders in veel gevallen bereid om meer informatie te geven over hun product.

Wat vond ik ervan?

De opzet

Vrij Van & Veggie Food FairEen open en ruim opgezette beurs, met een mooie centrale ruimte waar je kon genieten van wat te eten en drinken. Ook kon je daar kijken naar de kookpresentaties die werden gegeven, echt wel een ontmoetingsplek. Toen ik erlangs liep begin van de middag zaten er voor zover ik het heb kunnen zien, een groepje dames bij elkaar die elkaar niet allemaal kende. Zij vertelde elkaar hoe zij hun Vegan lifestyle volhouden en wat er allemaal wel mogelijk is, het gaf me direct het beeld van een ontmoetingsplek.

De gecreëerde paden gaven een duidelijke looprichting, in de meeste gevallen stonden aan twee kanten van het pad standhouders met de meest uiteenlopende producten.

Vrij klein

De beurs was, mogelijk door de eerste editie relatief klein en ondanks dat het veggie en vrij van was relatief klein. Ik hoorde mensen praten over dat ze het best veel vonden door de combinatie van veggie en vrij van… persoonlijk had het ik het liever nog wat uitgebreider gezien. Tegelijkertijd had het van mij wel wat meer ingedeeld mogen zijn op ‘producttype’, dus veggie bij elkaar en vrij van bij elkaar.

Bezoekers, standhouders & organisatie

Vrij Van & Veggie Food FairWij waren er op vrijdag en vonden het erg rustig. We zijn er echt wel een aantal uurtjes geweest, maar van drukte konden we niet spreken. Nu moet ik zeggen dat het opvallend was dat er behoorlijk wat standhouders nog niet eens was bij de opening van het evenement en er nog veel ook aan het opbouwen waren. Dit is in mijn ogen niet wat je als beursorganisator moet willen.

De beurs is vanaf 10.00 uur geopend? Dan zorg je als standhouder ook dat je klaar bent en alles klaar hebt staan zodat bezoekers niet langs standjes lopen die leeg of in opbouw zijn.

Wat ook wel een minpuntje was is de ‘ongeïnteresseerde’ mensen op een aantal standjes, ik vermoed dat er een aantal bedrijven en producenten hebben gewerkt met oproepkrachten of uitzendkrachten. Deze al dan niet tijdelijke krachten wisten eigenlijk te weinig van de te verkopen producten en een aantal straalde ook niet uit dat ze dat wilde.

Uitbreiding of combineren?

Uiteraard heeft de organisatie bewust gekozen voor deze opzet, maar is dit wel handig op deze manier?

Het betreft een relatief kleine groep mensen die geïnteresseerd is in deze specifieke zaken en dus bewust alleen voor veggie en vrij van zullen komen.  Is het niet handiger om het te combineren met een andere voedingsgerelateerde beurs of een idee om deze beurs uit te breiden?

Als ik naar de beurs kijk denk ik direct aan ‘gewoon’ gezondere voeding, verse bereiding, minder pakjes en zakjes maar met verse producten. Daar heb je goede recepten, materiaal en tips voor nodig.. dus de mogelijkheden om producenten van (kook) boeken of bepaalde levensstijlen toe te voegen aan de deelnemende standhouders.

En wat dacht je van ‘eco’ en milieuvriendelijk? En dan vooral denk ik aan herbruikbare producten als goede lunchtrommels, thermoskannen/bekers, salade bekers, yoghurt bakjes en drinkflessen.

Over het algemeen

Vrij Van & Veggie Food FairGlobaal bekeken vond ik het een interessante beurs, deels door alle informatie en producten die beschikbaar waren. Deels omdat ik nu wat meer weet over glutenintolleratie door op de eerste plaats iemand mee te hebben die daar mee te maken heeft, daarnaast door een lezing die ik heb bijgewoond. Het gaf me een beeld van wat er allemaal te koop is als je het hebt over producten die vrij zijn van bepaalde stoffen.

Op de beurs heb ik heerlijke producten gekocht die ook thuis erg goed in de smaak vielen, uiteraard heb ik ook het één en het ander geproefd op de beurs.

Of ik de volgende keer weer zou gaan? Ja, ik denk het wel… al hoop ik dat het dan wat groter en uitgebreider zal zijn!

Ben jij naar de Vrij Van & Veggie Food Fair geweest? Of zou jij er naar toe gaan?

Leuk artikel Veusteveul.nl

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

3 comments

  1. Fijne review. Ik hen zelf niet geweest maar vind dat je het duidelijk beschreven hebt. In combinatie met een andere beurs zou misschien beter zijn ik denk gelijk aan de huishoudbeurs ofzo. Met een aparte sectie dan hè? Kon je ook producten kopen? En wat beviel jullie thuis vooral goed?

    1. Ik kocht verschillende, voor mij nieuwe smaken hoemoes, rijst/maïs triangels (soort chips) en mintjes van een nieuw merk

      Je kon er vanalles vinden… echt uiteenlopend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge