Er is een storm op komst en het is een meisje en ze heet Ciara! Nou ja, dat werd op sommige nieuwssites zo gebracht ik vond het wel grappig maar had al eerder gelezen dat stormen namen zouden krijgen, alleen dat was ergens in september of oktober vorig jaar en daarna hoorde ik er eigenlijk niets meer over… tot een poosje geleden in eens Ciara werd aangekondigd! Al snel werd daar kleine broertje Dennis ook aangekondigd en afgelopen week was het de beurt aan Ellen die genoemd werd op het nieuws.
Sinds wanneer en waarom krijgt een storm een naam?
Sinds september 2019 werkt de KNMI met het geven van namen aan stormen. Dit komt voort uit een onderzoek dat is gedaan in Groot-Brittannië waaruit zou blijken dat het geven van een naam meer indruk maakt. Door de storm een naam te geven zou dat aanzetten tot meer bewustzijn van gevaarlijk weer.
Het KNMI is ‘aangehaakt’ bij Met Office (Groot-Brittannië) en Éireann (Ierland), de westgroep binnen EUMETNET. Dit is een netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten. De westgroep heeft een lijst samengesteld met namen voor stormen die vanaf september 2019 de kop op zouden kunnen steken.
Wat zijn de criteria voor toekennen van een naam?
Een storm krijgt een naam bij code oranje of code rood. Maar wanneer is het dan code oranje of rood?
Code oranje stellen ze vast op het gebied van regen, sneeuw, gladheid, windstoten, hozen, onweer, zicht en temperatuur. Bij windstoten van meer dan 100 kilometer per uur geeft het KNMI code oranje af. Voor mist is het code oranje bij minder dan 10 meter zicht.
Code rood zit weer iets anders in elkaar, deze wordt alleen afgegeven als de weersomstandigheden ervoor zorgen dat de maatschappij kan ontwrichten. Denk hierbij aan een heftige sneeuwstorm tijdens de spits of ander extreem noodweer. Voor code rood zijn dus niet echt vastgestelde criteria. Er moet doorgaans echt heel beroerd weer worden verwacht wil er code rood gegeven worden.
Het toekennen van een naam is dus gebaseerd op een combinatie van weersomstandigheden en de (te verwachte) impact.
Hoe worden de namen gekozen?
In Groot-Brittannië en Ierland mag de bevolking suggesties insturen als het gaat om namen voor stormen. Daaruit worden de populairste geselecteerd. In Nederland heeft het KNMI dit jaar de lijst opgesteld. Van deze drie lijsten is een gezamenlijke lijst gemaakt.
Dé namen van dit stormseizoen
Niet alle stormen zullen wij in Nederland tegenkomen, zo waren de eerste twee Atiyah en Brendan alleen in Groot-Brittannië en Ierland te merken geweest. Pas de derde, Ciara zette voet aan de grond in Nederland, gevolgd door broertje Dennis. Afgelopen week werd ook Ellen aangekondigd als derde storm op rij, ik ben benieuwd hoe het dit weekend zal vergaan!
De namen die voor dit seizoen op de lijst staan zijn: Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Róisín, Samir, Tara, Vince en Willow.
Francis, Gerda, Iris, Jan, Kitty, Olivia, Piet en Samir zijn overgenomen uit de lijst van het KNMI, al is Jan ook aangedragen door Groot-Brittannië.
De letters Q, U, X, Y en Z worden overgeslagen, deze letters zijn vanwege internationale conventies voor stormnamen en de handhaving van de samenhang voor officiële stormnamen in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.
Waarom zijn er ook andere namen in Europa?
Dit komt omdat er binnen EUMETNET twee actieve groepen zijn die een namenlijst maken, de ene is de westroep, waar Nederland in zit. De ander is de zuidwestgroep, deze wordt gevormd door Frankrijk, Spanje en Portugal. Er is ook nog een groep aan het ontwikkelen die zuidoostgroep zal gaan heten, dit betreft het gebied rond de Middellandse Zee.
Ieder blok heeft een eigen namenlijst, maar als de storm zich van het ene naar het andere gebied verplaatst behoudt deze zijn eerste naam. Duitsland doet niet mee in deze manier van het benoemen van stormen. In Duitsland is het een commerciële aangelegenheid, daar kan je lage- en hogedrukgebieden kopen en een naam geven die je zelf wilt.
Meer weten? Check de site van het KNMI!
En nu? Op naar de volgende storm…
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een antwoord