Gedoe met photobucket... blogBij verschillende blogcollega’s lees ik dat er een blog dip is of is geweest. De ‘blogdip’ komt onder andere voort uit wat wil ik nu met mijn blog? Wil ik groot bloggen en dus flink groeien? Wil ik in een bepaalde categorie bloggen of niet? Vooral bij mama en family bloggers speelt dit laatste. Maar ook het feit dat er veel gezegd en geschreven wordt over bezoekersaantallen, hoeveel unieke bezoekers. Maar wat is nu belangrijk? Wanneer doet een blog er toe?

Het is lastig, persoonlijk vindt ik namelijk dat elke blog er toe doet. Het is namelijk je eigen stukje op internet waar je zelf kan doen en laten wat je wil. Schrijven over dat wat je bezighoudt of alles over een bepaald onderwerp bespreken. Het is je eigen stukje en zelf bepaal je wat daar komt te staan, of dit nu voor 100 of voor 100.000 bezoekers per maand is!

Jammer

Ergens maakt het me treurig als ik lees dat bloggers een dip hebben die anders is als ‘even geen bloginspiratie’, vaak gaat het gepaard met de vraag wil ik blijven bloggen? Zo ja, hoe vaak, wanneer maar ook waarover dan? Best veel mama en familie bloggers die zich lange tijd beperkt hebben tot deze ‘niche’ lijken deze twijfel te hebben.

* Mijn tip: Persoonlijk denk ik dan vooral, er is toch meer wat jou als moeder en vrouw bezighoudt? Dat hoort ook bij het moeder zijn en het leven. Doe wat voor jou goed voelt, maar blijf bij jezelf!

Verandering

Er zijn grotere bloggers die zich afvragen, moet mijn blog meerdere (gast)bloggers krijgen om groter te worden? Moet het algemener, meer een ‘magazine’ worden of juist persoonlijk? Wil ik nog verder groeien of vindt ik het goed zo?

Blogs waarvan de koers wijzigt, mensen die veranderen van blogger op een bepaald gebied naar diverse onderwerpen. Bloggers die terug gaan in hoeveelheid of bloggers die ervoor kiezen om hun blog te gaan delen met gastbloggers.

Bedrijf worden of niet?

Ook het feit of bloggers zich gaan inschrijven of niet is een veel voorkomend onderwerp op dit moment. Mooie in mijn ogen complete en toch wel grote bloggers die nog niet staan ingeschreven terwijl een andere blogger met nog geen 2500 bezoekers per maand zich in gaat schrijven.

Dat kan en dat moeten mensen voor zich weten, maar je leest dat het voor sommige een punt is. Waar het hem hier vooral in lijkt te zitten, ook voor mij is dat er bedrijven zijn die liever met je samenwerken als je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Net als ik zijn er nog een groot aantal bloggers die met dit dilemma zitten, inschrijven of (nog) niet? En je inkomsten gewoon opgeven bij je aangifte, het is en blijft een dingetje kennelijk voor best een aantal bloggers.

Ook dit is een stukje, wanneer doet een blog er toe? Pas als je ingeschreven staat? Of gewoon als je er plezier aan beleefd en het leuk vindt om te schrijven?

Bezoekersaantallen

De laatste maanden merk ik dat in de blogwereld de unieke bezoekersaantallen steeds belangrijker worden. Niet alleen voor potentiële opdrachtgevers maar ook om te zien hoe groot of klein je bent als blogger.

Omdat ik wekelijks meerdere mailtjes kreeg voor de bezoekersaantallen op de site heb ik ze op de ‘over Veusteveul.nl’ pagina gepubliceerd en eens in de zoveel tijd werk ik dat bij. Net als het aantal volgers op Instagram, Pinterest en Facebook. Maar diep in mijn hart hoeft het van mij niet zo… maar die mailtjes telkens beantwoorden heb ik ook niet zoveel behoefte aan, sinds ik het publiceer krijg ik zelden de vraag meer.

Statistieken - bezoekersaantallen sinds de start op Veusteveul.nlNu zo richting het einde van het jaar zijn er veel bloggers die meer vertellen over de bezoekersaantallen, echt van sommige aantallen duizelt het me! Wow, wat een aantallen en ja, dan raak zelfs ik onder de indruk!

Kan me dan ook goed voorstellen dat er bloggers zijn die naar aanleiding van dit soort gegevens zich afvragen wat ze eigenlijk aan het doen zijn en wat ze zelf willen.

En Veusteveul?

Ja, natuurlijk raak ik ook onder de indruk van sommige bezoekersaantallen! Ook ik zie aantallen en statistieken die geweldig zijn. En ja, natuurlijk zou het leuk zijn als mijn blog zoveel mensen zou trekken! Maar ik kan het wel in perspectief bekijken.

Naar aanleiding van de verschillende artikelen van blogcollega’s begon ik na te denken over hoe ik er nu eigenlijk in sta en hoe ik erover denk als het om Veusteveul gaat.

Mijn idee en beleving lijkt wat anders te zijn als de gemiddelde bloggers denk ik, groei is leuk maar niet noodzakelijk. Mijn blog is en blijft mijn blog, ik schrijf over wat bij mij past en dat pas ik niet aan omdat ik dan meer lezers zal trekken. Het zou dus goed één van de reden kunnen zijn dat ik niet zulke duizelingwekkende bezoekersaantallen behaal.

Daarnaast is bloggen is een hobby, ik heb er een gezin, betaalde baan en (relatief veel) vrijwilligerswerk naast. Ik ben niet de perfecte blogger als je het hebt over foutloos schrijven. Ook pak ik niet elke samenwerking of opdracht aan, ik ben selectief als het gaat om wat ik doe, waar ik over schrijf en met wie ik samenwerk.

Uiteraard hoop ik dat de bezoekers aantallen (langzaamaan) blijven groeien, terugvallen in aantallen wil niemand… ook ik niet! Maar je hebt het niet in de hand! Ook Veusteveul is een kleine blog in blogland, maar hoeft daarom niet minder leuk te zijn.

Blijf lekker bloggen!

Lieve “wat minder grote’ bloggers,

Ik hoop dat jullie lekker blijven schrijven, over het algemeen zijn dat namelijk de leukste blogs voor mij om te lezen! Okay, er zijn een aantal grote(re) bloggers waar ik graag kom omdat hun blog gewoon super goed, mooi en vooral fijn geschreven is.

Maar de persoonlijke blogs, met leuk geschreven berichten en zonder al te veel vlogjes en gastbloggers zijn mijn favoriet!

Heb jij wel eens een blogdip? Hoe komt dat?
En als laatste vraag, ben jij ook onder de indruk van die duizelingwekkende bezoekersaantallen die je voorbij ziet komen?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

26 comments

 1. Ik blog nu al ruim 8 jaar en heb *even afkloppen* nog nooit een blogdip gehad. Ik heb altijd inspiratie en dit komt denk ik doordat ik gewoon lekker mijn eigen ding doe. Ik ben niet bezig met ‘groter’ worden, SEO of bezoekersaantallen (ik kijk dus echt nooit in mijn statestieken, alleen voor een zoekwoorden-blogartikel). Ik ben gewoon heerlijk aan het schrijven over dingen waar ik 100% achtersta, en dit werkt voor mij. Goed artikel dit!

  1. Heerlijk als je nooit om ‘blogstof’ verlegen zit! Soms moet ik wel even ‘zoeken’ maar het is eigenlijk altijd vrij snel gevonden.

   Zelf blog ik sinds 2004, nu twaalf jaar… maar pas sinds een dik jaar zoals ik dat nu doe!

   Goed en fijn om te lezen dat het je zo goed af gaat juist omdat je schrijft over dingen die bij je passen!

 2. Ik heb eigenlijk nooit een blogdip. Maar dat is denk ik ook omdat bloggen voor mij een uitlaatklep is, en die komt natuurlijk altijd wel van pas. Daarnaast heb ik er enorm veel plezier in.

  Ik vind het wel leuk als mijn blog meer bezoekers krijgt, omdat dit toch een soort van waardering is. Maar ook ik kan wel onder de indruk raken van de ogenschijnlijk veel succesvollere bloggers.

  1. Bloggen als uitlaatklep, heerlijk! Denk dat er geen mooiere uitlaatklep is! Gezien de artikelen die je schrijft en de verschillende sites kan ik me dat ook niet anders voorstellen, dat moet wel de perfecte uitlaatklep zijn.

   Natuurlijk is het leuk als een site meer bezoekers trekt, maar dat is niet de basis van bloggen. Wel een waardering voor wat je doet. Voor mijn gevoel ben jij echt wel een ‘grotere’ blogger en van jou getallen zal ik vermoedelijk al flink onder de indruk zijn!

 3. Goed geschreven! Ik blog vanaf 2012, maar ben pas vorige maand begonnen met écht bloggen (elke dag een artikel online, plan erachter en eigen domeinnaam). Ik realiseer me dat het even kan duren voor de bezoekersaantallen groeien, maar als ik dan lees over bloggers die op de dag van de lancering van hun site al 2.500 bezoekers hebben… Dan zakt de moed me soms een klein beetje in de schoenen. Ach, ik vind bloggen gewoon erg leuk om te doen, dus ik ga er niet mee stoppen! Hopelijk ben ik eind dit jaar gegroeid en heb ik wat samenwerkingen gehad, dat zou tof zijn.

  Je hebt een gave blog, ga zo door!

  1. Dank je wel! Ik doen gewoon wat ik leuk vind… samenwerkingen waren eigenlijk geen doel, maar leuk is het wel!

   Het feit blijft dat bloggen leuk moet zijn en blijven. Veel of meer bezoekers is leuk net als samenwerkingen maar geen noodzaak.

 4. Ja, deze moest ik komen lezen hè, aangezien je in mijn ‘categorie’ zit!

  Ik ben ook nog steeds een kleine blogger, heb er nog plezier in,…
  Blogdips heb ik nog niet gehad, wel momenten dat ik minder blog, door minder tijd te hebben….

  Ik vind het goed zo…
  Toch wil ik mezelf ook uitdagen, vandaar dat ik terug tweetalig ben begonnen dit jaar. (Niet alle artikelen, maar wel mijn creatieve en DIY).
  En mijn grote project crea-cross, waar ik best wel wat angstig voor was als relatief kleine blog… Maar voorlopig bij de eerste uitdaging zijn er toch 15 linken geplaatst en de week is nog niet om.

  Veel succes nog hè.

  1. Veusteveul is zeker een kleine blog! Persoonlijk vind ik het erg jammer dat ik grote en kleine bloggers zie die onzeker zijn over wat ze doen en zich ‘niet goed genoeg’ voelen.

   Persoonlijk ben ik van mening dat elke blog er toe doet! Het is jammer dat bloggers een dipje hebben, zich ‘minder’ voelen en ga zo maar door.

   Ja je nieuwe project is superleuk! Had er graag actief aan meegedaan, maar heb gewoon een tijdgebrek wat dat betreft. Ik denk dat het project leuk en mooi is en dat het zeker goed gaat komen!

   Op naar een iets grotere blog hoop ik voor je!

 5. Ik ben ook maar een kleintje onder de bloggers, maar dat ligt ook aan de onderwerpen waar ik over schrijf. Ach, klein maar fijn toch? Juist als ik mezelf teveel zou pushen om maar zoveel mogelijk artikelen te kunnen posten, zou ik ern blogdip krijgen. Nu is het lekker relaxt als hobby. 😉

  1. Persoonlijk ben ik gek op de wat kleinere blogjes… er zijn een aantal ‘grote’ blogs of zelfs inmiddels een soort van magazines waar ik graag kom lezen. Maar doorgaans zijn de kleintjes mijn favoriet.

   Ik vind het jammer dat er bloggers zijn die ‘de weg kwijt’ zijn of in een dipje raken om dergelijke dingen.

 6. Ik heb wel vaker gehad dat ik even niks op mijn blog heb, maar dat is meer omdat ik het dan echt druk heb of even geen onderwerpen weet. Ik vind content erg belangrijk en elke dag bloggen geeft mij het gevoel dat de content achteruit gaat. Dan heb ik het over mezelf. Aan de andere kant als ik met structuur artikelen zou plaatsen, levert het wel meer bezoekers op. Dit stukje vind ik zelf lastig en zoek daar nog een balans is. Goed artikel!

  1. Prima toch dat je schrijft wanneer je zin, tijd en behoefte hebt? Is volgens mij meer dan prima!

   Wanneer, waarover en waarom iemand blogt verschilt per persoon. Momenteel is het nagenoeg dagelijks, maar het is ook wel eens drie keer per week en soms twee keer op een dag.

   Ach, ik hoop dat kleinere bloggers vooral door gaan en het leuk blijven vinden.

 7. Eigenlijk is mijn blog insteek heel egoïstisch te noemen. Ik ben met mijn blog begonnen, omdat ik wilde schrijven en over de dingen die ik leuk vind. Dit is van alles en nog wat en daardoor doe ik het ook wanneer het mij uitkomt. Dit is soms een periode 2 a 3x per week en dan een periode 1x in de 2 weken. Dit gaat compleet tegen alle blogregels in, maar het bevalt mij en mijn lezers heb ik even goed ook, dus die maakt het blijkbaar ook niet veel uit. Zelf wil ik niet eens groot zijn of worden, brengt zoveel verwachtingen mee. Nee, laat mij maar klein zijn en schrijven vanuit plezier en wie het leuk vindt, die leest mee en anders niet.

  1. Leuk om te lezen dat het om dezelfde reden is als dat ik ooit ben begonnen met schrijven! En op deze manier schrijf ik eigenlijk nog…

   Ik schrijf over dingen die me bezighouden, die we meemaken, waar ik een mening over heb of een samenwerking/review over een product die bij mij of de lezers past.

   Ik hoef er mijn werk ook niet van te maken, natuurlijk is meer bezoekers leuk maar ik laat mijn schrijf en blogplezier er niet door beïnvloeden.

   Wat overigens niet wil zeggen dat ik op sommige momenten echt behoorlijk onder de indruk ben van sommige statistieken!

 8. Leuk artikel! Ik vind het leuk om steeds meer mensen te bereiken die zich herkennen in waar ik over schrijf. Als er meer mensen lezen krijg ik ook meer reacties. Daardoor leer ik wat mijn doelgroep het liefste leest en raak ik gemotiveerd om daarover meer te schrijven. Maar mijn doel is om door het delen van mijn verhalen ook anderen te inspireren om hun dromen na te jagen en daarmee anderen weer te inspireren. Of dat er 30 of 3000 zijn maakt me eigenlijk niet uit.

  1. Het is ook logisch dat het mooi en fijn is om meer mensen te bereiken! Meer reacties en meer bezoekers kan motiveren maar het moet volgens mij niet de basis zijn….

   Wat je schrijft of er nu 30 of 3000 bezoekers komen, als ze wat met je verhaal kunnen en willen ben je al een heel eind!

  1. Herkenbaar! Soms schrijf ik drie artikelen op een avond en soms komt er niets uit mijn handen.

   Zolang het leuk is en er inspiratie is komt is dat heel lekker!

 9. Wat een heerlijk stuk om te lezen. En herkenbaar! Ik houd ook niet zo van vlogjes. Ben een kleintje wat bezoekersaantallen betreft, maar denk er wel over om me als bedrijf te registreren. Heb dan ook sinds een paar maanden geen baan meer en met je blog genoeg verdienen om rond te komen is wel een droom. Ook al heb ik er misschien niet de gedroomde bezoekersaantallen voor, dat is gelukkig niet voor alle bedrijven belangrijk. Goede stukken schrijven wel, en ik post iedere dag een nieuw artikel. Merk dat lezers die continuïteit wel waarderen ook al zijn mijn onderwerpen als lifestyle/familyblogger behoorlijk divers. Juist die afwisseling vind ik zelf zo leuk. Ik kan gewoon alles onderzoeken wat mij zelf interesseert en daarover een verhaal schrijven met mijn ervaringen. Soms, als het gewone leven erg druk is, is het wel heel lastig om voldoende tijd te vinden om aan mijn – zelf opgelegde – blogverplichtingen te voldoen en daar baal ik dan van. En als ik wat minder bezoekers heb, baal ik ook… juist omdat ik nog niet zo groot ben…

  1. Het is wel herkenbaar wat je schrijft! Op Veusteveul zijn de onderwerpen ook erg divers, het gaat van beeldschermtijd tot vluchtelingen en vrijwilligerswerk. Je kan alle kanten op, er verschijnt van alles. De enige richtlijn is… als het bij mij past, als het mij bezighoud dan kan het hier zomaar online komen.

   Zelf heb ik me ook opgelegd om minimaal drie keer per week te bloggen, nu gaat het al een heel aantal maanden zo goed als dagelijks en lukt dat niet baal ik ook wel eens.

   Natuurlijk is groeien en hogere bezoekersaantallen leuk, ik ben ook blij als de aantallen toenemen. Maar belangrijker vind ik toch het plezier behouden in bloggen.

 10. Mijn blog bestaat pas 4 maanden. Gewoon als hobby. Ik vind zelf dat ik al best veel bezoekers heb gehad sinds mijn blog bestaat. Ik probeer met mijn Blog meer inzicht te geven op een positieve manier in het leven met een beperking. Daarnaast schrijf ik over minimalisme en persoonlijke groei.

  1. Ik ga binnenkort even een kijkje nemen op je blog! Ben benieuwd!

   Mooi dat je tevreden bent over het aantal bezoekers, het zijn ook wel interessante onderwerpen waar je over schrijft!

  1. Bedankt!

   Als je, je er werk van wil maken dan zal je inderdaad meer willen groeien. Ik hoop dat het lukt, dat zou mooi zijn!

   Zelf blog ik sinds 2004 en sinds 2015 op dit plekje op het internet. Voor mij is het hobby en hoeft het geen werk te worden… mocht het ‘t wel ooit zo lopen zien we het dan wel weer.

   Veel succes, blijf bij jezelf en hou er plezier in!

 11. Hier nog niet vaak een blogdip gehad, soms wel te weinig tijd en dat vind ik jammer. Niets zo leuk als lekker schrijven over de onderwerpen die ik zelf interessant vind…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge