Ik ga de echte Hollander uithangen… klagen over het weer! Grapje! Ik geniet oprecht van het weer zoals het nu is, ik ben geen fan van regen, behalve als het s’avonds en s’nachts valt. Maar de temperaturen zoals die nu voorspeld vinden zijn wel erg ‘zuidelijk’ te noemen. Ons kikkerlandje doet momenteel niets onder voor landen als Italië, Kroatië of Portugal! En niet alleen Nederland doet mee, maar ook in Zwitserland, Tsjechië en Polen is het behoorlijk zomers weer. Het RIVM heeft zelfs het Nationaal Hitteplan in werking gesteld, de één zegt “Het is overdreven” en de ander zegt “Beter gewaarschuwd dan dat het verkeerd gaat!”.
Wat is dat nu, dat Nationaal Hitteplan?
Dit plan is er om kwetsbare groepen tegen extreme hitte te beschermen. Vanuit de overheid worden er dan maatregelen genomen als er tropische temperaturen en omstandigheden zijn en worden verwacht. Het hitteplan is in 2007 opgesteld en het is de bedoeling dat het een preventieve werking heeft. Het plan is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Nederlands Rode Kruis, ActiZ, GGD-Nederland en het RIVM.
Vanwege de hitte heeft het RIVM een Nationaal Hitteplan ingesteld. Daarin wordt geadviseerd voldoende te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken. Het RIVM geeft het advies aan mensen die buiten zijn de schaduw op te zoeken en om voldoende zonnebrandcrème te smeren. De zon is dusdanig krachtig dat de huid binnen vijftien minuten kan verbranden.
Met het Nationaal Hitteplan is het de bedoeling om organisaties, vrijwilligers, professionals die zijn betrokken met ouderen en chronisch zieken extra alert te maken op het feit dat het voor een langere periode warm wordt. Op deze manier kunnen er maatregelen genomen worden om de mensen goed te verzorgen tijdens de hitte periode en hun gezondheid zo optimaal mogelijk te houden.
Wanneer gaat het Nationaal Hitteplan dan in werking?
Het Hitteplan is in feite een communicatieplan dat als doel heeft eenvoudige voorzorgsmaatregelen onder de aandacht te brengen bij risicogroepen en de directe omgeving. Denk hierbij aan zorgverleners, vrijwilligers, familie en vrienden.
De beslissing om het Hitteplan te activeren wordt genomen door het RIVM na overleg met KNMI, de kans op langdurend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Ook nachttemperaturen en luchtvochtigheid zijn zaken waar ze bij een dergelijke beslissen rekening mee houden.
Wie zijn de risicogroepen?
De ouderen zijn de grootste risicogroep, zij hebben de meeste klachten bij aanhoudend warm weer. Maar ook mensen met een chronische aandoening, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot de risico groep.
Behalve dat er bepaalde risicogroepen zijn kan ook het gebruik van bepaalde medicijnen, alcohol of drugs het risico op nadelige gevolgen vergroten bij warm weer.
Wat vind ik van het Nationaal Hitteplan?
Eerst dacht ik.. man wat een onzin, dit snapt toch iedereen? Tot ik wat beter om me heen keek en het er eens met mensen over had. Eigenlijk is het zo gek nog niet! Er zijn genoeg ouderen die nog zelfstandig wonen, hou ze een beetje extra in de gaten! De daklozen, check even of het goed gaat!
Hebben mensen genoeg te drinken tot hun beschikking? Kunnen ze zich verbergen voor de zon? Eten mensen voldoende?
Zaken die voor mij en waarschijnlijk voor de meeste van jullie heel vanzelfsprekend zijn, maar toch niet voor iedereen kennelijk! Kortom… let een beetje beter op elkaar!
Wat vindt jij van het Nationaal Hitteplan?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Ik vind het soms wel een beetje overdreven. Anderzijds past het ook wel bij Nederland: we regelen veel. Dus kwaad kan het zeker ook niet.
nicole orriens onlangs geplaatst…De voordelen van een eiken tafel en wat heeft het LBD er mee te maken?
Klopt… dat gevoel heb ik ook wel… en toch denk ik dat het goed is dat we alerter zijn. Maar dat zouden we zelf al moeten zijn…