verjaardagscadeauNaar aanleiding van de artikelen over wat we onze (bijna) 10-jarige konden geven belande ik een discussie over de waarde van een verjaardagscadeau die je, je kind geeft. Wat is nu eigenlijk ‘normaal’? Zelf heb ik er geen pasklaar antwoord op, volgens mij is dat ook voor iedereen anders! Het is op de eerste plaats afhankelijk van wat er überhaupt mogelijk is, een gezin in de bijstand of een alleenstaande ouder heeft toch een geheel ander financieel plaatje als werkende ouders. 

Tenminste doorgaans is dat zo, niet altijd weet ik uit ervaring! Ieder gezin heeft een ander uitgave patroon en een andere manier van besteden. Daarnaast heeft iedereen zijn of haar eigen normen en waarden waar je mee te maken krijgt in dergelijke discussies.

Van huis uit…

Mijn gezin!

Vanuit huis heb ik geleerd dat je eigenlijk altijd iets meeneemt. Niet alleen als iemand jarig is, maar ook als er iets anders te vieren is zoals een trouwdag, halen van een diploma of wat dan ook. Het hoeft niet perse duur te zijn of iets groots te zijn, het gaat om het idee.

Bij de man thuis…

Bij mijn man thuis was dat bijvoorbeeld heel anders! Als de dag van gisteren kan ik me herinneren dat één van zijn nichtjes jarig was en wij daar heen zouden gaan. Toen ik vroeg wat we gingen geven kwam ik er tot mijn verbazing achter dat ze dit gewoon niet deden!

Geen idee of dit ook zo was toen het gezin nog compleet was of dat dit is ontstaan doordat de moeder van mijn man vertrokken is… maar ik begreep er helemaal niets van!

Nog voor we vertrokken had ik een cadeautje gehaald, ik heb geen idee meer wat het was maar een cadeautje was er! Hoe kan je nu een jong meisje, wat jarig is geen cadeautje geven? Al is het maar een klein cadeautje!

Wat doen wij?

Zonder cadeautje aankomen doen we niet… of we moeten het echt niet weten of er moet een andere wens zijn waardoor we niets mee kunnen nemen. Maar in principe gaat er gewoon altijd een cadeautje of enveloppe mee! Of het nu een verjaardag, trouwdag of andere feestelijke gelegenheid.

We proberen zoveel mogelijk voor een passend cadeautje te gaan, maar als het feestvarken of het jubilerende stel specifiek geld wenst willen we dat ook wel doen. Ook gaat er wel eens een kaart met geld mee als we inspiratieloos zijn! Maar doorgaans proberen we op zo’n minst ook een cadeautje te geven, al is het maar een douchegel die de meiden dan uitzoeken.

Verjaardagscadeau

Familie en vrienden

Voor vrienden en familie varieert het bedrag tussen de € 10,– en € 20,– als het om een cadeautje of envelop gaat. Afhankelijk van wat we geven… doorgaans is het € 15,– en een cadeautje kan iets goedkoper of duurder uitvallen, dat is dan zo.

Klasgenootjes

Als streefbedrag hebben we maximaal € 10,– maar we hebben sinds een aantal jaren een cadeaudoos in huis. De cadeautjes die daar in zitten hebben we in de loop van de tijd gekocht of gekregen en erin gestopt. Soms zitten er duurdere cadeautjes in die we voor een mooi bedrag hebben gekocht en sommige cadeautjes zijn heel goedkoop en dan kunnen er twee cadeautjes mee naar een klasgenootje.

Zit er echt niets naar wens in … dan gaan we shoppen, maar is de grens wel € 10,– mits het een (heel) bijzonder klasgenootje is!

(Ouderlijk) gezin

Mijn schoonvader wil geen cadeautje… maar krijgt altijd een kleinigheidje. Voor mijn ouders en zusje wil het ook nog wel eens verschillen wat we uitgeven maar het zit altijd wel tussen de € 20,– en € 35,– denk ik. Stel dat er specifieke wensen zijn dan is het zo en dan kan het zijn dat we meer uitgeven.

Eigen gezin

Voor de kinderen wisselt het, het is afhankelijk van wat ze krijgen… maar ook wat ze nodig hebben! Tot op heden was het min of meer zo dat ze het ene jaar iets kleins kregen en het jaar erop een groter cadeau.

Daar komt op het moment niets van terecht! De reden? Ze hard groeien en er tussentijds een fiets moest komen bijvoorbeeld of veel kleding en schoenen. Het bedrag dat we uitgeven kan dan ook flink ver uit elkaar liggen! Het kan € 30,– zijn maar ook € 200,– als er iets nodig is wat duurder is.

Voor ons als man en vrouw doen we niet zoveel, doorgaans een kleinigheidje! Zo heb ik wel eens niets gekregen maar ook wel eens een leuke cadeaubon. Andersom is dat ook zo! We zorgen er wel voor dat de kinderen een cadeautje voor papa of mama hebben, al is het maar een klein cadeautje.

Wat geef jij uit aan cadeautjes voor verjaardagen?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge