pauzehap - schijf van vijfHier en daar had ik al wel gelezen en gehoord dat het week van de pauzehap is deze week. We hadden er niets over gehoord van de school van de kinderen. Echter vandaag kwam de oudste terug met dat haar trommeltjes bijna helemaal uit de schijf van vijf bestaan. Ook vertelde ze dat ze morgen geen fruit hoeft mee te nemen, want dat zouden ze krijgen van “ik eet het beter”.

Ik was wat verbaasd over haar mededeling! In mijn beleving hebben we niets te horen gekregen of ik heb er overheen gelezen in mijn overvolle mailbox! Bij nadere inspectie van mijn mailbox ook niets gevonden. Nu hoeft ze dus zelf niets mee te nemen, maar ik laat het aan haa rover of ze wel of niet zelf haar 10 uurtje mee wil nemen de komende dagen.

Week van de pauzehap

pauzehapVan 26 tot en met 20 september is het week van de pauzehap. Gedurende deze week leren de kinderen van groep 5 tot en met 8 veel gezonde pauzehappen kennen. Behalve leren proeven ze ook allerlei lekkere tussendoortjes die ze mee kunnen nemen als pauzehap. De nadruk van het lesprogramma ligt op bewust proeven, smaakbeleving en op het combineren en variëren van producten.

Scholen krijgen voor drie dagen producten voor de pauzehap, het lesmateriaal is voor vijf dagen. De leerlingen moeten zelf hun pauzehap meenemen op de eerste dag (gisteren dus) en vrijdag. Gedurende de andere drie dagen krijgen ze drie verschillende soorten, gezonde producten te proeven en ze maken waar nodig het zelf klaar.

De week van de pauze hap is te vinden op ikeethetbeter.nl! Een initiatief van Albert Heijn in samenwerking met (o.a.) het voedingscentrum en Zwijsen.

Gezonde pauzehap

Het is leuk om te horen dat onze dochter voor zowel het 10 uurtje als de lunch een ‘goede’ trommel mee heeft. Natuurlijk zijn ook wij niet altijd de braafste kindjes in de klas en krijgen onze kinderen ook wel eens iets mee waar de leerkrachten minder blij mee zijn. Waar we het dan over hebben is een rijstwafel waar een dun laagje chocolade op zit of vorig jaar een muffin (al was dat een gezonde muffin, het was niet zo gewenst).

Dat er dan ‘gevallen’ wordt over die paar keer dat er iets bij in zit wat minder ‘gezond’ is daar kan ik boos om worden, vooral omdat onze meiden nooit koek of snoep mee hebben. Laat staan pakjes drinken of iets… ook daar is het water, cool bear aanmaak of (groene) thee.

En is het wat? Volgens mij prima… uiteraard zit er ook wel eens iets in dat niet volgens de schijf van vijf is maar waar van het voedingscentrum zegt dat het prima kan mits in mate. Er zit standaard fruit/groente (vak 1 van schijf van vijf), brood met boter (vak 2 en 4 van schijf van vijf) en zuivel (vak 3 van schijf van vijf) in. Daarnaast drinken ze afwisselend water, thee en aanmaak van cool bear (zonder toegevoegde suiker, wel natuurlijke zoetstof).

Inspiratie nodig?

pauzehapHeb je wat inspiratie nodig? Een aantal weken geleden schrijf ik een artikel over lunch op school, daar staat wel wat inspiratie in! Verder is Google toch je grootste vriend als het gaat om informatie verzamelen! Misschien nog even wat leuke ‘snelle’ ideeën om het net even leuker te maken.

  • Kijk eens op een andere manier naar die komkommer… maak geen saaie schijfjes maar pak een kartel mes! Snij het in ‘patatjes’ of hol hem iets uit en doe er een zuivel spread of kruidenkaas in.
  • Of wat dacht je van fruit? Een leuke prikker of rijg het aan een stokje of neem fruit met een beetje yoghurt voor de afwisseling.
  • Ontbijtkoek of eierkoek? Lekker! Maar maak er eens een vormpje van door het uit te steken met een vorm van het koekjes bakken!
  • Teken wat leuks op het fruit! Een banaan voorzie ik wel eens van een simpele tekening of lieve tekst.
  • Koop leuke, vrolijke herbruikbare prikkers in plaats van houten wegwerp dingen, ook dat maakt er een vrolijkere pauzehap of lunch van!
  • Stop meerdere kleine beetjes verschillende producten in de lunchtrommel of het 10 uurtje in plaats van alleen maar boterhammen of een appel, het is al snel leuk!
  • Wat hier favoriet is, een paar kleine soepstengeltjes met zuivelspread, paturain of smeerkaas… niet echt perfect voor de schijf van vijf, maar is hier wel een succes!

Wat vinden ze ervan?

pauzehapDe kinderen hebben hier niet anders meegekregen, sinds onze oudste op school zit krijgt ze al divers eten aangeboden. Niet alleen een boterham, dat is saai en stimuleerde niet tot goed eten! Nu ze wat ouder worden hebben ze zelf inspraak en dat is leuk en geeft ook variatie!

De leerkrachten? Meestal zijn ze wel enthousiast met hier en daar soms een opmerking omdat iets niet helemaal 100% gezond is. Maar het valt me alles mee en af en toe iets ‘slechts’ (of minder goed, klinkt beter) is ook prima wat mij betreft!!

Let jij op wat er mee gaat naar school? Of kies je gewoon wat jij en je kind willen ook als dat pakjes drinken of pakjes koekjes zijn?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge