Week van het geld, zakgeldHet is nu de week van het geld, deze loopt nog door tot en met morgen, 16 maart. Het doel van deze thema wee is om kinderen te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong om te leren gaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Uiteraard is het weinig zinvol als je er de rest van het jaar niets meer mee doet. Daarom geven wij de kinderen al sinds hun 4de verjaardag zakgeld, afgelopen jaar veranderde het iets… waarom? Omdat ik het elke keer vergat om te geven!

Bij ons is zakgeld bedoeld om inzicht te krijgen in de waarde van geld en hoe het werkt. Willen ze iets hebben moeten ze eerst gaan uitzoeken wat het kost. Daarna kunnen ze kijken of ze voldoende geld tot hun beschikking hebben, is dit niet het geval zullen ze toch echt even moeten door sparen.

Wij zijn al redelijk op tijd begonnen, in de hoop dat ze een goed besef krijgen van geld en de waarde leren inzien. Het leek ons goed om te zien ‘hoeveel’ je nodig hebt om iets te kopen en te beseffen dat niet alles ‘zomaar’ gekocht kan worden.

Wanneer begin je met zakgeld?

Altijd lastig, wanneer begin je met zakgeld? Zodra ze (te) veel willen hebben, zodra ze bewuster worden van geld of een hele andere reden?

Volgens de verschillende informatie die overal en nergens te vinden is, zou het handig zijn om met zakgeld te beginnen als ze het geld herkennen. Doorgaans is dit, volgens het Nibud, van toepassing als ze zes jaar oud zijn. Op die leeftijd ze worden dan wat bewuster van geld en wat ze daar mee kunnen.

Hoeveel zakgeld geef je?

In de gesprekken en discussies die ik vorig jaar heb gevoerd wat betreft zakgeld heb ik gemerkt dat het nogal uit elkaar ligt wat kinderen krijgen. De bedragen die ik voor een 9/10 jarige hoorde liepen uiteen van € 1,– tot € 7,50 per week, wij zitten bij lange na niet aan € 7,50 per week kan ik je vertellen. Vorig jaar niet, maar nu ook nog zeker niet!

Hieronder een overzichtje van wat het Nibud adviseert, wat Wijzer in geldzaken aangeeft, wat wij vorig jaar gaven en wat wij nu geven.

LeeftijdAdvies
Nibud
Advies
Wijzer in geldzaken
Wat gaven wij?Wat geven wij nu?
4 jaar€ 1,00 per week
€ 4,00 per maand
5 jaar€ 0,50€ 1,00 per week€ 5,00 per maand
6 jaar€ 1,00 tot € 2,00€ 1,00 tot € 2,00€ 1,50 per week
€ 6,00 per maand
7 jaar€ 1,00 tot € 2,00€ 1,00 tot € 2,00€ 1,50 per week€ 7,00 per maand
8 jaar€ 1,00 tot € 2,00€ 1,00 tot € 2,00€ 2,00 per week€ 8,00 per maand
9 jaar€ 1,20 tot € 2,00€ 1,20 tot € 2,00€ 2,00 per week€ 9,00 per maand
10 jaar€ 1,70 tot € 2,00€ 1,70 tot € 2,00€ 2,50 per week
€ 10,00 per maand
11 jaar€ 2,00 tot € 2,30€ 2,00 tot € 2,30€ 2,50 per week€ 11,00 per maand
12 jaar€ 3,00 tot € 4,60€ 3,00 per week€ 12,00 per maand

Afspraken maken

Als je zakgeld gaat geven moet je wel duidelijk hebben wat je kind ervan moet gaan betalen. Stel dat je wil dat je kind zelf cadeautjes voor een kinderfeestje moet kopen van zijn of haar zakgeld zal je toch al snel met een iets hoger bedrag aan zakgeld moeten komen. Dit soort zaken zal over moeten nadenken bij het bepalen van het bedrag dat je aan je kind gaat geven.

Wat zijn onze afspraken?

Onze meiden krijgen het zakgeld echt voor zichzelf, ze mogen dit naar eigen inzicht uitgeven. Ze krijgen dan ook nauwelijks meer iets extra. Ze krijgen wat ze nodig hebben op of als er iets bijzonders is waardoor het gewoon leuk is ze wat extra’s te geven.

Het zakgeld is niet voor noodzakelijke spullen, alles wat nodig is kopen wij. Ook verjaardagscadeautjes betalen wij, daar krijgen ze een budget voor en dan kunnen ze een cadeautje gaan uitzoeken. Van het zakgeld dat ze krijgen en sparen kunnen ze spulletjes kopen die ze graag willen hebben.

Het advies is…

Week van het geld, zakgeldOp de eerste plaats geven ze aan dat het goed is consequent te zijn, maak afspraken over wanneer je het zakgeld geeft. Op deze manier weten ze wanneer ze het kunnen verwachten en hoe lang ze ermee moeten doen. Precies hier ging het bij ons helemaal mis… maar daar later meer over.

Geef contant geld, dit advies geven ze omdat kinderen geld moeten leren kennen. Op deze manier is het tastbaar, bruikbaar en inzichtelijk.

Straf of beloon niet met zakgeld, zakgeld mag niet gebonden zijn aan iets goed of fout doen. Zakgeld is iets dat ze krijgen en waarbij ze leren met geld om te gaan. Een kind mag spijt hebben van een aankoop, daar leren ze van!

Je kind kan leren sparen door het zakgeld, kinderen krijgen vroeg of laat doelen om voor te sparen. Interesse in spullen die meer kosten als dat ze aan zakgeld krijgen. Door te sparen leren ze hoe dat werkt en bouwen ze kennis en ervaring op voor later.

Hoe doen wij het?

Een jaar geleden kregen beide meiden hun zakgeld contant, maar ondanks dat ik redelijk gestructureerd ben was er altijd wel iets. Soms vergat ik het gewoon en als ik het niet was vergeten dan had ik weer geen of onvoldoende geld in huis. Het was elke keer wel iets en dat week, na week opnieuw.

Inmiddels hebben we het aangepast. Aangezien in één keer per maand de bankzaken thuis doe regel ik dan ook tegelijkertijd het zakgeld. Dus als alle betalingen gedaan worden krijgen ook de meiden hun zakgeld en de oudste haar kleedgeld.

Contant of bank?

De jongste krijgt nog altijd contant, maar dus slechts één keer per maand. De oudste krijgt haar zakgeld en kleedgeld via de bank, ze (bijna) elf en veel mensen vinden haar er te jong voor. Maar wij vinden het ideaal, net als onze dochter! Het is niet zo dat ze helemaal geen contant geld meer tot haar beschikking heeft overigens, maar het wordt wel minder.

Toen ze vorig jaar tien jaar oud werd hebben we een bankrekening met haar geopend. Sindsdien heeft ze de app op haar telefoon staan en kan ze zelf alles regelen. Veel sneller als verwacht weet ze wat ze doet en hoe het werkt, bijzonder en mooi om te zien.

Waarom wij hiervoor gekozen hebben? Zelf gebruiken wij nog maar zelden contant geld, de wereld wordt steeds digitaler, ook het betalingsverkeer. In veel winkels willen ze liever dat je betaald met je pinpas als contant, dus ook vanuit die kant veranderd het. Volgens mij kan je ook beter op tijd leren wat het geld op je rekening waard is en hoe het werkt.

Hoeveel zakgeld geef of gaf jij aan je kinderen en betaal jij het per maand of per week?
Daarnaast ben ik ook benieuwd of je het contant geeft of overmaakt?

 

* Informatiebron: Wijzeringeldzaken.nl en Nibud.nl
* Afbeeldingen: Shutterstock

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge