Vrij dag - ik tijd - mijn tijdHet valt niet altijd mee! Buiten het feit dat het gewoon nodig is om te werken geeft het mij ook een goed gevoel. Doordat ik ook buiten de deur werk ben ik een leukere moeder, al zeg ik het zelf! Echter het gezin draaiende houden in combinatie met werk is niet altijd even makkelijk. Alles valt of staat met een goede planning… 

Werkende moeder zijn

Als ik werk voel ik me prettig, ik ben dan ook gewoon Nathalie en niet mama. Normaal gesproken ga ik graag naar mijn werk en heb ik het naar mijn zin. Mijn werkweek bestaat uit 24 uur verdeeld over vier dagen. Vierentwintig uur werken is goed te doen. De dagen dat ik langer moet werken gaan de kinderen uit school naar opa en oma.

Ik weet (helaas) ook hoe het is om niet te kunnen werken, ik hoop dat nooit meer mee te maken. Geef mijn maar gewoon een baan naast mijn gezin wat dat betreft! Een werkende moeder zijn brengt ook wel eens frustratie met zich mee. Soms voelt het niet goed en soms wil je ergens bij zijn op het werk en is het gewoon niet mogelijk… dat blijft lastig zo nu en dan!

Werk en gezin combineren

Werkende moederDoorgaans is werk en het gezin wel te combineren, de meisjes gaan twee middagen een paar uurtjes naar opa en oma. Is oma er niet dan mogen ze indien mogelijk naar tante Mimi die paar uurtjes.

Op dit moment is het (even) rustig als het gaat om ziekenhuis en therapie bezoekjes van onze oudste dochter, gelukkig! Dat geeft wat meer ruimte en ik kan weer wat meer mijn gewone uren werken, dat geeft wat meer ruimte op kantoor, thuis, maar ook in mijn hoofd!

De uurtjes dat ik vrij ben van kantoor wil niet zeggen dat ik tijd voor mezelf heb! Dan moet er huiswerk gemaakt worden, gelezen worden, het huishouden, gesport, gesprekken gevoerd worden en ga zo maar door.

Planning binnen ons gezin

We hebben in de gang een planbord hangen. Op het board kunnen de kinderen kijken of er bijzondere dingen op de planning staan de komende week. Daar vindt je dus naast de ‘standaard’ planning ook de incidentele dingen op zoals (kinder)feestjes, zwemwedstrijden, extra training, doktersbezoekjes of overige afspraken.

Op maandag meestal wat ‘ruimte’ maar de rest van de week is een strakke planning en als daar iets wijzigt dan loopt het vast. Er is momenteel weinig ‘flexibiliteit’ mogelijk op de tijden dat de meiden wakker zijn. In de avond daarin tegen hebben we redelijk wat tijd tegenwoordig! Vooral in de avond ben ik bezig met Veusteveul en andere leuke werkzaamheden en vrijwilligerswerk!

De week door…

De maandag gaat prima… dan zijn we uit school ‘vrij’ van verplichtingen. Nou ja, een soort van! Ik doe het huishouden en de kinderen gaan leren en hun huiswerk maken.

Op dinsdag werk ik een lange dag, zodra ik thuis ben kook ik. Zodra de meiden thuis zijn eet ik met ze en even later vertrek ik met de jongste naar het zwembad. Rond 19.45 uur zijn we weer thuis en heeft de oudste met papa nog geleerd of huiswerk gemaakt.

De woensdag werk ik onder schooltijd, haal ik de kinderen op doen we eventjes wat huiswerk. Niet veel later vertrekken we weer naar het zwembad voor de training van de oudste. De man in huis kookt en we schuiven aan als we klaar zijn op het zwembad, dit is meestal rond 18.30 uur.

De donderdag werk ik wederom lang en haal ik na het werk de auto op voor mijn nevenbaantje als ‘mamataxi’. Eerst haal ik de oudste op bij mijn ouders, breng haar naar musical waar ik de jongste dan tegelijkertijd weer ophaal. De jongste breng ik thuis en even later ga ik weer de oudste ophalen. Ondertussen kookt de man in huis, bij thuiskomst kunnen we eten en niet veel later gaan de dames hun bed in!

Sport en bewegenVrijdag, doorgaans ben ik vrij van mijn werk op vrijdag. In negen, nou misschien acht van de tien keer van de gevallen ben ik toch weer druk met van alles. En dat van alles is dan geen huishouden bijvoorbeeld! Maar het kan maar zo een afspraak voor de oudste zijn, werk voor Veusteveul of de speelgoedbank. Als de meiden uit school zijn gaan we naar huis voor een dik uur en dan vertrekken we weer richting breakdance waar eerst de jongste en daarna de oudste dansen. Rond 19.30 uur zijn we thuis voor het eten waar de man dan mee bezig is vanuit zijn werk!

Het weekend is meestal wel prima te doen, soms staat de agenda vol! Maar dan hebben we het over extra afspraken of werken voor één van de vrijwilligersbaantjes of de meiden moeten (wedstrijd)zwemmen. We beginnen op zaterdag met om 07.50 uur ongeveer in het zwembad, om 08.00 uur begint de training van de oudste, gevolg door de training van de jongste.

Wat als…

Er iets veranderd, tja daar zeg je zoiets! Neem deze week, gisteren kreeg ik een berichtje via WhatsApp van mijn man. Hij vertelde dat hij donderdag vanuit het werk meteen door gaat naar iets van zijn werk en pas later in de avond thuis is. Dat gooit dus de planning volledig door elkaar, daar word ik niet blij van!

De reden dat ik daar dan van baal? Dat is dat de kinderen laat in bed liggen, onze oudste dochter moet echt rond 19.00 uur naar bed. Dus als ik rond 18.30 uur pas terug ben van musical met de dames en dan nog moet koken dan gaat dat niet lukken. Later naar bed zal ervoor zorgen dat ze de volgende ochtend minder fit zijn en moeilijk uit bed komen. Nu er ook veel toetsen en drukte is qua huiswerk en dingen op school wil ik er juist voor waken dat ze tijdig naar bed kan en haar rust krijgt.

Nu heb ik vandaag een ‘backup’ gevraagd van mijn moeder, maar eigenlijk wil ik dat niet… ik wil het als gezin zoveel mogelijk oplossen.

Het voelt soms zo oneerlijk

Wat voor mij dan erg oneerlijk voelt is dat er van mijn als moeder wordt verwacht dat ik alles ‘wel even’ regel. Ook al moet ik werken of loopt alles anders als verwacht of gepland. In dat opzicht is een werkende moeder zijn echt niet altijd praktisch en levert het me wel eens een rotgevoel op.

Het gevoel nogal eens tekort te schieten, het kan mij als mens, moeder en werknemer uit balans brengen en dat wil ik niet. Ik ben iemand die dingen goed wil doen en de lat licht daarbij ook nog relatief hoog.

Voorbeeldje….

Zelf ben ik zelden in de gelegenheid om een receptie of feestje bij te wonen van mijn werk. Deze gelegenheden zijn vaak buiten mijn werktijden en heb ik de zorg voor de kinderen. Dit gaat wel eens tegen de wil van mijn werkgever en mijn wens in, helaas. Maar heb ik een keuze? Niet echt in mijn ogen, ik ben hun moeder en ik wil en moet er voor ze zijn.

Tegelijkertijd voelt de man in huis zich verplicht om naar zijn werk te gaan als dat van hem gevraagd wordt. Hij gaat hier zelden tegen in en gaat ‘gewoon’, dat voelt soms oneerlijk en gaat tegen mijn gevoel in. Vooral als het een dag is waarop er echt een bijdrage van hem nodig is om alles door te laten gaan.

De taken anders verdelen!

Als er situaties voordoen zoals hiervoor geschreven denk ik wel eens, zullen we voor een aantal jaren ruilen? Ik voltijds werken en hij parttime om voor de kinderen te zorgen? Na een aantal maanden of een jaar breekt het ritme en de verplichtingen je nog niet op, tot het langer duurt en het niet altijd even soepel loopt…. dan wordt het lastiger.

Het is niet alleen het zorgen voor de kinderen, maar ook alles wat erbij komt zoals bij ons de extra ‘zorg’. Denk daarnaast aan de hobby’s van de kinderen, huishouden en werk en het thuisfront tevreden houden. Helaas kan ik de zorg voor de kinderen niet loslaten en wil ik dat het liefste zelf blijven doen.

Kortom, het is niet altijd makkelijk om een werkende moeder te zijn, maar het maakt me wel een beter mens!
Doorgaans is het gewoon leuk, gezellig en fijn… maar soms is het gewoon even niet zo ‘makkelijk’ als dat het lijkt.

Zou jij wel eens met je partner willen ruilen als het gaat om werk en zorg?
Loop jij wel eens vast met het combineren van werk en gezin?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

10 comments

 1. Zooooo herkenbaar.
  Mijn man heeft een eigen bedrijf en is daardoor ook wel eens onverwachts later thuis of moet ‘s avonds of in het weekend nog een keer extra weg (naast de 6 dagen die hij al werkt) en dan komt het altijd op mij neer om de boel maar door te laten draaien met twee kids (okt ’13 en okt ’16)
  Dat hoef ik toch niet te proberen, om hem te bellen met de mededeling dat ik een uurtje opgehouden ben op mijn werk, nee hoor, dan zou ik ook oma moeten bellen. Maar net zoals jij wil ik het zelf oplossen en dus kan ik niet naar feestjes op verjaardagen op zaterdag of moet ik het sporten laten schieten omdat hij weggeroepen is voor een pechklus.
  Dat gevoel van oneerlijkheid, dat ken ik heeeeeeeeeeeel goed

  1. Oei, ik lees veel herkenning… zo frustrerend! Hier heeft de man gewoon een aanstelling, dus geen eigen bedrijf. Maar de vanzelfsprekendheid waarmee het som gaat is te frustrerend!

 2. Zo herkenbaar. Ik ben bang dat er geen perfecte oplossing is voor werkende moeders. Het is oneerlijk en mannen hebben het makkelijker vind ik.
  De enige tip die ik kan geven is loslaten.
  Soms een beetje loslaten 😉

  1. Zonder kinderen heb je natuurlijk ook een ander, maar niet minder druk leven. Elke fase van het leven brengt drukte en andere bezigheden met zich mee 🙂

 3. Mijn man en ik hebben de taken wel goed verdeeld. Ik neem op zaterdag de kinderen mee boodschappen doen en hij maakt dan schoon. De was doen we beide (maar ik meestal meer). Verder ben ik de ene week 2 dagen vrij en de andere week 1 dag. Mijn man is iedere week woensdags vrij en donderdagmiddag ook. Verder gaan de kinderen naar het kdv en oma. Over 1 week gaat onze oudste voor het eerst naar de basisschool. Ben benieuwd hoe het dan allemaal wordt!

 4. Ook al ben ik degene die parttime werkt, ik ben juist ook degene die regelmatig op een vrije dag of avond iets voor mijn werk moet doen. Daarbij kan ik op mijn man bouwen dat hij de zorg overneemt. En als het een keer zo uitkomt dat we het allebei druk hebben of tot laat moeten werken, dan eten we een keer kliekjes of soep.
  Ik zou niet willen ruilen met mijn man. Hij heeft storingsdiensten naast zijn fulltime baan en ik heb gewoon alle schoolvakanties. Zou gek zijn als ik zou ruilen. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…Waarom druk maken om het lopen, als je ook kunt rollen?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge