Zakgeld_wat geef je aan een basisschool leerlingZakgeld, altijd een dingetje om flink over te kunnen discussiëren! Sommige mensen vinden het onzin om een kind van zes zakgeld te geven de ander begint nog eerder… en hoeveel geef je dan? Ook wij hebben er best lang over nagedacht destijds. We zijn bij de oudste met vijf jaar begonnen met zakgeld en de jongste was vier.

Bij ons zakgeld om te sparen zodat ze uiteindelijk iets kunnen kopen wat ze graag willen hebben. We zijn al redelijk op tijd begonnen in de hoop dat ze een goed besef krijgen van geld en de waarde leren inzien. Het leek ons goed om te zien ‘hoeveel’ je nodig hebt om iets te kopen.

Wanneer begin je met zakgeld?

Altijd lastig, wanneer begin je met zakgeld? Zodra ze (te) veel willen hebben, zodra ze bewuster worden van geld of een hele andere reden?

Volgens de verschillende informatie stromen zou het handig zijn om met zakgeld te beginnen als ze het geld herkennen. Doorgaans is dit van toepassing als ze zes jaar oud zijn, ze worden dan wat bewuster van geld en wat ze daar mee kunnen.

Hoeveel zakgeld geef je?

In de gesprekken en discussies die ik heb gevoerd wat betreft zakgeld heb ik gemerkt dat het nogal uit elkaar ligt wat kinderen krijgen. De bedragen die ik voor een 9/10 jarige hoorde liepen uiteen van € 1,– tot € 7,50 per week, wij zitten bij lange na niet aan € 7,50 per week kan ik je vertellen!

Hieronder een overzichtje van wat het Nibud adviseert, wat Wijzer in geldzaken aangeeft en wat wij geven.

LeeftijdAdvies
Nibud
Advies
Wijzer in geldzaken
Wat gaven wij?Wat geven wij nu?
4 jaar€ 1,00 per week
€ 4,00 per maand
5 jaar€ 0,50€ 1,00 per week€ 5,00 per maand
6 jaar€ 1,00 tot € 2,00€ 1,00 tot € 2,00€ 1,50 per week
€ 6,00 per maand
7 jaar€ 1,00 tot € 2,00€ 1,00 tot € 2,00€ 1,50 per week€ 7,00 per maand
8 jaar€ 1,00 tot € 2,00€ 1,00 tot € 2,00€ 2,00 per week€ 8,00 per maand
9 jaar€ 1,20 tot € 2,00€ 1,20 tot € 2,00€ 2,00 per week€ 9,00 per maand
10 jaar€ 1,70 tot € 2,00€ 1,70 tot € 2,00€ 2,50 per week
€ 10,00 per maand
11 jaar€ 2,00 tot € 2,30€ 2,00 tot € 2,30€ 2,50 per week€ 11,00 per maand
12 jaar€ 3,00 tot € 4,60€ 3,00 per week€ 12,00 per maand

Maak afspraken

Voor je besluit hoeveel zakgeld je gaat geven moet je eerst samen afspreken wat je kind ervan moet betalen. Stel je besluit dat je zoon of dochter zelf een cadeautje moet kopen voor de kinderfeestjes is € 2,– erg weinig. Daar zal je in het vaststellen van het zakgeld wel over moeten nadenken.

Wij hebben er voor gekozen dat de meiden het zakgeld echt voor zichzelf hebben, maar ze krijgen dan ook nauwelijks meer extraatjes als het gaat om cadeautjes of andere prullen. Ze krijgen wat ze nodig hebben of als er iets bijzonders is.

Van het zakgeld dat ze sparen kunnen ze spulletjes kopen die niet noodzakelijk zijn maar die ze wel erg graag willen hebben.

Wees consequent

Zorg ervoor dat je samen afspraken maakt over het tijdstip dat je het zakgeld geeft, zorg dat er structuur is. Hierdoor weten ze wanneer ze het zakgeld kunnen verwachten en tot wanneer ze ermee moeten doen.

Geef contant!

Vooral omdat kinderen geld moeten leren kennen wordt doorgaans geadviseerd om contant geld te geven. Op die manier is het tastbaar, maar ook bruikbaar en inzichtelijk voor zover dat past bij de leeftijd van het kind.

Niet straffen of belonen met zakgeld

Zakgeld is niet gebonden aan iets fout of goed doen! Zakgeld is iets dat ze krijgen en waarbij je ze leert met geld om te gaan. Een kind mag spijt hebben van zijn of haar aankoop waardoor er besef ontstaat, ze leren hiervan en hebben daar later profijt van.

Sparen

Met het zakgeld kan je een kind ook leren sparen, kinderen krijgen vroeg of laat doelen om voor te sparen. Interesse in spullen die meer kosten dan dat ze aan zakgeld ontvangen. Door nu te sparen en te leren hoe dat in zijn werk gaat bouw je kennis en ervaring op voor later!

Onze meiden hebben een spaarpot waar zij al hun spaargeld in doen. Ze zien het meer worden maar het wordt er ook relatief makkelijk uitgehaald. De oudste wordt dit jaar tien jaar oud en samen gaan we naar de bank om een bankrekening te openen waar ze zelf ‘baas’ over is.

Hoeveel zakgeld geef of gaf jij aan je kinderen en wat moesten ze daarvoor doen?

 

*Bron: Wijzeringeldzaken.nl en Nibud.nl

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

7 comments

    1. Wel handig dat je man het regelt, ieder zijn of haar taak in het gezinsleven! Niets mis mee… het Nibud is wel een goede basis denk ik.

  1. Hier krijgt Noa de oudste van 9 twee euro. De jongste Olivia van 5 krijgt 1,-. elke vrijdag. De helft moeten ze in hun spaarpot doen voor wat ze willen sparen. en de andere helft mogen ze weten waf ze ermee doen. Verdwijnt ook vaak in de spaarpot, maar als we eens weggaan, dan vinden ze het reuze interessant om het gedeelte mee te nemen, wat ze zomaar mogen uitgeven.

  2. Ik ben een groot voorstander van zakgeld voor kinderen. Hier kregen ze al zakgeld vanaf dat ze kleuter zijn. Was ik meteen van het gebedel in winkels af. Dan kon ik zeggen ‘koop maar van je zakgeld’ en als ze het niet bij zich hadden dan was het jammer. Ik strijk ook best wel eens over mijn hart trouwens.
    Sinds kort heb ik de regel aangepast: ze krijgen op zaterdag zakgeld, maar….dan moeten ze eerst hun kamer opruimen.
    Ze hebben nu al een paar weken geen zakgeld gehad….
    Anita Willems onlangs geplaatst…Een recept voor de liefde (en een recept voor monchou taart zonder pakjes en zakjes)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge