Delen op facebookVan die berichten op internet, met name Facebook. Mensen die zomaar van alles delen op Facebook, zonder (in mijn ogen) na te denken of uit te zoeken! Neem vermissingen van jaren geleden die al lang zijn opgelost, onwaarheden klakkeloos gedeeld worden of een soort van kettingbrief die maar door gaat met af en toe een kleine wijziging.

Waarom denken mensen niet even na voor ze iets delen op Facebook? Zelf ben ik niet vies van een winactie op Facebook die je moet liken en delen en daar doe ik zo nu en dan ook wel aan mee.

Maar als er personen gezocht worden ga ik wel eerst kijken of dat ook echt zo is voor ik het deel. Of neem van die berichtjes die van elkaar worden overgenomen en dan moet je reageren waar je elkaar van kent, of hoe lang bijvoorbeeld. Ook niets voor mij!

Welke berichten heb ik het dan over…

Facebook gehackt

Neem onderstaande…

“Attentie vrienden ⚠⚠⚠ alle accounts worden momenteel gehackt. De profiel foto en jouw naam worden gebruikt om een nieuwe Facebook account aan te maken. Daarna proberen ze je vrienden toe te voegen, je vrienden zullen denken dat jij het bent en zullen het accepteren. Vanaf dit moment kunnen de piraten schrijven wat ze willen onder jouw naam!! …. Alsjeblieft neem geen uitnodigingen aan van een tweede account met mijn naam!! Kopieer dit bericht naar jouw tijdlijn zodat je vrienden gewaarschuwd kunnen worden! Klik niet het deel knopje. Maak een kopie en plak dit bericht.”

Bovenstaande circuleert ook op facebook, dat “alle” accounts gehackt zouden worden op Facebook. Dit zou gebeuren door het aanmaken van een nieuwe account met jouw naam en profielfoto. Uiteraard is dat mogelijk en deze manier heet “kloning”, het heeft dus niets te maken met hacken! Je account wordt niet overgenomen er zit alleen één of andere gek jou account na te maken. Dus ja, het wordt gedaan… Nee, je wordt niet gehackt!

Mensen nomineren – foto’s zo goed als openbaar!

Wat ik ook een ‘ding’ vind zijn berichten als onderstaande, waarbij je genomineerd bent en waar je zelf ook weer mensen nomineert om foto’s te delen. Super leuk natuurlijk om foto’s te delen van je kroost, maar besef dat als je dit doet de foto’s niet meer alleen voor je eigen vrienden te zien zijn. Maar ook de vrienden van de personen die je hebt uitgekozen om te ‘taggen’ kunnen je foto’s zien.

“Het moederschap uitdaging ik ben genomineerd om 3 foto’s te plaatsen die me blij maken om moeder te zijn ik tag 10 mensen waarvan ik denk dat het geweldige moeders zijn om 3 foto’s te plaatsen voor de moederschap uitdaging kopieer en plak deze tekst en tag 10 geweldige moeders.”

Het type ‘kettingbrief’

En dan onderstaand bericht… geen hoax of valse melding, maar wel iets waar ik me behoorlijk aan kan irriteren. Als één of twee mensen het op Facebook hebben staan is het prima te overzien, maar zodra het er tientallen worden krijg ik toch wel een beetje de kriebels.

“Ben benieuwd!
Als jij dit bericht leest, wil het zeggen dat wij een gemeenschappelijk stuk in ons leven hebben of dat we elkaar ooit in ons leven ontmoet hebben. Er zal een reden zijn waarom je in m’n vriendenlijst staat.
Reageer hierop met je 1ste herinnering van mij die in je opkomt.
Als je op dit bericht hebt gereageerd, kopieer dit stukje en zet het op je eigen Facebook en bereid je voor op een reis door de tijd. Maar eerst reageren! Kom maar op ‘sweet memories!!’ Leuk…😃😃”

Onzin over asielzoekers

Helaas zie ik onderstaande, met soms hier en daar een ander woordje of andere layout weer voorbij komen. Ik schreef eerder al eens dat ik van dergelijke onwaarheden geïrriteerd kan raken, mensen hebben geen idee wat ze delen en of het de waarheid is.

Hoax over asiel zoekers

Overige berichtjes…

En als laatste waarvan ik denk ‘tjonge, je weet toch dat dit onzin is?’ Over welke berichten heb ik het dan?

Delen op facebookBijvoorbeeld deze, dat WhatsApp betaald moet gaan worden maar dat als je een blauwe stip hebt zou het gratis blijven.. hele volksstammen waren er maar druk mee!

 

 

Delen op facebook

Of deze… type @[4:0] en als er dan Mark Zuckerberg komt te staan ben je veilig, onzin! Die code heeft niets met hackers te maken,  dergelijke codes bestaan wel maar of je veilig bent of niet kan je hiermee niet bepalen. Het is slechts een onderdeel van het ID van een profiel op Facebook.


 

Wat ook een opvallende is, de winacties voor bijvoorbeeld € 500,– shoptegoed bij Action, Kruidvat, Primark of Ikea. Ikea schreef al een stuk op hun website en ook voor de andere ketens blijkt het onzin te zijn. Dus waarom delen?

Mijn advies eerst even checken of iets klopt voor je het ‘zomaar’ gaat delen!

Deel jij bovenstaande berichten op social media? En als je het doet, check je het dan van te voren?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

11 comments

  1. Ik herken het en ik deel je mening! Ik doe er niet aan mee. Zeker omdat ik er geen zin in heb om er moeite in te steken. Maar het openbaar delen van foto’s (van m’n kind) wil ik sowieso niet. Je weet niet waar de foto belandt. Men ziet iets, heeft er een oordeel over en deelt het soms klakkenloos. We weten idd niet altijd het hele verhaal erachter, of het is achterhaald.
    Het lijkt alsof men vindt dat het hun goed recht is om hun mening (te) eerlijk en ongenuanceerd te kunnen delen. Zouden ze dat ook op dezelfde manier face-to-face zo formuleren?

    Ik denk wel na wat ik op FB post en hoe ik het er op zet.

    1. Inderdaad! Like & Deelacties kan ik nog wel wat mee… doe ik zelf ook wel eens. Maar al die ‘spam’ en hoax die niet klopt, dat begrijp ik niet.

      Berichten delen over vermiste personen die al jaren geleden zijn opgelost bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge