Vorige week werd ik er op geattendeerd dat we komend weekend de klok weer naar zomertijd moeten verzetten. Het hoort erbij, maar waarvoor is het eigenlijk ingesteld ooit in het verleden? Heeft het nog meerwaarde? En is het een petitie waard? Ik zocht het (gedeeltelijk uit). Daarnaast uiteraard mijn beleving en mening, ik kan dat natuurlijk niet laten!
Op Facebook kom ik een artikel van Hart van Nederland tegen over het feit dat er een petitie is opgestart voor het afschaffen van de zomertijd. Daar wordt uiteraard op gereageerd en mensen worden hoe langer hoe bozer of teleurgesteld! Er zijn flink wat heftige reacties en het zet mij aan het denken. Eerst maar eens het artikel waar het overgaat !
———
Artikel van Hart van Nederland op 20 maart 2017
Tegenstanders zomertijd bieden petitie aan
Komend weekend gaat de zomertijd weer in en als het aan een Nederlandse belangengroep ligt, gebeurt dat voor het laatst. Actiegroep Stop de Zomertijd overhandigt donderdag in Brussel zevenduizend handtekeningen aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd.
De groep vindt het onzin dat elk halfjaar de klok verzet moet worden en CDA’er Schreijer-Pierik deelt die mening. ‘De regeling voor de zomertijd geeft een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen EU-burgers en bedrijven en de beoogde energiebesparing is nooit echt bewezen.’ De Europese Commissie onderzoekt op dit moment de effectiviteit van de zomertijd.
Zaterdag om 02.00 uur wordt de klok een uur vooruit gezet en duurt de nacht dus korter. Vooral dat het vanaf dat moment ‘s avonds langer licht is, vinden veel mensen prettig.
———
De reacties op de petitie
Ik lees in eerste instantie onbewust een passerende reactie, ik vind het stevig voor iets dat in mijn ogen ‘gewoon’ is maar tegelijkertijd ook wat ouderwets. Uiteraard heb ook ik een mening, maar wat kunnen mensen heftig reageren! Soms geleid door emotie, soms heb ik de indruk dat mensen ook gewoon wat willen zeuren en reageren om het reageren.
Voorbeelden van reacties
Een aantal reacties die mij opvielen heb ik eruit gehaald, als eerste de tegenstanders.
Jan : Kijk sinterklaas is het land uit nu hebben we niks om te zeuren als ze nou gewoon effe al die mensen die. Niet met traditie van Nederland en de winter en zomer tijd kunnen leven effe oprotten naar een ander land dan word het hier te minste weer gezellig!!
Bob : Lekker houden zo , en Tegenstanders mogen verhuizen .(Turkije) Lekker bij Erdogan lopen zeiken .Ga je gelijk de kast in .
Meta : Ik word zo vervelend van die discussie ieder half jaar! We hebben het kennelijk heel goed hier, als we ons nergens anders druk over hoeven te maken.
Elmar : Het moet blijven zoals het is. Basta. En jullie media moeten hier geen aandacht aan geven.
En uiteraard ook wat reacties van mensen die het fijn zouden vinden als de zomer en/of wintertijd wordt afgeschaft.
Ilona : Afschaffen, veel ouderen, kinderen en autisten (zoals oa mijn eigen zoon) hebben er veel last van en het voegt niet veel toe om dit gedoe er elk jaar twee keer voor te doorstaan.
Arnold : Jullie weten niet wat die tijd met sommige mensen doet als de biologische klok word verstoord hier door als je daar gevoelige voor bent ik heb dat dus ook helaas dus ik zeg afschaffen
Karel : Afschaffen !! Maar wel tevens alle klokken wereldwijd vervangen voor 36 uurs klokken !! Zo duurt de dag langer t weekend alles waarom niet alles kan !!!
Leon : De dagen na zomertijd zie je 25% stijging in hart en vaatziektes , (zoals een beroerte of hartstilstand ), meer agressie, ongelukken enz. …Na de wintertijd juist een afname van 25% van bovenstaande. ..en ja dat is wetenschappelijk bewezen…Dus snel afschaffen aub.
En ik? Ik sluit me aan bij Karel, vooral vanwege het aantal uren in een dag! Daarnaast als het waar is wat Leon suggereert dan ben ik ook voor, dat scheelt problemen.
Waarom zomertijd?
Ergens in mijn hoofd zat nog een stukje informatie hierover, namelijk de steekwoorden 1977, oliecrisis en energie. In grote lijnen en tot mijn verbazing klopt dat ook nog.
De wintertijd is de ‘echte’ tijd zoals dat wereldwijd is afgesproken. In de lente gaat de klok een uur vooruit, dat noemen we de zomertijd. Deze zomertijd is niet wereldwijd afgesproken en ingevoerd, in Europa is het wel doorgevoerd. In de EU loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.
Oorsprong zomertijd
Het verhaal is dat Benjamin Franklin ooit een artikel heeft ingestuurd naar Journal of Paris over het invoeren van de zomertijd, hij stuurde het artikel in als grap.
Het eerste serieuze voorstel over de zomertijd kwam van George Vernon Hudson in 1895, hij wilde de tijd aanpassen aan het ritme van de mens in plaats van omgekeerd. Hij wilde daarom de klok in de zomer twee uur vooruit zetten.
In 1907 kwam William Willett met een pamflet (zeg poster) Waste of Daylight met een soortgelijk voorstel. Hij was echter niet bij machte om de Britse regering om te krijgen, ondanks de steun die hij kreeg van een groep parlementsleden.
Geschiedenis
Vanaf 30 april 1916 was er de eerste zomertijd in het Duitse Keizerrijk, dit was gedurende de Eerste Wereldoorlog. De zomertijd werd ingevoerd in alle bezette gebieden. Nederland was op dat moment neutraal maar voerde op 1 mei 1916 ook de zomertijd in, Engeland volgde op 21 mei. In de Verenigde Staten zijn ze op 19 maart 1918 gestart met de zomertijd, deze startte officieel op 31 maart 1916.
Tussen de Eerste en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in verschillende Europese landen de zomertijd gebruikt. De oliecrisis van 1973, die tot een grote hoeveelheid energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel Europese landen aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. Tussen 1974 en 1985 voerde een groot aantal landen opnieuw de zomertijd in. Nederland startte in 1977 opnieuw met de zomertijd, in het kader van energiebesparing.
Zomertijd nog zinvol?
Er zijn verschillende artikelen te vinden waarin getwijfeld of zelfs hard wordt aangegeven dat de zomertijd niet meer van deze tijd is. Dit heeft met name te maken met de 24-uurs economie waar we in leven, de flexibele werktijden en het verplaatsen van het energieverbruik. De besparing zou minimaal zijn, daarnaast is er sprake van dat zowel de mens, dier als de natuur het lastig heeft met de verandering van de tijd.
Het is te betwijfelen of de zomertijd nog zinvol is, er zijn verschillende onderzoeken en studies te lezen over dit onderwerp en ook daaruit blijkt dat een ieder het anders ziet. Al lijkt het merendeel geen meerwaarde te zien in het handhaven van de zomertijd.
Wat mij betreft
Als het aan mij ligt mag het wel afgeschaft worden die wisselingen in de tijd. Persoonlijk zie ik er geen meerwaarde (meer) in door de veranderende economie en manier van leven. Daarnaast merken we het echt dagen aan de kinderen en zelf heb ik er ook last van.
Als het afgeschaft zal worden krijgen we dus altijd de ‘wintertijd’ omdat, dat de vastgestelde tijd is.. het mag van mij wel andersom.
Denk er aan! Zondag de 26ste gaat de klok om 02.00 uur een uurtje vooruit!!
Wat vindt jij? Wel of geen zomertijd?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Ik zie er geen meerwaarde in, maar ik heb er ook geen last van. Het kan mij dus niet zo veel schelen of het afgeschaft zou worden of niet eigenlijk.
Jenn onlangs geplaatst…Gewoon even kletsen